Spremni smo isprobati svašta kada je u pitanju gastronomija, no ponekad nam nema ništa draže, ni slađe, od tanjura fine paste. Još prije nekoliko mjeseci uvjerili smo se koliko se ukusna i kvalitetna tjestenina može isprobati u srcu Zagreba, u restoranu Al Dente u Bogovićevoj ulici, a sada nas je ista adresa oduševila novitetom – pastom pripremljenom u ogromnom kolutu Grana Padana koji teži 50 kilograma.
Ako u svoje afterwork vrijeme volite uživati u gradu i isprobavati nove stvari, naša topla preporuka je da se zaputite u Al Dente. Restoran je ovo koji donosi mirise i okuse Italije u srce Zagreba i u kojem je skoro sve što ćete isprobati doista “made in Italy”. Kvaliteta i autentičnost namirnice na visokom su prvom mjestu, čemu u prilog najbolje govori činjenica da Al Dente tim svakog tjedna putuje u Italiju, gdje nabavlja zalihe za svoju kuhinju i među njima bira isključivo lokalne, izvorne namirnice pune svježine i okusa. To se osjeća u svakom jelu koje se nađe pred gostima; bilo da su u pitanju pizze (za razliku od drugih mjesta u Zagrebu s klasičnom napolettanom, Al Dente i njegov pizza majstor Enes Hrnjić nude napoletanu canotto, što garantira pizzu voluminoznih rubova i tankog i čvrstog tijesta u sredini), njihove ručno rađene tjestenine ili salate.
Svaka sezona prilika je za predstavljanje nečeg novog u Al Denteu, a dok grad još pomalo spava i zapravo u niskom startu čeka temperature uz koje ćemo napokon moći zasjesti na gradske terase, menadžment restorana nastavio je s razvojem i podizanjem kvalitete kuhinje i usluge. Dvije su glavne novosti; u Al Dente stigao je novi chef Branko Kusovac (ex Boban), a vlasnici su svoja česta putovanja u Italiju iskoristili za edukacije, istraživanje novih namirnica i nabavljanje divovskih kolutova legendarnih talijanskih sireva kao što su Grana Padano i Pecorino Romano (odležanih između 18 i 24 mjeseca), u kojima se po novom u Al Denteu pripremaju tjestenine.
I nije ovo još jedna klasična pasta u nizu njih koje se mogu isprobati u Zagrebu. Ovdje se definitivno radi o kompletnom iskustvu koje dobivate naručivanjem njihova novog jela. Osoblje restorana Al Dente pobrinut će se za pravi vizualni spektakl, jer ova se tjestenina priprema u kolutu Grana Padana pred vama, odnosno pored vašeg stola. Aktualni kolut u kojem se ovih dana priprema pasta teži impresivnih 50 kilograma i dolazi s jednog manjeg talijanskog OPG-a. Grana Padano sa službenim DOP certifikatom inače se može proizvoditi u 5 talijanskih regija: Pijemontu, Lombardiji, Venetu, regiji Emilia-Romagna i Južnom Tirolu.
Postupak izrade ovog jela, koje se vani često naziva “cheese wheel pasta”, izgleda tako da se najprije skuha ručno rađena pasta, naravno al dente, zatim se postruže unutrašnjost sira i flambira kako bi se sir otopio, i naposljetku se umiješa pasta. Gosti u restoranu Al Dente mogu birati između dvije varijante ovog jela: klasičnu i s dodatkom tartufate te naribanog crnog tartufa. Cijena klasičnog tanjura sa sirom je 14 EUR, a tanjura sa sirom i tartufima 20 EUR.
Dio je to nove ponude kojom je postojeći jelovnik dorađen dolaskom chefa Branka Kusovca, a koja uključuje zanimljive novitete, od moderne izvedbe salate s piletinom, preko svinjske koljenice u umaku od papra, džema od smokve i Jackieja, pa do predjela od dimljene ribe, te brancina u škartocu i crnog rižota od sipe u ulozi glavnih jela.
Sve novosti zvuče zanimljivo, no rezervirajte svoj prvi proljetni izlazak u Al Dente upravo za ovu tjesteninu – vjerujte nam na riječ, savršena je!
FOTOGRAFIJE: Martina Petrović