Kamo na ručak ili večeru u Opatiji i okolici?

03.05.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#restoran | #Opatija

Opatija je kulinarski dragulj svog podneblja. Grad i njegova rivijera vrve dobrim restoranima i konobama koje nude uvijek svježe autohtone namirnice i bogate vinske liste koje upotpunjuju cjelokupni doživljaj ovog prekrasnog grada.

Opatija je, zahvaljujući svojoj blagoj i ugodnoj klimi, idealna destinacija za putovanja u svako doba godine. Zbog blizine sa Zagrebom, često nam je izbor za vikend izlete. Okružena je prirodnim ljepotama, a krasi ju velik broj nesvakidašnjih znamenitosti. Parkovi, stare austro-ugarske vile, šetnica Lungomare… Samo šetnja ovim primorskim gradom svaki nas put napuni energijom prijeko potrebnom za novi radni tjedan.

restorani u Opatiji, Opatija
restorani u Opatiji, Opatija

Restorani u Opatiji i okolici

Uz sve prirodne i kulturne ljepote, Opatija i Opatijska rivijera mogu se pohvaliti i kvalitetnom gastronomijom. Grad i njegova okolica vrve dobrim kafićima, restoranima i slastičarnicama u kojima ćete uživati u odličnoj kavi, vrhunskoj hrani i slasticama od jutra do večeri. Restorani u Opatiji, kao i njene brojne konobe nude svježe autohtone namirnice upotpunjene odličnim vinima pa adresa za dobar ručak i večeru zaista ima. Naime, u Opatiji su se smjestili neki od najboljih restorana u Hrvatskoj pa će vam jedini problem biti odlučiti se kamo se uputiti.

Iako restorana u Opatiji i na Opatijskoj rivijeri ima zaista puno, mi smo se u ovom članku ograničili na njih 10, u nadi da ćemo vam pomoći pri izboru kad vas život idući put odvede u “biser Jadrana”.

1. Navis

restorani u Opatiji, Opatija, Hotel Navis, restoran Navis

Boutique & Design Hotel Navis smjestio se u mirnoj uvali Preluk koja spaja Rijeku i Opatiju. Radi se o mjestu nenadmašnog stila, prvoklasne usluge i iznimne gastro ponude za koju je zaslužan restoran Navis. S predivnom terasom tik uz more, restoran Navis inspiriran je najkvalitetnijim sastojcima mediteranske i kontinentalne kuhinje. Meni je sastavljen od sezonskih i lokalnih namirnica, a pažljiv odabir sastojaka i virtuozna kulinarska interpretacija chefa Tina Sinožića rezultiraju pravim gastro užitkom. Carpaccio od jadranske tune, jastog, svježe kamenice, biftek sa svježim istarskim tartufima, gregada od morske divljači, domaći kruh iz krušne peći bez aditiva, samo su dio onoga što možete pronaći na Navisovom jelovniku. 

2. Plavi podrum

restorani u Opatiji, Opatija, Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum smješten je u slikovitom vološćanskom mandraću uz samo more i s tradicijom dužom od 100 godina najstariji je restoran na opatijskoj rivijeri. Odlikuje ga vrhunska moderna europska kuhinja koja inzistira na svježim lokalnim namirnicama, tek ulovljenim škampima i ribama, spajajući tradicionalno i moderno. Iz probranih namirnica vješti kuhari izvući će ono najbolje i povezati sve arome u zavodljivu cjelinu. Uz vrhunska jela, Plavi podrum nudi i bogatu selekciju prvoklasnih maslinovih ulja, različitih vrsta soli i kruha, kao i odličan izbor vina o kojima posebno brine vlasnica Daniela Kramarić, najbolja hrvatska sommelierka.

Restoran je otvoren tijekom cijele godine i sve dane u tjednu, a u toplijoj polovici godine gosti mogu uživati na prostranoj terasi svega nekoliko metara od mora.

