Sezona je borovnica i pravo je vrijeme da ih iskoristite. Osim što su osvježavajuće i bogate antioksidansima, ovih dana ih možete pronaći po solidnim cijenama na tržnicama i u trgovinama. Ako tražite savršen način da započnete dan, ove prozračne američke palačinke s borovnicama idealan su izbor. Zahvaljujući jogurtu i malo mineralne vode, ispadaju iznimno lagane, mekane i sočne.
Palačinke s borovnicama

SASTOJCI ZA PALAČINKE S BOROVNICAMA:
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica šećera
- ½ žličice soli
- 240 ml punomasnog običnog jogurta
- 2 žličice sode bikarbone
- 120 ml mineralne vode (ili sode)
- 2 velika jaja, lagano razmućena
- 6 žlica maslaca + još malo za posluživanje
- 3 šalice svježih borovnica (oko 450 g)
- šećer u prahu
- javorov sirup

POSTUPAK ZA PALAČINKE S BOROVNICAMA:
1. korak:
U velikoj zdjeli prosijte brašno, šećer i sol, pa sve zajedno promiještajte.
2. korak:
U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sodu bikarbonu te dobro promiješajte pjenjačom.
3. korak:
Dodajte smjesu jogurta, mineralnu vodu i jaja u zdjelu s brašnom. Miješajte samo toliko da se sastojci spoje – neka ostane malo vidljivog brašna. Ostavite smjesu da odmori 10 minuta kako bi se brašno bolje hidratiziralo.
4. korak:
Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu (najbolje od lijevanog željeza) i rastopite 1 žlicu maslaca. Kad se pjena povuče, ulijevajte po ¼ šalice smjese za svaku palačinku, ostavljajući razmak od otprilike 5 cm. Na svaku palačinku stavite ¼ šalice borovnica i lagano ih utisnite u tijesto žlicom. Pecite dok se ne počnu pojavljivati mjehurići na vrhu, a rubovi se ne počnu odvajati od tave – 2 do 3 minute. Zatim pažljivo okrenite i pecite još oko 2 minute dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Od ove ćete smjese dobiti 12 palačinki.
(Ako želite mini palačinke, tzv. “silver dollar” varijantu, koristite po 1 žlicu smjese i 1 žlicu borovnica po palačinki.)
5. korak:
Pečene palačinke premjestite na tanjur i pokrijte folijom kako bi ostale tople dok ne ispečete ostatak smjese. Po potrebi dodajte još maslaca između tura. Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite odmah, uz dodatak maslaca i javorovog sirupa po želji.
FOTOGRAFIJE: KaboomPics, OpenAI