Svaki domaći pesto već je sam po sebi užitak, no postat će još bolji zahvaljujući “tajnom” sastojku. Koji to sastojak obogaćuje klasični pesto, otkriva recept Nadije Caterine Munno, odnosno The Pasta Queen.

Kako je nastao pesto umak?
U talijanskom gradu Genovi 1863. prvi je put zapisan recept za brzi umak za tjesteninu: malo češnjaka, bosiljka, ribanog parmezana, maslinovog ulja i pinjola zdrobi se u mužaru u zelenu deliciju – na talijanskom pestare. Tako nastaje aromatičan umak koji ne zahtijeva dugo kuhanje. Ali kako je jedno tako jednostavno jelo postalo prava zvijezda među umacima?
Talijanski profesor i autor Angelo Pellegrini objavio je recept 1946. u časopisu Sunset Magazine, a 60-ih godina Frank Sinatra, čiji su majčini preci potekli iz Ligurije, sudjelovao je u reklamnoj kampanji za pesto, čime je njegova popularnost značajno porasla, piše AD Magazin.
Danas je kupovni pesto nezaobilazan dio mnogih smočnica i idealan dodatak za brzi obrok. No, domaći, svježi pesto uvijek ima bolji okus – bilo da ga poslužujete s tjesteninom ili koristite kao dip. Možete ga pripremiti tradicionalno, u mužaru, ili ga usitniti u blenderu ili štapnim mikserom. Ako koristite blender, pripazite na brzinu vrtnje jer prevelika rotacija može stvoriti toplinu koja može utjecati na okus.

Pinjoli plus pistacije: Spoj za još ukusniji pesto
Nadia Caterina Munno, poznatija kao The Pasta Queen, od 2020. godine dijeli svoje recepte sa svijetom. Na društvenim mrežama danas je prati oko 10 milijuna ljudi, a nedavno je objavila i svoju drugu kuharicu. U onoj prvoj, pod nazivom “The Pasta Queen: A Just Gorgeous Cookbook”, nalaze se ne samo talijanski klasici i dirljive anegdote, već i kreativne varijacije i autorska jela poput Pasta Queen Pesto. Osim parmezana, u njemu se koristi i pecorino, a uz klasične pinjole, u mužar ili blender dodaju se i pistacije.

Recept za Pasta Queen Pesto
Jednostavno, brzo i neodoljivo – pinjoli i pistacije pretvaraju klasični pesto u pravi užitak.
Sastojci za četiri osobe:
- Morska sol
- 400–500 g linguina
- 80 g svježih listova bosiljka, plus nekoliko listova za ukrašavanje
- 2 češnja češnjaka, oguljena
- 60 g svježe ribanog pecorina
- 60 g svježe ribanog parmigiano reggiana
- 30 g pinjola
- 30 g pistacija
- 120 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
U velikom loncu zakuhajte obilnu količinu vode do vrenja, zatim je dobro posolite i skuhajte tjesteninu al dente. U međuvremenu u kuhinjskom blenderu ili sjeckalici izmiksajte bosiljak, češnjak, pecorino, parmezan, pinjole, pistacije i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku pastu. Pomoću kuhinjske lopatice prebacite pesto u veliku zdjelu. Dodajte ocijeđenu tjesteninu i 4 žlice vode u kojoj se kuhala te sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još po jednu žlicu vode dok umak ne postane kremast i svilenkast. Ukrasite svježim listovima bosiljka i odmah poslužite.
FOTOGRAFIJE: The Pasta Queen, Unsplash+