Janja Benić je gastro blogerica poznatija kao Janjolinka, još poznatija kroz svoje krafne i sourdough radionice koje organizira posljednjih nekoliko godina i za koje se redovito traži mjesto više. Ako dosad niste bili, a zanima vas kako napraviti sourdough focacciu, najavljujemo Janjinu radionicu koja će se održati 13. studenog u KitchenAid Showroomu, a za koju se još uvijek stignete prijaviti.
Zanima vas kako napraviti sourdough focacciu? Ako želite naučiti sve tajne pripreme, nema bolje učiteljice od Janjolinke. Janja kroz svoje radionice, koje održava od 2021. godine, educira brojne polaznike kojima je otkrila svijet prirodnog kvasca, a održavala ih je po cijeloj Hrvatskoj, od Zagreba do Dubrovnika. U rujnu je krenula nova sezona njenih radionica u KitchenAid Showroomu, a nakon što je prva radionica sourdough focaccie rasprodana, nova prilika da naučite kako postići onu neodoljivu, laganu i prozračnu strukturu tijesta pruža se 13. studenog, kada je na rasporedu iduća. Od savršene fermentacije do majstorskog oblikovanja, Janja će polaznicima ove kulinarske radionice otkriti sve trikove svog omiljenog “go to” recepta kada joj dolaze gosti.
Sourdough focaccia radionica by Janjolinka
Janja će vas na radionici voditi kroz faze fermentacije kvasca od kiselog tijesta, obrade i izrade focaccie. Također će vam otkriti svijet prirodnog kvasca, naučiti vas kako raditi s njim te koje proizvode možete izraditi koristeći ga. Uz vrhunski recept i prirodni kvasac, nema sumnje da vaša focaccia neće izgledati kao one koje gledate na internetu, a najteži zadatak će vam biti odlučiti koje dodatke staviti na nju.
Polaznici će se na radionici upoznati s terminom hladne fermentacije tijesta u kombinaciji s prirodnim kvascem te kako na jednostavan način napraviti mekano i prozračno tijesto. Možete računati i na Janjine dodatne savjete i odgovore na pitanja kao što su: što je levain (predtijesto), kako se izvode tehnike oblikovanja tijesta slap and fold, stretch and fold i kada se koriste te što je bulk fermentacija i kada nastupa.
Uz praktično iskustvo miješanja, dizanja, oblikovanja i hladne fermentacije tijesta za focacciu, doznat ćete na što obratiti pražnju kod brašna i kako odabrati ono savršeno koje će focacci dati hrskavu koru i prozračnost. Možete računati i na razne kreativne dodatke, od svježih biljaka do aromatičnih začina kojima ćete na kraju začiniti svoju focacciu po vlastitom ukusu.
Dodatne upute i informacije o radionici
Ova sourdough focaccia radionica je otvorena je za sve – od početnika u radu s kvascem do iskusnih pekara koji žele poboljšati svoje vještine. Ono što je na radionicu potrebno donijeti je svoj pleh ili keramičku posudu za pečenje okvirnih dimenzija 20 x 25 cm u kojoj ćete kući nositi svoju focacciu na završno hladno dizanje (hladnu fermentaciju) i peći je naredni dan, a detaljno ćete biti upućeni u proces na samoj radionici. Osim bogatog iskustva, novih znanja i vještina, svaki polaznik radionice dobit će starter za kiselo tijesto i poseban KitchenAid poklon.
Da ponovimo još jednom: radionica se održava 13.11.2024. s početkom u 17:15 sati u KitchenAid Showroomu (Ul. Kreše Golika 3, 10 090 Zagreb). Radionica traje 3 sata, na njoj može sudjelovati 8 polaznika, a cijena iznosi 100 eura. Mjesta se brzo popunjavaju pa ukoliko ne želite propustiti priliku, prijavite se već danas putem linka.
Ako ste se već okušali u izradi sourdough focaccie ili ste ju poželjeli ispeći prvi put, u nastakvu vam ostavljamo Janjin recept s detaljim uputama. Dobar tek!
FOTOGRAFIJE: Janja Benić