Lista nakon koje ne morate dalje tražiti: Gdje dobro pojesti u Veneciji?

13.05.2025. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#restoran | #Italija | #Venecija

Otvorenje 19. Međunarodne izložbe arhitekture Venecijanskoga bijenala 2025. fulala sam za otprilike sedam dana. U Veneciji smo se našli tjedan dana prije toga, a u gradu se već osjećala vibra nadolazećeg cijenjenog događanja, s plakatima koji su na skoro svakom koraku pozivali na posjet Arsenalu, jednom od glavnih izložbenih prostora u kojem su redovito postavljeni nacionalni paviljoni, kao i glavna međunarodna izložba koju kurira odabrani kustos Bijenala.

S obzirom na činjenicu da nismo imali neku naročitu agendu, već smo nakon par godina jednostavno poželjeli ponovno vidjeti Veneciju, u grad smo se zaputili rano ujutro, da izbjegnemo gužvu, i to je bila jedna od najboljih odluka na ovom izletu. Naravno, nakon što ogladnite, a zasitnost tramezzinija i cicchettija postane samo draga uspomena, slijedi i ne tako jednostavan zadatak pronalaska idealnog restorana. Venecija je prepuna restorana i bez sumnje ih ima mnogo dobrih, no potrebno je napraviti kvalitetno i pomalo iscrpljujuće istraživanje kako biste naposljetku doista bili zadovoljni svojom odlukom.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina
Restorani u Veneciji

Restorani u Veneciji

Zato sam vam odlučila skratiti proces; bilo da idete na Bijenale ili baš poput nas idete bez posebnog cilja, da zadovoljite znatiželju, u nastavku ćete pronaći popis restorana u kojima ćete pojesti kvalitetan ručak ili večeru.

Iako nemaju svi venecijanski restorani opciju rezervacije, moja topla preporuka je da osigurate svoje mjesto na vrijeme ondje gdje možete, čisto da vam planovi ne propadnu i da izbjegnete one #hangry osjećaje koje će izazvati lutanje po laguni nakon što niste uspjeli dobiti stol u željenom restoranu.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, pizza, Strazzaria, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, pizza, Strazzaria, Venecija

Nedavno otvorena u malom, ali povijesno važnom venecijanskom getu, Strazzaria – La pizza di Laguna dobila je ime po staroj djelatnosti koju je razvila i održavala židovska zajednica u Veneciji, prodaji starih krpa (“strazze”). Iza ovog novog gastro projekta, koji je otvoren u studenom 2024., stoje iskusni ugostitelji s već nekoliko restorana u Veneciji.

S drvenim pultom, mramornim stolićima i šarmantnim dekorom na malom trgu, Strazzaria donosi ležeran ugođaj idealan za opuštenu večeru nakon lutanja venecijanskim callettama.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, pizza, Strazzaria, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, pizza, Strazzaria, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, pizza, Strazzaria, Venecija

Posebnost ove pizzerije su autentične “venecijanske” kombinacije okusa, koje povezuju lokalne sastojke i kreativni pristup pripremi. Među najzanimljivijim su gourmet pizza s palentom, zatim ona s jetricama i lukom (jelo duboko ukorijenjeno u tradiciji lagune) te pizza sa Schie, minijaturnim sivim škampima iz okolnih voda. Strazzaria se tako pozicionira kao nova gastro adresa za one koji žele doživjeti Veneciju i kroz tanjur.

ADRESA:

Campo del Ghetto Nuovo, 2888, 30121 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

11:00 – 23:00, zatvoreno ponedjeljkom

REZERVACIJA:

Putem Instagrama ili na broj +39 331 237 3533

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Bacan, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Bacan, Venecija

U srcu venecijanske četvrti Santa Croce, u mirnoj Calle del Tentor, smjestio se Bacán, restoran i mezcalerija koji donosi dašak Latinske Amerike u Veneciju. Otvoren u 2023. godine, Bacán je rezultat strasti dvoje mladih chefova, Silvije Rozas iz Bilbaa i Marca Zambona iz Venecije, koji su svoje kulinarske vještine usavršavali u renomiranim europskim restoranima poput Nome i Osterije Francescana. Njihova ljubav prema latinskoameričkoj kuhinji, proizašla iz školovanja u Basque Culinary Centeru, pretočena je u jedinstveni gastronomski koncept koji spaja egzotične okuse s lokalnim sastojcima lagune.

