Ideja za brzu večeru, ali i blagdanski stol: Tart sa šparogama

17.04.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#tart | #recepti

Počela je sezona šparoga pa ih ovih dana viđamo na tržnicama i u trgovinama, što znači da je pravo vrijeme da ih maksimalno iskoristimo u kuhinji. Osim što su zdrave, šparoge su vrlo svestrana proljetna namirnica – možemo ih pripremati na razne načine – na lešo, s jajima, u rižotu, tjestenini ili kao prilog uz meso i ribu. Jedan od nama omiljenih načina pripreme je u obliku tarta pa vam u nastavku donosimo jedan super jednostavan recept.

Sezona šparoga u Hrvatskoj traje od ožujka do svibnja, a vrhunac berbe obično je u travnju. Osim divljih, na tržnicama i u trgovinama moguće je pronaći i uzgojene šparoge, koje dolaze u zelenoj, bijeloj i ljubičastoj varijanti.

Zdravstvene dobrobiti šparoga su mnogobrojne. Sadrže vrlo malo kalorija, a bogate su vlaknima, vitaminima A, C, E, K te folnom kiselinom. Prirodni su diuretik i pomažu u izlučivanju viška tekućine iz tijela, što je dobro kod nadutosti i visokog tlaka. Osim toga, šparoge imaju antioksidativno djelovanje, a zbog visokog udjela vlakana pomažu u pravilnoj probavi i zdravlju crijeva. 

šparoge, tart sa šparogama, sezona šparoga, recepti sa šparogama, tart sa šparogama recept

Tart sa šparogama

Kao što smo već napisali u uvodu, šparoge su ne samo zdrave, već i vrlo svestrane u kuhinji. Jedan od najjednostavnijih – i ako nas pitate, najukusnijih – načina na koji ih možete iskoristiti je u obliku tarta.

Tart sa šparogama jedno je od onih proljetnih jela koja spajaju jednostavnost pripreme s elegantnim izgledom i bogatim okusom. Hrskava podloga, kremasti nadjev i nježne šparoge čine savršen spoj – lagan, ali zasitan obrok koji je idealan za proljetne piknike, brze večere ili kao dio blagdanskog stola, a istovremeno slavi sezonske sastojke u svom najboljem izdanju. Ovo jelo možete pripremiti tijekom cijele godine tako da šparoge zamijenite tanko narezanim tikvicama ili cherry rajčicama.

Recept za tart sa šparogama koji vam ovdje donosimo potpisuje chef Ralph Schelling, jedan je od ključnih predstavnika nove švicarske kuhinje. Iako mlad, iza sebe ima bogato iskustvo, a u svom radu spaja različite kulinarske tradicije i tehnike s najboljim lokalnim i sezonskim namirnicama. Sve što radi obilježeno je preciznom izradom, beskompromisnom kvalitetom i izuzetnom kreativnošću.

Shelling je kulinarsko umijeće usavršavao kod Horsta Petermanna u restoranu Kunststuben u Küsnachtu, a bio je i dio tima Andreasa Caminade u Schloss Schauensteinu. Kao najnoviji dobitnik Swiss Culinary Cupa, Ralph je nakon toga obilazio vrhunske kuhinje u Španjolskoj, uključujući i rad s Ferranom Adriàom u slavnom El Bulliju. Radio je i s Hestonom Blumenthalom u restoranu The Fat Duck te u restoranu Ryugin u Tokiju. Danas Ralph svoje kulinarske vještine pokazuje u privatnim kuhinjama i na događanjima diljem svijeta.

Recept za tart sa šparogama

šparoge, tart sa šparogama, sezona šparoga, recepti sa šparogama, tart sa šparogama recept
generirano uz ChatGPT

Recept koji chef Schelling pripremio za Monocle uključuje svega nekoliko sastojaka, od kojih neke sigurno već imate u svojoj kuhinji. Osim svježih šparoga, trebat će vam gotovo lisnato tijesto, jaje, svježi i feta sir te začini. Priprema je toliko jednostavna da ćete tart sa šparogama pripremiti za čas, a već nakon 30 minuta u njemu ćete moći uživati. Inače, tart je jelo koje možete jesti kako toplo, tako i hladno pa ga možete ispeći navečer, a sutradan ponijeti na posao za gablec.

Sastojci:

  • 1 pravokutno razvaljano lisnato tijesto
  • 1 jaje, razmućeno
  • 150 g kremastog svježeg sira (quark)
  • 1 žlica origana (plus dodatno za posipanje)
  • ⅛ žličice muškatnog oraščića
  • ½ žličice soli
  • prstohvat papra
  • 500 g zelenih šparoga, donja trećina oguljena
  • 100 g feta sira, izmrvljena
šparoge, tart sa šparogama, sezona šparoga, recepti sa šparogama, tart sa šparogama recept

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Razmotajte tijesto zajedno s papirom za pečenje i stavite ga na lim. Preklopite rubove tijesta za otprilike 1 cm kako biste oblikovali koricu. Prstima ili stražnjom stranom vilice pritisnite rubove, a zatim ih premažite razmućenim jajetom.

Pomiješajte svježi sir (quark), polovicu fete, začinsko bilje i začine. Dvije trećine smjese ravnomjerno rasporedite po podlozi od tijesta. Na to posložite šparoge i prekrijte ostatkom smjese.

Pecite otprilike 30 minuta na najnižoj rešetki u pećnici. Kad se tart ispeče, posipajte ga origanom i preostalom fetom. Narežite na kvadrate i poslužite toplo.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: generirano uz ChatGPT

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5