Jednodnevni izleti iz Zagreba za proljetne vikende pred nama

08.03.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja
#izlet

Gradske magnolije već su procvale, dani su sve topliji i sve dulji, a do službenog početka proljeća dijeli nas manje od dva tjedna. Sve to znači samo jedno: svaki nadolazeći slobodan vikend iskorištavat ćemo za mali bijeg od rutine, izlete u prirodu i putovanja. Imate li 24 sata na raspolaganju i želite ih pametno iskoristiti, složili smo popis nama omiljenih jednodnevnih izleta koji su baš uvijek dobra ideja, za parove, društva prijatelja i roditelje s klincima.

Jednodnevni izleti iz Zagreba

Uzmimo za primjer da vam je Zagreb polazišna točka i da tražite nešto što je zgodno i blizu, za rekreaciju, finu klopu i edukativan ili jednostavno zabavan sadržaj.

Jednodnevni izleti koje vam sugeriramo kreću od adresa i lokacija koje su u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, preko malo udaljenijih destinacija do kojih vrijedi potegnuti, pa sve do inozemnih gradova u našem susjedstvu, koji će vam u manje od 24 sata dati okus konkretnog putovanja i odmaka od svakodnevice. Za svakoga ponešto, reklo bi se, a imate li želju neki od nadolazećih vikenda provesti na otvorenom, umjesto kod kuće na kauču, uzmite ovu listu i podijelite ju sa svojom obitelj i i prijateljima – svima će dobro doći!

Vuglec Breg

U samom srcu Zagorja, svega 40 km od Zagreba, na najljepšem od zagorskih brega kojima je okružen smjestio se turistički kutak – Vuglec Breg.

Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz iskrene želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicije. U pričanje te priče vlasnici su utkali mnogo posvećenosti, strasti, predanosti, štovanja i ljubavi, a sve kako bi stvorili mjesto na kojem danas možete doživjeti i gotovo svim čulima osjetiti kak’ su nekad živeli naši stari.

Turističko selo Vuglec Breg nalazi se na temeljima starog zaseoka „Vugleci“, a prostire se na 12 hektara površine gdje su prostor za sebe pronašli veliki vinograd, autohtone zagorske „hiže“ i klet te nadaleko poznati restoran, vinski podrum i dvorana namijenjena poslovnim sastancima i seminarima. Ako odlučite prošetati, na sjevernom dijelu Vuglec Brega naići ćete na dječje igralište, farmu sa domaćim životinjama te malo jezero, i predivne staze za šetnju. Zaljubljenici u sport mogu zaigrati tenis i mali nogomet, a kasnije se mogu osvježiti na terasi sportskog bara, kao i opustiti u sauni ili hidromasažnom bazenu u sklopu istog objekta.

Najpoznatija je, naravno, razglednica iz Vuglec brega s ležaljkama, iz kojih se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke načičkane hižama, kletima i crkvicama.

Vuglec Breg, jednodnevni izlet

Adresa: Škaričevo 151, 49000, Škarićevo

Google Maps: https://goo.gl/maps/17efiqLGGCFwyeq87

Radno vrijeme vikendom: 7-22 sata

Rezervacije: 049345015

Instagram: Vuglec Breg

Vinarija August

Vinarija August, jednodnevni izlet

Male stvari čine život lijepim, a čovjeka sretnim. Filozofija je to kojom se vode u vinariji i restoranu August, udaljenom 50-ak minuta vožnje od Zagreba, u smjeru Popovače.

August predstavlja nepretenciozno mjesto koje u stvarnost pretvara san o jednostavnom životu.

“Za nas je luksuz – sloboda. Biti slobodan od buke i strke, od šefova i rokova, pretvaranja i prenemaganja… Doživjeti savršenu jednostavnost, provesti dan na ladanju, uz vinograd, na Augustov način, začinjeno dobrim zalogajem i finom kapljicom.”