Interijer Bacána odiše toplinom i elegancijom, a u posebnosti se ubrajaju otvorena kuhinja koja omogućuje neposredan kontakt s gostima te središnje dvorište ukrašeno hidroponskim drvetom koje stvara intimnu i opuštenu atmosferu. Jelovnik nudi dinamičnu paletu jela iz raznih dijelova Latinske Amerike, poput cevichea, tacosa, quesadilla i enchilada, pripremljenih s pažljivo odabranim lokalnim sastojcima. Ponudu upotpunjuju signature kokteli i bogata selekcija mezcala, destilata od agave koji dodatno naglašavaju autentičnost doživljaja.

ADRESA:

Calle del Tentor, 1834, 30135 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

19:00 – 01:00, utorkom zatvoreno

REZERVACIJE:

opentable.it

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Ristorante Local, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Ristorante Local, Venecija

Smješten između Trga sv. Marka i venecijanskog Bijenala, Ristorante Local s jednom Michelin zvjezdicom zauzima stratešku poziciju u četvrti Castello, dijelu grada koji još uvijek odiše lokalnim životom. Otvoren 2015. godine, Local su pokrenuli Benedetta Fullin i njezin brat Luca, rođeni i odrasli u Veneciji, s idejom da stvore restoran koji čuva tradiciju, ali ju interpretira novim, suvremenim jezikom. Ime “Local” duhovita je igra riječi – odnosi se i na filozofiju lokalnosti, ali i na venecijanski izgovor Locàl, što evocira mjesto okupljanja i dijeljenja.

Danas restoran vode Benedetta i njezin partner Manuel Trevisan, stvarajući ugodno i profinjeno okruženje koje spaja rustikalnu eleganciju i suvremeni dizajn. Kuhinja je usmjerena na inovaciju, ali s dubokim poštovanjem prema namirnicama lagune. Jela su moderna, uravnotežena, s naglašenim kontrastima okusa, što je rezultat pažljivo odabranih tehnika i kreativnosti.

Od 2022. godine kuhinju predvodi chef Salvatore Sodano, rodom iz Kampanije, koji u Veneciji gradi vlastitu interpretaciju lokalne gastronomije (jelovnik). Uz to, Benedetta, izvrsna sommelierka i karizmatična domaćica, dočekuje goste s toplinom, strašću i pažnjom koja svaki posjet pretvara u nezaboravno iskustvo.

ADRESA:

Salizada dei Greci, 3303, 30122 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 14:00, 19:00 – 22:00 (ponedjeljak, petak i subota), 19:00 – 22:00 (četvrtak i nedjelja)

REZERVACIJA:

Preporučuje se rezervacija putem službene web stranice ristorantelocal.com ili telefonom +39 041 241 1128

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Trattoria del Local, Venecija
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Trattoria del Local, Venecija

U neposrednoj blizini “starijeg brata”, prethodno spomenutog Ristorante Local s Michelinovom zvjezdicom, obitelj Fullin otvorila je novi, opušteniji koncept – Trattoria del Local. Smještena u venecijanskoj četvrti Castello, ova trattoria donosi domaću, talijansku kuhinju u neformalnom, ali pažljivo uređenom ambijentu, zadržavajući onu istu posvećenost kvaliteti sastojaka i gostoprimstvu koja krasi i njihov poznatiji restoran.

Trattoria del Local nudi sezonski jelovnik koji se često mijenja kako bi pratio dostupnost svježih lokalnih namirnica. Ovdje ćete pronaći utješne okuse talijanske kuhinje pripremljene s modernim dodirom – jednostavno, srčano i s puno pažnje. Vinska karta nudi širok izbor etiketa, uključujući vina koja su dostupna i na čaše ili u quartino karafama, čineći iskustvo još pristupačnijim. Cijene jela kreću se između 14 i 24 eura.

ADRESA:

Salizada dei Greci, 3417, 30122 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

Od četvrtka do ponedjeljka:
13:00 – 15:30
19:00 – 22:30

REZERVACIJA:

Web stranica, info@trattoriadellocal.com ili putem telefona +39 392 409 4437

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, kafić, Moro Cafe
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, kafić, Moro Cafe

Na putu prema Akademijinom mostu koji povezuje sestiere San Marco i Dorsoduro, eško je ne primijetiti Moro Café: elegantno uređenu, zelenilom obrubljenu terasu koja poziva na predah od gradske vreve. Smješten tik uz Palazzo Franchetti, ovaj kafić na prvi pogled djeluje kao mala urbana oaza za kavu na suncu ili brzinski brunch usred razgledavanja Venecije.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, kafić, Moro Cafe

Ponuda je jednostavna i promišljena, od jutarnjih kroasana i kave, preko laganih ili konkretnih brunch zalogaja, do koktela u kasnijim satima. Moro Café se ističe ambijentom, mirnom lokacijom i osjećajem da si, barem na trenutak, daleko od turističke gužve, iako je ona tek nekoliko koraka od tebe. Ovo je Insta-friendly lokacija, što znači da je često gužva; nekad se mora i pričekati na stol. Ovdje možete istražiti menu.