Adresa: Obala Frana Supila 6, 51410, Opatija

Radno vrijeme: pon-ned 12-24h

Kontakti: +385 51 701 223., info@plavipodrum.hr

3. Nobilion

restorani u Opatiji, Opatija, restoran Nobilion, hotel Ikador

Restoran Nobilion smješten je u luksuznom boutique hotelu Ikador u mjestu Ika koje se nalazi između Lovrana i Opatije. Opisuje se kao mjesto moderne mediteranske kuhinje bazirane na loklanim namirnicama i probranim vinima. Misija chefa Daniela Skokića je stvarati jela koja izazivaju nepce na sve moguće načine, kreirajući jedinstveno gastronomsko iskustvo. Ugledni svjetski gastro vodič Gault Millau je prošle godine ovaj restoran plasirao na 5. mjesto najbolje ocjenjenih restorana u zemlji.

Kažu da se “restoran Nobilion i chef Daniel Skokić uklapaju u nastojanja ponude vrhunskih jela, zamišljenih kao mediteranski fine dining s japanskim nadahnućem kod jela od sirovih sastojaka.” Dodaju da se u restoranu često organiziraju tematske večere i gostovanja vinara “pa ako vam se ukaže prilika, ne propustite jer tada je atmosfera dojmljiva, a omjer cijene i kvalitete prihvatljiv.”

Adresa: Ul. Svetog Nikole 2, 51410 Ika – Opatija

Radno vrijeme: pon-ned 8-23h

Kontakti: +385 51 207 030, nobilion@ikador.com

4. Bevanda

restorani u Opatiji, Opatija, Bevanda, hotel Bevanda, restoran Bevanda

Bevanda je restoran s tradicijom dugom pola stoljeća, a nalazi se u istoimenom hotelu koji je nastao upravo na temeljima restorana. Gastro ponuda, jedinstveno arhitektonsko uređenje i otvoreni pogled na more, koji može zahvaliti smještaju na najisturenijoj kopnenoj točki Opatije, ono su što ukratko opisuje ovo mjesto. Jelovnik se temelji na svježim namirnicama kontinenta i mora, a fokus kuhinje je na čistim i jasnim aromama. Bevanda se može pohvaliti i bogatom vinskom kartom, a tu je i intimni prostor za uživanje u cigarama i žestokim pićima.

Adresa: Zert ul. 8, 51410, Opatija

Rezervacije: na linku

5. Konoba Zijavica

restorani u Opatiji, Opatija, Konoba Zijavica, Mošćenička Draga

Preko 40 godina ribarenja na Kvarneru, tradicionalnog obiteljskog posla vlasnika konobe Zijavica, nadograđeno je i u potpunosti zaokruženo kulinarskom i ugostiteljskom ponudom. Zadržati korijene u tradiciji, a istovremeno prihvatiti moderne izazove visoke gastronomije, cilj je mladog tima u kuhinji ove male, pitoreskne i vrlo ugodne konobe u Mošćeničkoj Dragi, na čijim se jelovnicima uz morske delicije poput hobotnica i škampi, nerijetko nude i autohtoni specijaliteti kontinentalne Istre.

“Marinirana trilja ili toplo-hladni pohani bakalar, hobotnica “in forno” ili maštovito spremljena divlja tuna, moderni specijaliteti od sirove ribe ili autohtono jelo posluženo u istoj posudi u kojoj se priprema, specijalitet od boškarina ili pak carpaccio od tune – svaki se izbor doima kao onaj pravi. Jednako sjajna je selekcija na vinskoj karti, jer svaki od pomno složenih tanjura jednostavno mora imati dostojnog partnera u čaši”, kažu u konobi Zijavica.

Adresa: Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička Draga

Radno vrijeme: čet-pon 12:30-22h

Rezervacije: +385 (51) 737 243

6. Konoba Valle Losca

restorani u Opatiji, Opatija, konoba Valle Losca

Konoba Valle Losca otvorena je 2010. godine i vrlo brzo stekla je status “kultna”. Ima četiri stola unutra i četiri na terasi, smještena u drugi red od mora u Voloskom. Uređena je u retro autohtonom stilu s puno sitnih detalja. Ponuda je bazirana isključivo na lokalnim namirnicama Primorja i Istre. Uz neka prepoznatljiva jela, ovdje nude i jela iz dnevne ponude koja su svaki dan drugačija, ovisno o dostupnosti svježih, sezonskih namirnica.

Zimi su više orijentirani na mesna jela, također iz vlastitog svinjskog uzgoja, ali i mesa istarskog boškarina lokalnih OPG-ova. Proljetna ponuda bazirana je na buđenju prirode i čišćenju organizma uz neizostavne šparoge, ali ne odustaju ni od špalete i salamina iz vlastite proizvodnje. Ljeti je fokus stavljen na Jadran, kao i na vlastiti vrt, dok je u jesen sve šareno i ponuda je najraznovrsnija. Sve spomenuto još je puno bogatije zaokruženo čašom finog istarskog vina.

Adresa: Andrije Štangera 2, 51410 Opatija

Radno vrijeme: pon-čet 10-00h, pet i sub 17-23h

Rezervacije: +385 95 580 3757

7. Nami Sushi Restaurant

restorani u Opatiji, Opatija, Nami Sushi Restaurant

Za one koji vole japansku kuhinju, Nami Sushi Restaurant bit će dobar odabir za ručak u Opatiji. Ovaj lijepo uređeni japanski restoran nalazi se u samom centru grada, a osim različitih vrsta sushija, na jelovniku se nudi i nekoliko vrsta juha, bao bunsi, tempure i teriyaki losos. Možete kušati i wagyu odrezak, tuna tataki i foie gras. Što se pića tiče, u ponudi imaju nekoliko vrsta sakea i japanskih whiskeya.

Adresa: Ul. Maršala Tita 86, 51410, Opatija

Radno vrijeme: uto-ned 12-23h

Kontakt: 051 559 000

8. Ružmarin

restorani u Opatiji, Opatija, restoran Ružmarin, najpopularniji restoran u Opatiji

Ružmarin je jedan od najpopularnijih restorana u Opatiji. Osnovan 1986. godine kao obiteljska konoba, izrastao je u jedan od simbola opatijskog ugostiteljstva. Na jelovniku zaista ima za svakoga ponešto, a od specijaliteta izdvajamo šurlice s jadranskim kozicama, škampima i tartufima, punjeni pureći odrezak Adria, biftek u umaku od jadranskih kozica, škampi i tartufa, black angus Big tasty burger Ružmarin… Tu je i veliki izbor pizza, tjestenina, jela s grila te jela za vegetarijance. 

Adresa: Veprinački put 2, Opatija

Radno vrijeme: svaki dan 11-24h

Kontakt: +385 51712673, restoran.ruzmarin@gmail.com

9. Ostaria Veranda

restorani u Opatiji, Opatija, Ostaria Veranda
Ostaria Veranda

Najbolje atribute Voloskog u svoju je priču utkala Ostaria Veranda. Podrazumijeva prekrasan pogled na zaljev s terase restorana u samom središtu mjesta i kulinarske delicije koje se temelje na ribi i plodovima mora. Svoje mjesto u kuhinji pronašli su prvenstveno autohtoni proizvodi, a mesna i riblja jela pripremaju se po tradicionalnim receptima, ali sa suvremenim pristupom.

Adresa: Ul. dr. Andrije Mohorovičića 40, Volosko, Opatija

Radno vrijeme: svaki dan 12-23h

Kontakt: 051 875 189, info@ostariaveranda.hr

10. Pizzeria Moho

restorani u Opatiji, Opatija, pizzeria Moho

Nazvana u čast vološćanskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću i smještena svega nekoliko koraka od njegove rodne kuće, u lučici Volosko, pizzeria Moho donosi svjež i nov pogled na globalno popularnu deliciju. Pizza ovog lokala, uz klasike temeljene na talijanskoj recepturi, inspirirana je lokalnim podnebljem i mediteranskim namirnicama, a na jelovniku se mogu naći i jela od ribe ili mesa, pašte, salate i slastice. Uživanje u hrani dodatno je obogaćeno živahnom atmosferom vološćanskog mandraća.

Adresa: Obala Frana Supila 8, Opatija

Radno vrijeme: svaki dan 11-22h

Kontakt: 099 256 2289

FOTOGRAFIJE: Unsplash, restorani

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5