Siniša je svijet IT-ja zamijenio izradom slastica, a Krem je nova slatka adresa u Zagrebu

25.02.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Ljudi u biznisu | Gastronomija | Život prije 5
#torta | #kolači

U današnje vrijeme čini nam se da sve češće svjedočimo primjerima značajnih zaokreta u karijerama. Donijeli smo vam tako priču o Vanji Blumenšajnu koji je napustio rad u oglašivačkoj industriji i otvorio cvjetni studio, a nedavno smo razgovarali i s opernim pjevačem Markom Špeharom-Piehlerom koji je svjetla pozornice zamijenio sourdough tijestom i pekarstvom. 

IT-jevac Siniša Kravaršćan još je jedan od tih primjera koji je napustio sigurnu luku i otisnuo se u nepoznato. Po struci magistar računarstva, Siniša je odnedavno i slastičar koji danas ima obrt za proizvodnju slastica – Krem.

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

Siniša Kravaršćan: IT-jevac u svijetu slastičarstva

Sinišine kolače i torte imala sam priliku probati još prije otprilike dvije godine. Tada je radio u jednoj domaćoj IT firmi kao product manager, a izrada slastica bila je nešto čime se bavio u slobodno vrijeme. Izgledale su poput jestivih umjetničkih djela, a nakon što su me privukle izgledom, oduševile su me i okusom. Njegove torte i kolači su lagani, bogati okusom, s minimalno šećera – baš onakvi kakve osobno preferiram. U to doba, Siniša ih je pekao za obitelj i prijatelje i sve je to još uvijek bilo isključivo na razini hobija.

Kako uopće jedan IT-jevac završi u svijetu slastičarstva, bilo je moje prvo pitanje Siniši kad sam ga posjetila na adresi Kozarčaninova 2, gdje se danas nalazi proizvodnja Krem slastica. Oduvijek je imao hobije i bavio se raznim stvarima, a slastičarstvo je bila kratka i bezbolna faza, kaže, prije desetak godina. Ipak, prije četiri godine vratio mu se u velikom stilu.

“Privukla me mogućnost stvaranja ‘nesvakidašnjih’ slastica koje izgledaju drugačije od onoga što smo navikli gledati u izlozima prosječnih slastičarnica ili jesti nakon predoziranja pečenjem i francuskom salatom za blagdane (uz dužno poštovanje orahnjači i čupavcima koje obožavam).”

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Proizvesti nešto što kod ljudi izaziva ‘wow efekt’, bila to slastica ili nešto drugo, poseban je osjećaj zbog kojeg u slastičarstvu uživam svaki dan.
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

U to doba još nije razmišljao da hobi pretvori u full time posao. IT je bio sigurna luka dobrih i uspješnih 12 godina, radio je zanimljiv posao, s pametnim ljudima, za pristojne novce. Zvuči kao solidni temelji za autopilot do penzije.

“U posljednje vrijeme počela me mučiti rutina. Pitao sam se je li to sve. Sve je postalo nekako dosadno i svaki radni dan je podsjećao na prethodni. Nisam bio sretan. Paralelno s tim, moj hobi je uzimao maha. Obitelj i prijatelji su bez značajnijih prigovora tamanili moje kreacije, a povremeno bi netko pitao gdje se mogu kupiti. Iako je sve više djelovalo kao da bi slastičarstvo moglo biti više od hobija, prijelaz iz IT-ja u nešto takvo je stvarno velika promjena i nisam odmah bio siguran da je to to, iskreno kaže Siniša Kravaršćan.

Prvi korak je bio istražiti teren i uvjeriti se da nije riječ o “još jednom hiru koji će za dva mjeseca biti samo jedna od stvari koje su me nekad zanimale”. Najbliže i najbrže što je u tom trenu mogao doći slastičarstvu su bile radionice gospođe Mirjane Špoljar u njenom Sweet Labu.

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Tamo sam dobio priliku vidjeti neke stvari iz prve ruke i popričati s nekim tko ima zavidno iskustvo u branši. Iako svjestan da su radionice daleko od stvarne slike slastičarstva, moje zanimanje se dodatno produbilo i uz poticaje sa svih strana, posebno od supruge, krenuo sam istraživati kako hobi pretvoriti u karijeru.
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

O izazovima pokretanja biznisa

Karijera u slastičarstvu, naravno, nije došla preko noći. Da bi osoba pokrenula obrt za proizvodnju slastica, mora imati stručnu spremu ili zaposliti drugu osobu sa spremom. No prije toga, da bi i službeno postao slastičar, Siniša je upisao program prekvalifikacije koji održava Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu. Program traje godinu dana, uključuje teoretske predmete, praktikum slastičarstva i uz to je potrebno odraditi praksu.

