Priču o Pithosu, malom lokalu na Zelenom valu u koji ste mogli svakodnevno svratiti na gablec, poželjeli smo raditi još prije nekoliko mjeseci. Smješten u Žerjavićevoj, Pithos je godinama nudio jednostavna, domaća jela pa je mnogima bio omiljeno mjesto za fini i ne odviše skup ručak. Upravo takvih mjesta Zagrebu kronično nedostaje pa smo se ugodno iznenadili kada smo početkom ljeta vidjeli da je ponovno otvoren. Naime, nakon što je kratak period stavio
ključ u bravu, Pithos sada doživljava novu fazu razvoja pod vodstvom novih vlasnika. Početkom ljeta preuzeli su ga morski biolog i privatni kuhar Martin Reljanović i iskusni dugogodišnji ugostitelj Vani Peševski. S novom energijom i vizijom, Martin i Vani nastavljaju tradiciju Pithosa, fokusirajući se na domaću kuhinju i atmosferu koje oduševljavaju goste. U to smo se uvjerili sami kad smo ih posjetili početkom ovog tjedna i uz fine zalogaje s njima proveli ugodno poslijepodne.
Duša starog Pithosa je ostala ista – ostati nepretenciozno mjesto s hranom kakvu možete pojesti kod svoje mame ili bake, ali s iznimnom domaćom atmosferom, stilom i izborom rakija i vina. Mjesto je to gdje ćete uvijek naići na nasmijana poznata lica.
“Pithos je bio i ostao mjesto za sve. Želimo da se ljudi svih dobnih skupina i svjetonazora ovdje osjećaju opušteno i kao kod kuće u dnevnom boravku.“
Kao i sa svim dobrim kombinacijama, Martin, Vani i Pithos dogodili su se organski, iako su godine rada, interesa i truda s obje strane prethodile tom jednom trenutku. Martin je, inače, morski biolog s dubokom strašću prema kuhanju od malih nogu. Završio je morsku biologiju u Edinburghu, a nakon studija 13 godina je radio u farmaceutskoj industriji. Međutim, ljubav prema kuhanju ga je uvijek vukla pa je nakon sudjelovanja u jednom kulinarskom showu počeo kuhati na raznim angažmanima kao privatni kuhar. Ipak, kad bi ga netko pitao hoće li ikad imati svoj restoran, rekao bi – nema šanse!
“Meni je hrana strast od malih nogu, ali koliko god sam se njome bavio, svaki put kad bi mi došla želja da imam svoj restoran činilo se prekomplicirano i kao da nema toliko veze s hranom, koliko s managementom, kojeg mi je već i ovako bilo dosta. Ali odnekud se pojavio Vani i Pithos i jednostavno sam znao da je to to“, kaže Martin.
Prijateljsko-poduzetnička priča novog Pithosa
On Pithosu donosi svoje kulinarsko iskustvo, kao i dugogodišnje iskustvo project managementa, te se prvenstveno brine da kuhinja besprijekorno funkcionira. S druge strane, Vani donosi dugogodišnje iskustvo ugostiteljstva i poduzetništva, s istančanim okom za stil i dizajn. On se brine o ponudi, cijenama, šanku… “Obojica smo uključeni u sve jer nam je do Pithosa jako stalo i nadam se da se to osjeti kada u Pithosu boravite. Uvažavamo različita mišljenja i naše razlike nas čine sjajnim partnerima“, kaže Martin.
Osim njih dvojice, u projekt je uključena i Maja Dujlović Reljanović, Martinova žena koja se neplanirano pridružila timu i iskoristila svoje iskustvo u organizaciji “da nas spasi od papirologije”. “Nakon što je ištancala 3 registratora papirologije uoči otvorenja, Maja sada vodi financije, marketing i pomaže nam posložiti procese kako bi svaka nova osoba koja se pridruži timu imala jasan popis radnih obveza. Vani kaže da zahvaljujući njoj imamo administraciju posloženu kao profesionalni lanac restorana. Svima nam je bitno da je back office posložen jer smatramo da samo na čvrstim temeljima možemo graditi dalje svoje poslovanje”, pojašnjava Martin.