Vinarija August, After5

Smatramo da je ovime sve rečeno, a Augustovoj pitoresknoj terasi volimo se vraćati svaki put kada živa u termometru skoči na iznos ugodan za sjediti vani satima i prepuštati se malim životnim užicima.

Adresa: Trnovka ul. 29, 44317, Popovača

Google Maps: https://goo.gl/maps/8Mr4U1LpfzTkqZ4w9

Radno vrijeme vikendom: 12-19 sati

Rezervacije: 0977771000

Instagram: Vinarija August

Samobor

Na udaljenosti od samo dvadesetak kilometara od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, Samobor sa svojom okolicom najstarija je i najatraktivnija izletnička destinacija za zagrebačke stanovnike, planinare i turiste iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ovaj slikoviti grad s francuskim njuhom očarat će vas svojom baroknom arhitekturom, opustiti vas svojim polaganim ugođajem, osvojiti vas okusima i bojama i nagovoriti vas da se vratite.

Samobor, jednodnevni izlet

Samobor je i grad bogate gurmanske tradicije, a njegova raznovrsna ponuda razlog je što privlači tolike ljubitelje hrane. Malo je turista i posjetitelja koji napuštaju Samobor bez kušanja domaćih specijaliteta i čuvenih kremšnita.

Dan možete provesti u razgledavanju grada, aktivno u Parku prirode Žumberak i/ili na finoj klopi. Naš favorit među samoborskim restoranima oduvijek je Gabreku 1929., jedan od najstarijih ugostiteljskih obrta na području Samobora; hrana je fina domaća, a porcije su uistinu srčane i obilate. Svoje mjesto ondje rezervirati možete na broj 013360722, a dan za kraj začiniti kremšnitama u kavani Livadić.

Gabreku 1929. adresa: Starogradska ul. 46, 10430, Samobor

Google Maps: https://goo.gl/maps/1Po4xCviLrZuZ1kf7

Radno vrijeme vikendom: 12-22 subotom, 12-18 nedjeljom

Kavana Livadić adresa: Trg kralja Tomislava 1, 10430, Samobor

Radno vrijeme vikendom: 7-23 sata

Google Maps: https://goo.gl/maps/T5LKAwYGAQ9zLtXR9

Korak Winery

vinarija Korak, Plešivica, izlet

Obiteljsko imanje Korak nalazi se na bregovitim padinama Plešivice u samoj blizini Zagreba. Uzgajajući grožđe najviše kvalitete i svakodnevnim radom u vinogradu, čuvajući i razvijajući umjetničku viziju priprave vina, berbu po berbu kreiraju unikatna i prepoznatljiva vina, vina s potpisom. Njihova vina dolaze iz malih serija, od kojih svako od njih ima jedinstvenu priču. Svi članovi obitelji, uključujući jednog vinskog psa, doprinose imanju, predanoj proizvodnji vrhunskih vina, hrane i doživljaja.

Korak Winery, jednodnevni izlet

Novo poglavlje vinarije Korak započelo je 2019. godine, kada je obnovljena stara obiteljska kuća koja datira još iz 1900. godine. U sklopu svog obiteljskog doma, otvorili su vrata dragim gostima i sada se na imanju Korak kojim upravlja četvrta i peta generacija nalaze vinarija, restoran i konferencijska dvorana za poslovne i privatne događaje.

Korak restoran apsolutni je iskorak u razvoju gastro scene na Plešivici. Prvi fine dining restoran u regiji, projekt je mladog i izuzetno perspektivnog chefa Bernarda kojem je cilj povezati lokalne proizvođače, gastronomsko nasljeđe i dodir prirode; jer kod Bernarda vrijedi nepisano pravilo: “ako nije u sezoni, nije ni na stolu”.