ADRESA:

Fondamenta Narisi, 2847, 30142 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

09:00 – 00:00, svaki dan

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, kafić, Moro Cafe, Restaurant

U Veneciji, unutar Palazzo Franchetti, a tik do Moro Café, s prekrasnim vrtom koji gleda na Canal Grande, zaživio je novi Moro Restaurant chefa Davidea Bisetta i pastry chefa Tima Riccija. Ovdje su odlučili igrati se – i uživati – s velikim klasicima venecijanske tradicije, pripremljenima s gurmanskom vještinom.

Ovaj dvojac ne treba posebne uvode jer su svoju ekspertizu dosad pokazivali u restoranima s više Michelinovih zvjezdica u Italiji i Francuskoj, a u svom novom venecijanskom restoranu odlučili su tradiciju raditi kako treba, u duhu druženja i dijeljenja. Bisetto je u ulozi executive chefa, dok Ricci vodi projekt kao generalni menadžer.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, kafić, Moro Cafe, Restaurant

Prekrasna unutarnja sala svjedoči o vrhunskom venecijanskom obrtništvu pa tako poseban pečat prostoru daju raskošne Rubelli tkanine na sofama i Murano lampe koje je, koristeći reciklirano staklo, izradila umjetnica Silvia Finiels.

Na tanjuru se mogu naći “peoci alla marinara” – dagnje u umaku s notama dima i fermentacije, “bigoi con ricci di mare”, tjestenina s ježincima i maslacem od kamilice, te “anguilla in saor” – reinterpretacija klasičnog venecijanskog jela s jeguljom, crvenim lukom i grožđicama. Desert “lampone e lampone”, s dvije teksture maline, i “black ginger”, s tamnom čokoladom i đumbirom, potvrđuju koliko se pažnje pridaje ravnoteži okusa, ali i vizualnom dojmu.

ADRESA:

S. Marco, 2855, 30124 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 15:30 PM, 19:00 – 00:00, svaki dan

REZERVACIJE:

booking@morovenezia.it

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Arte Bar Cucina Zattere
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Arte Bar Cucina Zattere

U sklopu novootvorenog instituta Scuola Piccola Zattere, tik uz lagunu i u neposrednoj blizini kulturnih zbivanja tijekom Venecijanskog bijenala, smjestio se najnoviji i možda najeksperimentalniji restoran u gradu – Arte Bar Cucina Zattere. Otvoren u svibnju 2025., ovaj prostor spaja gastronomiju, arhitekturu i suvremenu umjetnost u jednom neobičnom, ali harmoničnom konceptu.

Iza kuhinje stoje dva mlada britanska chefa, Jack Martin i Nathan Cal Danby, koji donose svježi pogled na venecijansku kuhinju kroz prizmu sezonalnosti, lokalnih proizvođača i osobnih istraživanja. Martin, koji je i sirar i dokumentarist, istraživao je utjecaj hrane (posebno algi) na okoliš, dok je Danby već poznat po svom eksperimentalnom pekarskom projektu Foresta Forno u Alpama.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Arte Bar Cucina Zattere
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Arte Bar Cucina Zattere

Ponuda je podijeljena u dva dijela: dnevni kitchen menu (12:00–15:00) s jelima poput focaccie s dvostrukom rajčicom i pestom od origana, spaghetta s artičokama i šafranom, piletine s mahunama i senfom, ili mariniranih jagoda s medenim labnehem. Navečer (12:00–24:00) u fokusu je bar menu s manjim jelima za dijeljenje poput ricotte sa za’atarom, pirea od boba s fermentiranom paprikom, saor tikvica, kolača, sireva i narezaka. Cijene se kreću od 3,50 do 30 eura.

U skladu s eksperimentalnim duhom prostora, vinoteka naginje prirodnim vinima s fokusom na lokalne vinarije, a dopunjuju je kombuche, kokteli, grappini i prirodni sokovi.