Iako su mala firma, procese i organizaciju poslovanja posložili su kao da je riječ o velikoj firmi. “Srce lokala čini šank, koji čine naša dva konobara, i kuhinja, koju čine naše dvije kuharice. A u pozadini imamo management, računovodstvo, financije, IT, social media… Jako pazimo na kulturu, na to da svi znaju svoju vrijednost, ali i vrijednost svojih kolega i da samo ako svi skupa funkcioniramo kao cjelina, možemo postići željeni rezultat. Bitno nam je da smo u timu energetski uklopljeni i da se držimo kao obitelj. Svi smo tu za svakoga. Tu filozofiju prati i to da svi zaposlenici dijele napojnice na jednake dijelove”, pojašnjavaju dečki, dodajući da i članovi managementa uletavaju po potrebi pa je tako Martin redovna pomoć u kuhinji, Vani u šanku, a Maji je najdraže prati suđe.
Domaći, zdravi i iskreni comfort food
Pithos ima unutarnji prostor sa šankom i nekoliko stolova te vanjsku terasu. Interijer je veliki miks prošlosti i sadašnjosti, Hrvatske i Europe, inspiriran njihovim osobnostima, iskustvima i mjestima koja su posjetili. Napoli meets Barcelona meets old Zagreb. Ali najbitnije je da se ljudi u Pithosu osjećaju dobrodošlo i opušteno.
“Pithos je jedno super mjesto koje podsjeća na Barcelonu, Napulj, Berlin…Gdje djeca poslije škole dolaze da ručaju domaću hranu, a pružamo kvalitetu, tradiciju i inovaciju. Naš cilj je da svaki gost osjeti toplinu domaće atmosfere i uživa u autentičnim okusima Zagreba. “
Što se hrane tiče, možete očekivati domaći, zdravi i iskreni comfort food. Martin kaže da njihova kuhinja odražava njihovu iskrenu ljubav prema hrani. “Kuhamo kako bi mi htjeli jesti i to je hrana koju i mi svakodnevno jedemo. Svako jelo koje pripremamo nosi priču o tradiciji i kvaliteti, te želimo našim gostima pružiti iskustvo koje nadilazi običan obrok, dašak doma usred zaposlenog dana”, dodaje.
Svakodnevno u ponudi imaju tri različita domaća jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, uključujući vlastiti pečeni kruh, domaće pite, štrudle i baklavu. Na meniju se nalaze razna variva, faširanci s pireom i špinatom, ćufte, punjene paprike, sarme, pašticada, oslić alla bakalar… “Dobar dio naših gostiju jedu kod nas doslovno svaki dan i trudimo se da im nikada ne bude dosadno i da uvijek bude kao kod kuće, naravno, uz malo bolji izbor pića, muziku i ambijent. Smišljamo menije vođeni time da uvijek budu raznoliki, zdravi i sezonski”, kaže Martin.
Svako jutro objavljuju jelovnik za taj dan na web stranici pithos.hr i na društvenim mrežama. Cijene se kreću od 5.50 do 15 EUR te svaki dan postoji cjenovni raspon u ponuđenim jelima. Ponuda pića je nešto na što su u Pithosu isto jako ponosni – možete uz jelo popiti od šampanjca do rakije, vrhunskog gemišta do točene pive i završiti priču sa sjajnim klasičnim espressom.
“Počeli smo sa služenjem i najdomaćijeg doručka u gradu, planiramo uvesti Wolt s idućim mjesecom… A što da vam kažemo – družite se s nama, posjećujte nas i pratite na društvenim mrežama i bit ćete u toku”, zaključuje ova vesela ekipa.
Pithos
Adresa: Ul. Jurja Žerjavića 7, 10000, Zagreb
Radno vrijeme: pon-pet 9-17h
Instagram: @pithos_hometown_food
FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić