Tramezzini: Talijanski sendviči u kojima volim iskoristiti ostatke s uskrsnog stola

02.04.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#sendvič | #Venecija

Uđite u bilo koji venecijanski bar i sigurno ćete vidjeti nizove savršenih malih sendvič trokuta; bijeli kruh bez kore i obilna majoneza zaštitni su znakovi tramezzina, koji izvorno potječu od sendviča posluživanih na britanskim čajankama. Priča se da je prvi tramezzino napravljen u torinskom Caffèu Mulassano, no stvarna eksplozija popularnosti dogodila se u susjednoj Veneciji. Ondje se tramezzini poslužuju uz aperitiv, a zbog punoće okusa i pristupačne cijene vrlo lako osvajaju mase.

Tramezzini sendviči

Tramezzini sendviči, Venecija
Rosa Salva

Tramezzino u jednini ili tramezzini u množini. Ime je skovao talijanski pjesnik Gabriele D’Annunzio, koji je htio zamijeniti anglizam sandwich za talijansku riječ. Vodio se pojmom tramezzo, točnije razdobljem između doručka i ručka. Tako su i tramezzini postali sjajno prihvaćen međuobrok između doručka i ručka ili, jednostavno, brzinski zalogaj s nogu.

Tramezzini sendviči, Venecija
Cipriani
Tramezzini sendviči, Venecija
Cipriani

Danas su jedan od najprepoznatljivijih dijelova talijanske kuhinje i jedan od njezinih najpoznatijih sendviča. Karakterizira ih prvenstveno mekani, mliječni kruh bez kore, koji se najčešće reže u obliku trokuta (iako ćete u Veneciji, primjerice u Ciprianiju, isprobati verziju u obliku pravokutnika). Poznavatelji kažu da u njih obavezno ide majoneza, koja ovom kruhu daje vlažnost, baš kao što mu vlažnost daje i karakteristična klima u venecijanskoj laguni. Poanta je da budu mekani, svježi, sočni, zbog čega se nama udaljenima od talijanskog poluotoka i ponajprije Venecije preporučuje uvijek ih držati zamotane u foliju – ne smiju biti suhi.

Tramezzini sendviči, Venecija
Enoteca Al Volto
Tramezzini sendviči, Venecija
Enoteca Al Volto

Punjenja se razlikuju ovisno o regiji, no mogu se napraviti s bilo čime. Neke od popularnih kombinacija namirnica i okusa uključuju sljedeće: šunku/sir, mozzarellu/rajčicu, salamu/tvrdo kuhano jaje. Sve ih naravno zaokružuje majoneza. Onda su tu i kombinacije šunke i artičoka, tune, kapara i jaja, šparoga, škampi i mljevene paprike, tvrdo kuhanog jaja i tartufa… U Veneciji ćete imati priliku isprobati razne zabavne i ukusne spojeve dobro poznatih namirnica.

No, ako ste dalje od Venecije, u tramezzinima možete uživati i u udobnosti vlastitog doma. Prije nekoliko godina palo mi je na pamet kako bih ostatke s uskrsnog stola mogla iskoristiti upravo u ovim slasnim sendvičima, jer nam većini uvijek ostane nešto šunke i nešto tvrdo kuhanih jaja, pa se pitamo što s njima.

Kruh za tramezzine vrlo vam je lako dostupan. Konkretno, već ga neko vrijeme kupujem u Sparu: dio je Despar robne marke i dolazi u pakiranju od 250 grama. Super je ideja i za druženja kod kuće, kad vam dolaze prijatelji, a nemate puno inspiracije ili vremena za elaborirane recepte, pa možete napraviti homemade tramezzine, skoro pa s bilo čime što u tom trenutku imate u hladnjaku.

Namažete majonezu na obje polovice kruha, i zbog okusa i da bi kruh ostao na mjestu. Napunite sastojcima i kombinacijama koje vam srce poželi, gurajući filu više u sredinu i štedeći sastojke prema krajevima. Prerežite sendvič na pola po dijagonali – i to je to.

Neke ideje punjenja koja se poslužuju u venecijanskim tramezzinima:

  • kuhana šunka / mozzarella / majoneza
  • kuhana šunka / tvrdo kuhano jaje / majoneza
  • kuhana šunka / rajčica / rikola / majoneza
  • tuna / tvrdo kuhano jaje / majoneza
  • tuna / masline / majoneza
  • tuna / artičoke / majoneza
  • tuna / rajčica / majoneza
  • gamberi / tvrdo kuhano jaje / majoneza
  • ricotta / orasi / špinat / majoneza

FOTOGRAFIJE: Rosa Salva, Cipriani, Enoteca Al Volto, Instagram, Spar

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5