ADRESA:

Fondamenta Zattere, Dorsoduro 1401, Venice, Italy 30123

RADNO VRIJEME:

Srijedom od 11:00 do 19:00

Od četvrtka do nedjelje od 11:00 do 23:00

REZERVACIJE: Telefonom +39 041 099 68 43 ili mailom info@abczattere.com

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Pietra Rossa

U srcu venecijanske četvrti Castello smjestio se Pietra Rossa, restoran koji spaja suvremenu venecijansku kuhinju s dubokim poštovanjem prema lokalnoj povijesti i održivim izvorima. Prema legendi, upravo se tu 1630. godine zaustavila kuga, nikada ne prešavši u ovaj dio grada.

Restoran je noviji projekt Andrea Lorenzona, koji je nakon deset godina uspješnog vođenja CoVina otvorio novo poglavlje svoje ugostiteljske priče. Pietra Rossa, otvorena 2023., donosi prostraniji interijer, profesionalni Kamado Pro roštilj te posebnu vinsku komoru u kojoj se vina čuvaju na idealnim temperaturama.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Pietra Rossa
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Pietra Rossa, najbolji

Kuhinja se temelji na sezonskim i lokalnim proizvodima: povrće dolazi s otoka Sant’Erasmo kroz projekt Osti in Orto, meso iz etičkog uzgoja, riba iz odgovornog ribolova na Jadranu, a brojni sastojci nose slow food oznake. Jelovnik se često mijenja, prateći ritam tržnice i prirode, a pristup je istovremeno poetičan i razigran, s naglaskom na čistu aromu i kreativnu prezentaciju.

Pietra Rossa poznata je i po selekciji prirodnih vina sa spontanom fermentacijom te gostima nudi etikete koje dolaze iz malih vinarija, temeljenih na zdravom grožđu, lokalnom karakteru i iskrenosti podruma.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Pietra Rossa, najbolji
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, Pietra Rossa, najbolji

ADRESA:

Sestiere di Castello, 2877, 30122 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

13:00 – 15:00, 19:00 – 22:30, utorkom i srijedom zatvoreno

REZERVACIJE:

Link

Smještena uz slikoviti kanal u četvrti Dorsoduro, tik nasuprot starog gradilišta gondola Squero di San Trovaso, Osteria Al Squero savršen je primjer venecijanskog bacara, neformalnog mjesta gdje lokalci i putnici zastaju na čašu vina i zalogaj s nogu. Bacaro je venecijanska institucija: topla, jednostavna, pristupačna: mjesto za druženje, čašicu ombra rosso ili ombra blanco (lokalno vino) i cicchette, male zalogaje poslužene na komadiću kruha, s ribom, povrćem, sirevima ili suhomesnatim proizvodima.

Al Squero nudi upravo to: širok izbor cicchetta s bogatim i ukusnim nadjevima, od klasičnih poput tune s karameliziranim lukom do sezonskih kombinacija kao što je sir s bundevom. U ponudi su i brojne opcije za vegetarijance. Uz sve to, poslužuje se i prepoznatljivi Aperol Spritz za svega par eura.

View this post on Instagram

A post shared by Leonardo Carnevale (@leonardo.carnevale)

Posebnost ovog mjesta nije samo u hrani, već i u pogledu. S prozora ili terase može se pratiti kako majstori u brodogradilištu s druge strane kanala restauriraju prave venecijanske gondole. Ambijent je ležeran i živ, a čak i ako naiđete na gužvu, dobra je stvar što možete brzo naručiti i otići prizalogajiti ispred lokala.

UPOZORENJE: Budite na oprezu ako jedete vani – venecijanski galebovi znaju biti nepozvani i vrlo brzi gosti.

ADRESA:

Dorsoduro, 943, 30123 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak do petak od 11:00 do 21:00, subotom od 11:00 – 15:00

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Venetika

U gradu prepunom restorana za turiste (i puno zamki), Venetika se ističe kao pravo lokalno otkriće, skrivena u mirnijem dijelu između Misericordije i venecijanskog Geta, gdje se još uvijek može osjetiti istinski puls grada. Ovdje stolove popunjavaju lokalni stanovnici, a ne samo posjetitelji, i to odmah govori dovoljno.

Iza ovog restorana stoje Marino i Raffaele (Lele), dvojac poznat po venecijanskoj Ristoteci Oniga, koji su odlučili ponovno otvoriti jedno povijesno mjesto i pretvoriti ga u restoran koji spaja tradiciju, održivost i visoku kvalitetu. Njihova filozofija temelji se na lokalnoj poljoprivredi, svježim i organskim sezonskim sastojcima te dubokoj povezanosti s teritorijem Triveneta, posebice obalnim krajevima Veneta i Furlanije.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Venetika

Na jelovniku se nalaze klasici u modernom ruhu: cicchetti, tuna tataki, pašta sa škampima koja je proglašena must eat jelom, ali i najbolji tiramisu koji su mnogi gosti ikad kušali. Svako jelo donosi dubinu okusa i teksturu svježine, dok vinska karta nudi pažljivo uparene etikete s naglaskom na prirodna vina regije. Pohvale idu i za ljubazno i stručno osoblje. Iako ima mjesta za spontane dolaske, rezervacija je vrlo preporučena – posebno za večernje sate kada je restoran najživlji.

ADRESA:

Cannaregio, 1424, 30121 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 14:00, 19:00 – 22:00, ponedjeljkom i utorkom zatvoreno

REZERVACIJE:

info@hostariavenetika.it i telefonom +39 041 822 1502

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Hosteria Osottosopra

Ovo je restoran s jednim od najboljih rejtinga u Veneciji i uživa ocjenu 4,8 na Googleu od strane gotovo 5000 recenzenata.

Otvorena 2017. godine, Hostaria OsottoOsopra nastala je iz prijateljskog razgovora uz kavu, kao zajednički san o mjestu gdje se dobro jede, osjeća kao kod kuće i uvijek rado vraća. Atmosfera je jednako pogodna za obiteljski ručak, kao i za romantičnu večeru, a prostorom vlada duh neformalnosti i opuštene elegancije.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Hosteria Osottosopra
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Hosteria Osottosopra

U ponudi kuhinje su jela poput hobotnice u venecijanskom stilu, kalamara s kremom od vanilije i komorača ili carpaccia od govedine marinirane u crnom vinu. Među primi piatti ističu se cappellacci punjeni kapesantama i kozicama s pistacijama, paccheri s raguom od patke i sirom Castelmagno te ravioli od ricotte i špinata u umaku od mascarponea i tartufa.

Za glavno jelo tu su klasici poput goveđeg obraza u Valpolicella umaku s pireom, sipe s palentom, kao i nezaobilazne fegato alla veneziana, venecijanske jetre s palentom.

ADRESA:

Santa Croce, 164, 30135 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 23:00, svaki dan

REZERVACIJE:

Link

„Dugo sam tražio restoran u Veneciji. A onda sam jedne večeri naišao na ovaj mali trg. Bila je to ljubav na prvi pogled.”
Tako svoju priču započinje Marcello Forti, milanski poduzetnik i vlasnik poznatog milanskog restorana Stendhal, koji je 2023. odlučio usporiti ritam i stvoriti nešto osobno: mjesto s dušom, skriveno od turističke vreve. Tako je nastala Hostaria Bacanera, restoran u kojem se gastronomija isprepliće s lokalnom poviješću i umjetnošću.

Na starom campiellu de la Cason, nekadašnjem sjedištu zatvora iz 16. stoljeća u četvrti Cannaregio, Forti je prepoznao potencijal prostora koji je kroz stoljeća bio i kovačnica, i teretana. Interijer nas vraća u doba Serenissime, a poseban štih daju i dvije povijesne slike iz škole Tintoretta koje prikazuju Prokuratore Bazilike sv. Marka, drugu najvišu funkciju u Mletačkoj Republici nakon dužda.

View this post on Instagram

A post shared by Hostaria Bacanera | Venezia (@hostariabacanera_venice)

Riba za jela dolazi s tržnice Rialto, povrće i samoniklo bilje sa Sant’Erasma, a meso je iz održivih izvora. Jelovnik se neprestano mijenja i donosi jela poput rižota s lokalnom ribom gò, fusilla sa sirom, paprom i dagnjama ili lista u limunovom varivu s bijelim šparogama i morskim komoračem. Za one koji više vole meso tu je goveđi obraz kuhan u Marsali i čokoladi, poslužen s kremom od krumpira iz Chioggije.

Vinska lista fokusira se na etikete koje njeguju autohtone sorte i održivu proizvodnju, od lokalnih vinara do velikih talijanskih klasika iz Pijemonta, Toskane i Lombardije. Jelovnik istražite ovdje.

ADRESA:

Campiello de la Cason, 4506, 30121 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 14:00, 19:00 – 22:00, svaki dan

REZERVACIJE:

Link

Posjećujete li Bijenale, na nekoliko minuta hoda od Arsenala očekuje vas jedan baš dobro pozicioniran restoran: Hostaria Castello.

U prostoru koji je nekada bio turistička agencija specijalizirana za legendarni Orient Express, danas se nalazi restoran s detaljima inspiriranim osmanskim kavanama i starim europskim salonima. Od sofa preko arabesknih uzoraka na šanku pa sve do kultnih plavih dekorativnih vrata u interijeru, Hostaria Castello izgleda kao kulisa iz nekog filma.

Za kulinarsku priču zadužen je chef Luca Veritti, ranije nagrađen Michelinovom zvjezdicom u Veneciji. Njegov jelovnik predstavlja gastro putovanje kroz klasične venecijanske recepte reinterpretirane modernom tehnikom i strašću za lokalne sastojke.

S ograničenim kapacitetom od samo 18 mjesta, ovaj skriveni dragulj nudi gotovo personaliziranu uslugu i predah od gradske vreve, a pritom je lako dostupan pješice ili vaporettom.

ADRESA:

Salizada S. Antonin, 3476, 30122 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

18:00 – 22:00 (ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak), 12:00 – 14:00/18:00 – 22:00 (subota, nedjelja)

REZERVACIJE:

Link

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, El Magazen

Uz čarobnu Chiesu di Santa Maria dei Miracoli, s pogledom na tihi kanal kojim prolaze gondole, nalazi se El Magazen, restoran koji se opisuje kao ristobacaro, spoj tradicionalnog venecijanskog bacara i modernog restorana. Otvoren je 2018. i otad nudi klasična venecijanska jela: cicchette, riblje plate, sezonske rižote i druge recepte temeljene na svježim talijanskim namirnicama. Cijene su razumne, kvaliteta visoka, a vino pažljivo odabrano s naglaskom na lokalne i prirodne etikete. Preporučuje se pitati za ribu dana.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, El Magazen
restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, El Magazen

Posebnu priču priča i interijer: stolice i stolovi tako su primjerice izrađeni od recikliranih bricola, drvenih stupova iz lagune. Ambijent je topao, suvremen i nenametljiv, s nekoliko stolova uz prozor i s pogledom na more; savršeno za lagani zalogaj, čašu vina ili večeru dalje od gužve.

ADRESA:

Calle Larga Giacinto Gallina, 5402, 30121 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME:

12:00 – 14:00, 18:30 – 22:00 (ponedjeljak, utorak, petak, subota, nedjelja), 18:30 – 22:00 (četvrtak)

REZERVACIJE:

Link

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Antico Forno

Antico Forno u četvrti San Polo u Veneciji već više od dva desetljeća privlači ljubitelje pizze kombinacijom tradicije, kvalitete i inovacije. Poznat je po svojoj pizzacciji, debljoj, prozračnoj i hrskavoj verziji pizze koja nije ni klasična pizza ni focaccia. Pizzaccia je bogato nadjevena sastojcima poput pečene paprike, crvenog luka, svježe ricotte i jalapeña, a zatim začinjena kapima maslinovog ulja i bosiljkom.

Osim pizzaccije, Antico Forno nudi i klasične tanke pizze s laganim tijestom, pripremljene od 100% talijanske rajčice i fior di latte mozzarelle. Opcije poput “Palermitane” s pečenim patlidžanom i sušenim rajčicama ističu se na jelovniku.

restorani u Veneciji, preporuke, preporuka, savjeti, iskustva, gdje pojesti, ručak, večera, adrese, lokacije, adresa, lokacija, gdje se najbolje jede, jelovnik, cijene jela, pića, aperol spritz, tjestenina, Venecija, cicchetti, Antico Forno

Antico Forno se nalazi u blizini mosta Rialto i omiljeno je mjesto, kako među lokalnim stanovnicima, tako i među turistima. Iako prostor nije velik, njegova autentičnost i kvaliteta hrane nadoknađuju to. Možete uzeti take-out i pizzu na šnitu ili se smjestiti na nekoliko visokih stolaca uz pult. Za one koji traže brzi, ali kvalitetan zalogaj u srcu Venecije, Antico Forno je nezaobilazna destinacija.

ADRESA: Rugheta del Ravano, 973, 30125 Venezia VE, Italy

RADNO VRIJEME: 11:30 – 21:30 (ponedjeljak-petak), 11:30 – 22:30 (subota), 11:30 – 22:00 (nedjelja)

FOTOGRAFIJE: Restorani u Veneciji, Unsplash, Wikimedia

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5