Adresa: Plešivica 34, 10450, Jaska

Google Maps: https://goo.gl/maps/cyXQ2TJEVMUk8Pxh6

Radno vrijeme vikendom: Vinarija – ture i degustacija uz prethodnu najavu; restoran – ručak ili večera subotom 13-20h, nedjeljom 13-15h

Rezervacije: obavezne, 099 262 5519 ili putem linka

Instagram: Korak Winery

Mađerkin breg

Mađerkin breg je istinska atrakcija i brijeg svega par metara niži od najviše točke Međimurja. Pogled s brijega dopire do četiri države – Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. Za vedrih dana vidi se Zagorje, čak i Sljeme. Brijeg je ime dobio po Emiliji Krauthaker, poznatijoj kao „Mađerka“. Emilija je rođena u Budimpešti, a na brijeg je doselila oko 1940. kao mađarska balerina i supruga Alberta Krauthakera.

Na brijegu su živjele samo dvije obitelji – Strahonja na prvom, sjevernom dijelu brijega i Emilija, Mađerka, na južnom dijelu brijega. Poratna vremena iza II. sv. rata uništila su obje obitelji i tek sedamdesetak godina kasnije posjede kupuju vinogradarske obitelj Cmrečnjak i Štampar. Udaljen od Čakovca petnaestak kilometara, a od Štrigove samo dva, Mađerkin breg danas je kultno mjesto međimurskog vinogorja. Breg je vinski salon vinarije Štampar pod vedrim nebom, mjesto prefinih zalogaja i rules kota za koncertne i ležerne zabave.

Na bregu se ne propušta kušanje vina Štampar, a doma se ne odlazi bez suvenira u vrećici. Nabrajamo pjenušac Urban White, Pro et contra, Pinot sivi ili Muškat žuti…

Mađerkin breg, vinarija Štampar, izlet

Na Mađerkinom bregu nalazi se vidikovac visok oko 27 m, a ukoliko se na njega popnete, nalazit ćete se na najvišoj točci Međimurja. Pogled koji se pruža s njega ostavlja bez daha. Radno vrijeme vidikovca vikendom je od 9-19 sati, a cijena ulaznice za odrasle iznosi 4 eura.

Štampar & Mađerkin breg adresa: Robadje 59, 40312, Robadje

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/ZLodoz7QQ8onXMnQ8

Radno vrijeme vikendom: nedjelja 12-18h

Kontakt: 091 276 70 58

Instagram: Mađerkin breg

Izletište i restoran Cowboy

Fascinacija prirodom i konjima, potaknula je Draženku i Darka da iznjedre ovaj ranch koji se nalazi na 10 minuta od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Sva infrastruktura rancha od samog je početka podređena opuštanju i uživanju u energiji koju nam daje priroda.

Taj osjećaj ovdje žele pojačati obiljem gastronomskih užitaka jer osim ljubavi prema konjima, dijele i veliku ljubav prema hrani. “Ponosni smo što možemo reći da nam je stalo do kvalitetnih sastojaka svakog našeg jela u restoranu pa iz tog razloga koristimo lokalne namirnice. Svaki je naš recept pomno osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora kako bi sva vaša čula uživala – kako u čarobnom pogledu na prirodu, konje i šumu tako i u zvukovima country glazbe”, otkrivaju iz Cowboya.

Osim ukusne hrane i očaravajuće prirode koja vas okružuje, na ranchu možete zahajati konje – i vi i vaši najmlađi. Dok se klinci igraju na igralištu i vaš kućni ljubimac uživa na suncu (da, primaju i pse), možete biti sigurni da ćete imati jedan dan za pamćenje.

Adresa: Grbec 9, Markuševec Turopoljski

Google Maps: https://goo.gl/maps/ApssSkjxGVi3jhqn8

Radno vrijeme vikendom: 10 do 22 sata

Rezervacije: 013818124, 0994904900

Instagram: Izletište Cowboy

Park prirode Lonjsko polje

Cowboy izletište, jednodnevni izleti, Zagreb, After5.hr

Park prirode Lonjsko polje, sa svojom površinom od 50.650 ha, najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelom dunavskom porječju.

Na europskoj karti „prirodnih posebnosti“, Lonjsko polje zauzima prva mjesta: jedno od posljednjih područja u Europi gdje je tradicijsko pašarenje očuvano, a stoka slobodno pase na velikim zajedničkim pašnjacima; prvo proglašeno selo roda u Europi. Pješice, biciklom, kanuom, skelom ili brodom, topla je preporuka da otkrijete jedinstvenosti Lonjskog polja.

