Ova tjestenina s lososom zapečena u pećnici je dobra ideja za zdravu večeru koju je više nego jednostavno napraviti. U jelo ide svega 8 sastojaka, ne sadrži vrhnje za kuhanje, a umjesto njega recept je pun povrća i začinskog bilja. Radi se o ukusnom i hranjivom obroku koji možete poslužiti kako za večeru, tako i za ručak.
Recept za ovu verziju tjestenine s lososom pronašli smo na blogu Walder Wellness, autorice Carrie Walder. Carrie je registrirana dijetetičarka, koja na spomenutom blogu i istoimenom Instagram profilu dijeli načine za dodavanje cjelovite hrane u svakodnevni život na jednostavan, realističan i nutritivno uravnotežen način. Za ovu tjesteninu kaže da se radi o brzom, zdravom i jednostavnom obroku koji će obožavati cijela obitelj. Osim lososa (prednost uvijek daje svježem lososu kad god je to moguće) i tjestenine, Walder je u recept ubacila povrće i začinsko bilje: brokulu, rajčice, češnjak, limun i bosiljak.
Zapečena tjestenina s lososom
Cvjetovi brokule peku se približno isto kao i losos, a okus se savršeno slaže sa svim ostalim sastojcima. Ipak, možete, ako želite, dodati i neko drugo povrće, poput nasjeckanih šparoga ili paprike. Tu su još i cherry rajčice, svježi nasjeckani češnjak te bosiljak, koji je u receptu zbog okusa, a ne samo radi ukrašavanja. Možete dodati i malo nasjeckanog peršina ako ga imate. Svakako prije pečenja losos nakapajte svježim sokom od limuna koji će mu dati lijepu svježinu i blagi, kiselkasti okus.
Količina sastojaka potrebna za 4 serviranja je sljedeća:
- 4 šalice cvjetova brokule, nasjeckane na male komadiće
- 284 g cherry rajčica
- 5 velikih češnjeva češnjaka, nasjeckanog
- 4 žlice maslinovog ulja
- 450 g svježeg lososa bez kože
- 224 g tjestenine linguine (može i bilo koje druge tjestenine po želji)
- Pola iscijeđenog limuna
- Nasjeckani bosiljak
- Sol i papar
Postupak: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a na štednjaku zakuhajte veliki lonac vode za tjesteninu. U međuvremenu, u veliku posudu za pečenje stavite nasjeckanu brokulu, cherry rajčice i nasjeckani češnjak. Dodajte žlicu maslinovog ulja, sol i papar te promiješajte. Povrće zatim pomaknite prema rubovima posude kako biste u sredini napravili mjesta za filet lososa.
Ribu premažite sa žlicom maslinovog ulja, po njoj iscijedite sok limuna te začinite solju i paprom. Stavite u pećnicu na 20 minuta dok se riba ne ispeče, a povrće lagano porumeni i omekša. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu, ocijedite kad je gotova, vratite u lonac i dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja.
Izvadite posudu s lososom iz pećnice te ga, koristeći lopaticu ili vilicu, nasjeckajte na manje komadiće. Promiješajte. Na kraju ubacite tjesteninu i bosiljak, sve ponovno promiješajte te po potrebi dodatno začinite solju i paprom. Po želji možete dodati preostalu žlicu maslinovog ulja. Poslužite dok je toplo.
FOTOGRAFIJE: Carrie Walder/Walder Wellness