Što pripremiti kad nam dolaze gosti? To si pitanje često postavljamo kad smo u ulozi organizatora obiteljskog ili druženja s ekipom. Iako se u većini slučajeva držimo nekih dobrih i provjerenih favorita, s vremena na vrijeme poželimo svoje goste iznenaditi nečim novim. U tim slučajevima, okrećemo se društvenim mrežama koje su nepresušni izvor recepata i ideja. Točnije, odlazimo na dobro nam poznate adrese – Instagram profile nama omiljenih gastro blogera.
Recepti za goste: Provjerene ideje gastro blogera
Na profilima Mile Butorca, Janje Benić, Katarine Đozović i Anje Maršić uvijek pronađemo odlične recepte koje volimo isprobavati u vlastitoj kuhinji. Ovoga puta pitali smo ih da nam otkriju koji su njihovi “go to” recepti kada im dolaze gosti, a među njihovim favoritima ima zaista svega, od slatkog do slanog.
Crostini i bruschette s raznim finim nadjevima, salate sa sezonskim povrćem, voćem i burratom, focaccia, galette sa sezonskim voćem, tart i lisnato tijesto u raznim kombinacijama, quiche i uštipci, pečeni camembert (koji smo već isprobali i otad je neizostavan na našem stolu kad su druženja u pitanju)… Mile, Janja, Katarina i Anja dali su nam zaista pregršt dobrih recepata koje jedva čekamo isprobati i poslužiti svojim gostima na idućem druženju. Ako i vama ponekad nedostaje ideja, u nastavku se inspirirajte receptima naših gastro blogera.
Mile Butorac, @hungry_mile
Taman je sezona šparoga i ovo brzo lisnato tijesto je jedan od načina koji svakako vrijedi isprobati. Super je brzo gotovo s kratkom pripremom, a dodatni plus je što odlično ide uz vino, tako da je savršeno za druženja.
Ova slana lisnata štruca se doslovno može prilagoditi svemu u frižideru. Za potrošiti ostatke ili kombinirati nešto što imate, uz listano tijesto je super brzo gotovo. Odlično je i toplo i hladno, a recimo da je kao neka brza verzija strombolija.
Za toplije dane su super salate, a burrata je neodoljiva kao i ova kombinacija:
Tart s gljivama je hrana koja zove na druženje i radost okupljanja oko stola. Super je uz vino i za večernja druženja.
Nema druženja bez humusa ili neke verzije namaza. Obožavam se igrati s dodacima gore, a nešto ljuto mi je posebno zanimljivo. Ovaj namaz od slanutka i bijelog graha možete jesti uz kruh, krekere, lepinje… Ali i uz povrće (mrkva, celer, krastavac) narezano na deblje trakice.
Janja Benić, @janjolinka
Moja dva “go-to” recepta su sourdough focaccia i sourdough galette. Galette radim skoro stalno kad nam netko dođe u goste, pogotovo u ovo vrijeme kad kreću jagode i uskoro breskve/nektarine i borovnice (ovo zadnje je moja najdraža kombinacija voća u galettu).
Kod galetta je super što tijesto možete imati i spremno u zamrzivaču pa ga izvadite po potrebi kad vam stižu gosti, ali bitno je naglasiti da u ovo tijesto ide ostatak startera koji bismo inače bacili (onaj višak koji nam ostane) i baš to daje posebnu kompleksnost okusa tom tijestu. Ako niste nikada radili ništa s divljim kvascem, sourdough galette je idealan proizvod da isprobate jer ga ovdje ne koristimo zbog dizanja tijesta, nego zbog bogatstva okusa koji starter daje tom tijestu.
Sourdough focaccia je možda malo zahtjevniji proizvod, ali kad se servira na stol i kad je gosti probaju, nitko ne skriva oduševljenje! Nema druženja na kojem nije bilo sourdough focaccie na našem stolu! Svi je obožavamo!
Prvi dan ju zamijesite pa spremite u hladnjak na hladnu fermentaciju, a drugi dan se peče, što je dosta zgodno za organizaciju vremena. A nema ništa bolje od svježe ispečene focaccie 🙂
Katarina Đozović, @kate_homecooking
Ovo su trenutno naša top 4 najdraža recepta za lagani i brzi brunch s prijateljima.
Brzi proteinski quiche s povrćem kojeg je moguće napraviti u mnogo varijanti i obogatiti dodacima po želji (pršut, losos, itd):
Salata od cikle, ricotte i borovnica:
Provjereno najdraži recept za velike i malene – bezmasni uštipci. Odlično funkcioniraju u obje varijante, slanoj, ali i slatkoj uz dodatak pekmeza od malina ili šljiva.
I jedan obiteljski klasik za sve vikend doručke – poširana jaja s dimljenim lososom i umakom od avokada, mladog luka, limuna i maslinovog na punozrnatom pirovom kruhu.
Anja Maršić, @hungry_anja
Za goste volim pripremiti pun stol šarenih manjih zalogaja. Obično se tu nađe i plata raznih sireva servirana uz voće, orašaste plodove i fina maslinova ulja. Uz bruschette uvijek kombiniram i neki “as iz rukava” poput tarta od lisnatog tijesta ili pečenog camemberta za koje nije potrebna duga priprema pa si time uvelike olakšam posao.
Tart sa šparogama, burratom i pršutom: Ovo jelo je uvijek hit među gostima, a osobno ga volim pripremati jer je zbilja brzo gotovo. Dobra ideja je uvijek imati razvaljano lisnato tijesto u hladnjaku, a sa sastojcima koje ćete staviti gore se lako poigrate.
Crostini s kruškama, pršutom i medom: Slatko slane kombinacije okusa meni su najdraže, a ovi crostini su uredno najdraži zalogaj mojim gostima.
Crostini s breskvama i rajčicama: S toplijim danima ove bruschette su moj čest odabir za druženja s gostima. Svježe, sočno i hrskavo, a i vizualno izgledaju baš predivno.
Pečeni camembert: Ima li išta bolje od topljenog sira, i to još u kombinaciji s džemom od smokava i hrskavim baguetteom? Nema.
FOTOGRAFIJE: Mile Butorac, Janja Benić, Katarina Đozović, Anja Maršić