Vikend program idealan je za sve koji žele uživati u prirodi, a provodi se od travnja do listopada. Ulaznica za vikend program stoji 7 eura po osobi, za djecu od 3 do 6 godina ulaznica iznosi 1 euro, a za djecu od 7 do 10 iznosi 2 eura i u nju su uključeni sljedeći sadržaji:

POSJETITELJSKI CENTAR KRAPJE (adresa: Krapje 16)

  • šetnja pješačkom stazom
  • ornitološki rezervat Krapje đol
  • vožnja čamcima na solarni pogon

POSJETITELJSKI CENTAR REPUŠNICA (adresa: Fumićeva 184, Repušnica)

  • šetnja pješačkim stazama Repušničkog polja
  • izletište Vrbačinec

POSJETITELJSKI CENTAR ČIGOČ (adresa: Čigoč 26)

  • šetnja pješačkom stazom
  • razgledavanje sela Čigoč
  • šetnja u retenciji Lonjskog polja (Mužilovčica)

Informacije i ulaznice: Lonjsko polje

Veliko Trgovišće i Kumrovec

Muzej staro selo Kumrovec

Predlažemo da u jednodnevni vikend izlet povežete posjet Velikom Trgovišću i Kumrovcu, uz nezaobilaznu gastronomsku poslasticu – zagrebački odrezak od 45 centimetara u restoranu Ribič.

U Kumrovcu vas očekuje Muzej “Staro selo” Kumrovec, koji danas djeluje u sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja. Osim očuvane tradicijske arhitekture te prikaza tradicijskih obrta sa kraja 19. i početka 20. stoljeća, djelovanje Muzeja možemo prepoznati kroz izložbenu djelatnost, interaktivne muzejsko-edukativne programe, manifestacije koje se ostvaruju u suradnji s KUD-ovima iz Krapinsko-zagorske županije i drugim čuvarima nematerijalne baštine, publicističku djelatnost, suvenirsku ponudu…

Restoran Ribič adresa: Zagrebačka 11, Veliko Trgovišće

Google Maps: https://goo.gl/maps/Z2JVHJv2ym1NrCeM7

Radno vrijeme vikendom: 10-22 sata

Rezervacije: 0995251851, 049236035

Rastoke

Jedna od najatraktivnijih turističkih atrakcija Hrvatske slikovito je mjesto Rastoke u kojem život diktiraju dvije rijeke: malena Slunjčica i moćna Korana. U Rastokama se Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojemu toku stvara mnoštvo jezera, brzaka i slapova od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Mnogi Rastoke nazivaju malim Plitvicama jer je geološki sastav slapova identičan onom u Nacionalnom parku Plitvička jezera od kojih je ovaj biser udaljen svega 30-ak kilometara. Osim nesvakidašnje ljepote, Rastoke svojim rijekama duguju i kruh svagdašnji. Naime, žitelji ovog kraja stoljećima su gradili mlinove, prve koje je pokretala snaga vode, a ne ljudi ili životinje; danas su te mlinice prvorazredna turistička atrakcija i svjedok sklada koji čovjek i priroda mogu postići na obostrano zadovoljstvo.

restoran Ambar, Slunj

2019. u Rastokama je otvoren odličan restoran u kojem vrijedi zastati kada ste već ovdje na izletu. Smješten ispod starih ruševina kultnog Napoleonovog Magazina u Slunju, restoran Ambar je idealno mjesto za opuštanje i uživanje vrhunskoj domaćoj hrani.

