raspucanci od čokolade, čokoladni raspucanci, raspucanci, recept za čokoladne raspucance, recept za raspucance od čokoladeraspucanci od čokolade, čokoladni raspucanci, raspucanci, recept za čokoladne raspucance, recept za raspucance od čokolade

Čokoladni raspucanci savršeno sočni i prepuni svega što volimo: čokolade, naranče, badema…

17.12.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#božićni kolači | #Božić | #recepti | #kolači

Raspucanci od čokolade jedan su mi od sinonima za božićne kolače. Kada zamišljam blagdanski stol, upravo su oni prisutni. Možda je to zbog izgleda kojim podsjećaju na snježne vrhove, a možda je zbog mekane, čokoladne unutrašnjosti koja djeluje baš “comforting”. Čini mi se da svatko ima neki svoj dodatak receptu, a u mojoj bilježnici s receptima spremljen je onaj Petre Jelenić. Podijelila ga je prije dvije godine, a odmah sam ga prepisala kako se ne bi izgubio u bespućima screenshotova i spremljenih objava na Instagramu. Recept ponavljam i ove godine, a donosimo ga i u nastavku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Petra Jelenić (@petra_jelenic)

Raspucanci od čokolade kao savršen božićni kolač

Prošle godine pozornost smo vam skrenuli na raspucance od pistacije koje je na svojem Instagramu objavila Iva Erić – usavršila ga je njezina mama, a Iva ga je “pustila” u online svijet. I drago nam je da je jer je ustinu riječ o savršenom božićnom slatkom zalogaju. Ako umjesto pistacije više preferirate klasiku u vidu čokolade, onda su raspucanci od čokolade idealan izbor. Pastry chefica Petra Jelenić kaže kako su raspucanci od čokolade jedan od onih kolača koje radi samo za Božić. Dodaje kako je originalni recept iz knjige The Professional Pastry Chef, a ona ga je doradila sebi po guštu. Tako kaže da su rezultat čokoladni raspucanci krcati sa svime što voli: čokoladom, narančom, bademima, konjakom…

Njihov prepoznatljivi izgled, prošaran pukotinama, skriva bogatu i sočnu čokoladnu unutrašnjost. Diskretni miris naranče, blagi orašasti okus badema ili lješnjaka i dašak konjaka čine ih neodoljivim, a opet jednostavnim. Čokoladni raspucanci su kolačići koje ne radimo svaki dan, već čuvamo za one posebne trenutke – kada blagdanski stol treba nešto malo drukčije, a pritom posebno i popularno među svim generacijama.

Raspucanci od čokolade po receptu Petre Jelenić

Sastojci za čokoladne raspucance:

  • 190 g čokolade od 60% kakaa
  • 40 g maslaca
  • korica 1 velike naranče
  • 1/3 žličice cimeta
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 g praška za pecivo (nekog kvalitetnog iz bio dućana, preporučuje)
  • 75 g mljevenih badema/lješnjaka
  • 2 jaja
  • 65 g light muscovado šećera
  • 35 g konjaka ili Grand Marnier likera

Za oblikovanje:

  • 150 g kristal šećer- Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske
  • 150 g šećera u prahu – Petra samelje smeđi šećer

Postupak pripreme raspucanaca od čokolade:

Čokoladu i maslac otopite na pari. Petra savjetuje da se ne pregrije jer smjesa mora biti topla, a ne vruća.

Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte mljevene bademe.

Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke, a zatim konjak.

Sipajte u plitku posudu (Petra manji protvan obloži plastičnom folijom), zatim pokrijte folijom i spremite u hladnjak (ili na balkon), da se dobro stisne. Najbolje je smjesu ostaviti da stoji preko noći.

Kada je smjesa odstajala, oblikuje kuglice po 5-6 komada. Petra radi male, promjera 2 cm, jer se napuhnu prilikom pečenja.

Prvo ih uvaljajte u jedan sloj kristal šećera, a zatim “zakopajte” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više, kako bi efekt raspucanog bio jači.

Pecite ih 5-6 minuta, na 180°C , bez ventilatora. U sredini moraju ostati mekani na dodir.

I još par savjeta Petre Jelenić kako bi raspucanci od čokolade ispali savršeno

  • Petra čokoladne raspucance priprema u “serijama” od po 5-6 komada, kako bi smjesa nakon kuglanja ostala malo ljepljiva – tako će se šećer bolje zalijepiti.
  • Također, savjetuje pripremu u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi/mekša.
  • Pastry chefica ne preporučuje dodavanje brašna ili posipanje kako bi se spriječilo ljepljenje. Umjesto toga, savjetuje da se iz hladnjaka vadi dio po dio smjese.
  • Prilikom slaganja treba pripaziti na razmak jer se raspucanci od čokolade napuhnu lagano za vrijeme pečenja.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Freepik

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5