“Hvala divnim ljudima u hotelu Aristos koji su me shvatili ozbiljno i dali mi priliku da kod njih odradim svoju praksu”, poručuje Siniša.

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

Nakon što je završio školovanje za slastičara, uslijedilo je otvaranje obrta. Pokrenuti biznis od nule nikad nije lako i sa sobom nosi brojne izazove koji ni Sinišu nisu zaobišli. Na vrhu liste izazova, kaže, očekivano stoji birokracija i nedostatak jedinstvenog izvora informacija. Razna pravila i zakoni se tumače na različite načine pa netko tko se prvi put suočava s tim, mora imati čelične živce, poručuje.

“Nakon pokretanja posla, primjećujem dva glavna izazova. Prvi, rekao bih manji, je dolazak do klijenata. Na dan kad otvorite svoj obrt, vjerovali ili ne, ljudi neće navaliti i čekati u redu. Prvih par tjedana je bilo dosta sporo i turobno. Srećom, stvari su se počele kotrljati. Drugi problem je što ste ovisni o drugim firmama, dobavljačima, tiskarama, proizvođačima ambalaže itd. Svi oni imaju uhodano poslovanje, rade s firmama koje od njih kupuju na stotine tisuća nečega i onda se pojavite vi. Mali, netom osnovan obrt koji od takve firme želi kupiti par stotina nečega. S takvom neznatnom narudžbom padate na kraj liste čekanja i ovisite o milosti hoće li vašu narudžbu progurati ili ćete čekati dok vaš posao trpi.”

Iskustvo koje ima iz dugogodišnjeg rada u IT-ju dobro mu je došlo prilikom podizanja web shopa, no pravu korist vidi tek u budućnosti kada će se Krem razviti do razine na kojoj će se proizvodnja skalirati i rast će potreba za organizacijom i automatizacijom. 

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

Krem slastice: Kolači, torte i čokoladne praline

Osim premium kolača i torti, Siniša proizvodi i čokoladne praline, a sve s idejom naglašavanja okusa, bez prekomjerne upotrebe šećera, što sam spomenula već na početku teksta. Rezultat toga su lagani, izbalansirani i višedimenzionalni deserti koji nisu samo ugodni za oko, već i za nepce. Prilikom odabira sastojaka ne pravi kompromise pa tako ne koristi, niti će – naglašava –  ikad koristiti zamjenske proizvode kao što su margarin i biljno “vrhnje”.

“Smatram da je to stvar poštovanja prema kupcu, struci, i na kraju, samome sebi. Ako je netko odvojio novac da bi kupio proizvod koji ja pozicioniram kao premium, onda taj prozvod ne može u sebi imati sastojak upitne kvalitete.”

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Dan kada ću morati napraviti kompromis i u kolač staviti zamjenski proizvod bit će zadnji dan moje slastičarske karijere i prvi dan povratka u IT.
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

U ponudi Krem slastica je trenutno šest kolača/monoporcija, tri torte i čokoladne praline. Favorit je monoporcija s pistacijom i malinom (gotovo da nema narudžbe bez nje, kaže), a često naručivana je i Jabuka, realistična monoporcija punjena jabukom, đumbirom, cimetom i bijelom čokoladom. Sinišini osobni favoriti su Kava (kolač koji podsjeća na kavu sa šlagom) i Choux pistacija (princes krafna s hrskavim keksom, punjena kremom od pistacije). Inspiraciju za recepte nalazi u modernim slastičarskim trendovima, klasičnim desertima i stvarima koje sam voli jesti. 

“Svaki desert koji je dostupan na web shopu je prošao nekoliko iteracija i stavljen je u prodaju kada sam bio potpuno zadovoljan. Trenutno eksperimentiram s ‘ljetnim’ okusima i proširujem ponudu s još nekoliko klasičnih pa za koji dan dolazi i Choux lješnjak.”

Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice
Siniša Kravaršćan, Krem, Krem slastice, kolači, torte, proizvodnja slastica, deserti, čokoladne praline, premium slastice

Krem slastice trenutno možete naručiti putem web shopa i osobno ih preuzeti na adresi Kozarčaninova 2. Ima li želju jednog dana otvoriti slastičarnicu, pitam Sinišu za kraj razgovora.

“Planova i maštarija ima puno. Prvo želim da se Krem pozicionira kao mjesto gdje se kupuju dobri kolači. Želim da kad si netko poželi ugoditi nečim finim, pomisli na Krem. Što se budućnosti tiče, da, nadam se slastičarnici. Mjestu gdje će ljudi moći sjesti, pojesti dobar kolač, popiti dobru kavu i biti sretni. Kao i ja”, zaključuje. 

Sve novosti oko Krem slastica možete pratiti i na Instagramu te Facebooku.

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5