Adresa info centra: Zagrebačka ul., 47240, Rastoke

Google Maps: https://goo.gl/maps/BDgAZr3Y8xuyaNXH7

Adresa restorana Ambar: Ul. Gojka Šuška 2, 47240, Slunj

Google Maps: https://goo.gl/maps/4KEmhJ7ssbDgzJVcA

Radno vrijeme restorana vikendom: 10-21 sat

Rezervacije: 047600096

Instagram: Ambar Rastoke

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Jezerski sustav Plitvičkih jezera čini 16 imenovanih i brojna manja, kaskadno poredana jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski sustav podijeljen je na Gornja i Donja jezera. 

Nacionalnom parku moguće je pristupiti državnim cestama:

  • D429 (Selište Drežničko – Prijeboj) iz smjera Zagreba/Zadra
  • D52 (Vrhovine – Korenica) iz smjera Otočca (A1) 

Istočnim dijelom Parka prolazi cesta D429 uz koju se nalaze dva glavna ulaza u zonu posjećivanja jezera Nacionalnog parka, Ulaz 1 i Ulaz 2. Na oba ulaza osiguran je parking za posjetitelje (s naplatom), a u neposrednoj blizini ulaza nalaze se i autobusna stajališta.

Do kraja ožujka cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 eura, a za djecu od 7-18 godina 4 eura. Programe obilaska kao i sve dodatne važne informacije možete provjeriti ovdje.

Opatija

Opatija, prekrasan primorski grad na Jadranskom moru i poznato lječilište 19. stoljeća, popularna je destinacija za turiste iz cijelog svijeta. Njena blaga i ugodna klima čini ju savršenom cjelogodišnjom destinacijom. Grad je okružen neponovljivim prirodnim ljepotama. Nalazi se ispod planine Učka koja je omiljeno odredište planinara i izletnika, na prijelazu je između zelene istarske regije i primorja te čini savršenu ravnotežu krajolika.

Opatiju krasi velik broj nesvakidašnjih znamenitosti, njene gradske ulice prošarane su kućama zanimljive arhitekture i vilama iz habsburškog doba. Poznata je kao wellness destinacija koja privlači ljubitelje relaksacije i dobrog odmora. Veliki izbor plaža, čisto more i bogata ponuda sadržaja ono je što turiste iz godine u godinu vraća u Opatiju.

Dok ste ondje, ne propustite čuvenu obalnu šetnicu Lungomare, dugačku čak 10 kilometara. Opustite se u jednom od lokalnih wellnessa, a za odlazak na ručak odaberite restoran Ružmarin. Osnovan 1986. godine kao obiteljska konoba, Ružmarin je izrastao u jedan od simbola opatijskog ugostiteljstva. Okusom priča priču o tradiciji i kvaliteti, a nudi veliki izbor jela.

Adresa restorana Ružmarin : Veprinački put 2, 51410, Opatija

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/LXFSnGeT1FXndLuj6

Radno vrijeme vikendom: od 11 do 00 sati

Rezervacije: 051712673

Instagram: Restaurant Ružmarin Opatija

Gacka

Gacka dolina veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru, a prema unutrašnjosti Kapelom. Poljem dominira rijeka Gacka, koja izvire na jednom kraju polja i ponire na suprotnom. 

Što možete raditi na području Gacke doline?

Vrila Gacke: prošetati se oko jezeraca na izvorištima, posjetiti Info centar na Majerovu vrilu i tamo vidjeti proces proizvodnje brašna te kupiti svježe samljeveno domaće brašno, kušati svježe ulovljenu gacku pastrvu

Rijeka Gacka: šetati ili voziti bicikl (isključivo putem ili cestom zbog opasnosti od mina!), fotografirati prirodu i vodene ptice, loviti ribu (dozvola za ribolov može se kupiti u Ličkom Lešću, Sincu, Čovićima, Prozoru, Otočcu i Švici)

Otočac: posjetiti Muzej Gacke u kojemu možete istražiti arheološku japodsku, povijesnu i etnografsku zbirku, posjetiti crkvu Presvetog Trojstva iz 17. stoljeća, obići ostatke stare utvrde na brdu Fortica, koji su u fazi arheološkog otkapanja

Ličko Lešće: posjetiti Centar za autohtone ribe i rakove krških voda gdje možete dobiti informacije i stručno vođenje, proći uređenom stazom od Centra do arheološkog lokaliteta Pećina, izvora Gackine pritoke Kostelke i vidikovca

Extra tips: od prijatelja smo također dobili preporuku za vožnju kanuom na Gackoj, posjet Pećinskom parku Grabovača i ručak u Hotelu Gacka.

Trst

Trst iz vremena naših baka i djedova, a zatim i mama i tata, danas je drugačiji, moderniji grad usmjeren studentima i mladima, s velikom dozom šarma koja uspješno nadilazi minulu ideju shoppinga. Naročito se to može osjetiti kada se u predvečerje u toplijim mjesecima Tršćani krenu slijevati u centar grada, gdje uz prigodan aperitivo i dobro društvo stvaraju živahnu promenadu.

Iako u Trst više ne idemo u modni shopping (mora se napomenuti da je ondje i dalje moguće pronaći nekolicinu dobrih modnih butika), on nam svejedno nudi raznolike doživljaje, naročito one kulturne i gastronomske. Kulturno-gurmanski vodič za Trst pisali smo prošle godine, a pronaći ga možete ovdje.

Graz

Graz je još jedan grad u koji smo u prošlosti navikli dolaziti zbog shoppinga, no danas ga posjećujemo iz nekih drugih pobuda. Automobilom je dostižan u tek nešto više od 2 sata i zato je super izbor za jednodnevni izlet, ako ne i cijeli city break.

Štajerski glavni grad Graz, čija povijest seže sve do rimskog doba, smjestio se na obalama rijeke Mure. Povijesne građevine i kreativna kulturna scena karakteristične su za Graz, koji je 2003. godine bio glavni europski grad kulture.

Usred grada uzdiže se Schlossberg, brdo obraslo šumom, kao stvoreno za šetnju. Od nekadašnje utvrde na vrhu brda, danas je u potpunosti očuvan toranj sa satom, inače stari simbol grada. Kao novi simbol grada, od 2003. godine se na desnoj obali Mure uzdiže Kunsthaus, kao golemi, plavi, svjetlucavi balon.

U tom gradu od 305.000 stanovnika naći ćete stare, ali i moderne znamenitosti. Austrijska turistička zajednica napravila je cool vodič što vidjeti i doživjeti u Grazu ako na raspolaganju imate 24 sata ili cijeli vikend. Naš favorit svakako je šetnja samim centrom grada, uz nezaobilazno zaustavljanje na “bečkom” i posjetu kultnoj robnoj kući Kastner & Öhler.

Ljubljana

Ljubljana je jedna od najmanjih europskih prijestolnica. Nikad nema gužve – ali isto tako nikad nije ni dosadno. 50.000 studenata daje ovom gradu mladenačku privlačnost, a kao gospodarsko i kulturno središte Slovenije Ljubljana ima mnogo toga za ponuditi, kako lokalnom stanovništvu, tako i posjetiteljima.

Čini nam se da se u svako doba godine u Ljubljani ima nešto novo za vidjeti i doživjeti, festivalska scena dosta je jaka, i ono osnovno što vrijedi obići svakako je samo srce grada; tvrđava smještena na brdu u centru Ljubljane, legendarni mostovi, gradska tržnica…

Extra tips: Toplu preporuku dajemo za posjet Galeriji Cukrarna, nekadašnjoj tvornici šećera koja je relativno nedavno postala središte umjetnosti u Ljubljani, kao i restoranu Jaz chefice Ane Roš koji je otvoren u sklopu As Boutique Hotela.

FOTOGRAFIJE: Vuglec Breg, Vinarija August, TZ Samobor, Mateja Vrčković/Korak Winery, Mađerkin breg, Cowboy, Marko Mihaljević/TZ Lonjsko polje, Muzej “Staro selo” Kumrovec, TZ Rastoke, TZ Plitvička jezera, TZ Opatija, Restoran Ružmarin, Kanu Gacka, Unsplash, Pexels, TZ Graz, TZ Ljubljana

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5