Ideja za zdravu večeru: Zapečena tjestenina s lososom

22.10.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #tjestenina

Ova tjestenina s lososom zapečena u pećnici je dobra ideja za zdravu večeru koju je više nego jednostavno napraviti. U jelo ide svega 8 sastojaka, ne sadrži vrhnje za kuhanje, a umjesto njega recept je pun povrća i začinskog bilja. Radi se o ukusnom i hranjivom obroku koji možete poslužiti kako za večeru, tako i za ručak. 

tjestenina s lososom, tjestenina, recept za tjesteninu s lososom, recepti s tjesteninom

Recept za ovu verziju tjestenine s lososom pronašli smo na blogu Walder Wellness, autorice Carrie Walder. Carrie je registrirana dijetetičarka, koja na spomenutom blogu i istoimenom Instagram profilu dijeli načine za dodavanje cjelovite hrane u svakodnevni život na jednostavan, realističan i nutritivno uravnotežen način. Za ovu tjesteninu kaže da se radi o brzom, zdravom i jednostavnom obroku koji će obožavati cijela obitelj. Osim lososa (prednost uvijek daje svježem lososu kad god je to moguće) i tjestenine, Walder je u recept ubacila povrće i začinsko bilje: brokulu, rajčice, češnjak, limun i bosiljak.

Zapečena tjestenina s lososom

Cvjetovi brokule peku se približno isto kao i losos, a okus se savršeno slaže sa svim ostalim sastojcima. Ipak, možete, ako želite, dodati i neko drugo povrće, poput nasjeckanih šparoga ili paprike. Tu su još i cherry rajčice, svježi nasjeckani češnjak te bosiljak, koji je u receptu zbog okusa, a ne samo radi ukrašavanja. Možete dodati i malo nasjeckanog peršina ako ga imate. Svakako prije pečenja losos nakapajte svježim sokom od limuna koji će mu dati lijepu svježinu i blagi, kiselkasti okus. 

Količina sastojaka potrebna za 4 serviranja je sljedeća: 

  • 4 šalice cvjetova brokule, nasjeckane na male komadiće
  • 284 g cherry rajčica
  • 5 velikih češnjeva češnjaka, nasjeckanog
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 450 g svježeg lososa bez kože
  • 224 g tjestenine linguine (može i bilo koje druge tjestenine po želji)
  • Pola iscijeđenog limuna
  • Nasjeckani bosiljak 
  • Sol i papar
tjestenina s lososom, tjestenina, recept za tjesteninu s lososom, recepti s tjesteninom

Postupak: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a na štednjaku zakuhajte veliki lonac vode za tjesteninu. U međuvremenu, u veliku posudu za pečenje stavite nasjeckanu brokulu, cherry rajčice i nasjeckani češnjak. Dodajte žlicu maslinovog ulja, sol i papar te promiješajte. Povrće zatim pomaknite prema rubovima posude kako biste u sredini napravili mjesta za filet lososa.

Ribu premažite sa žlicom maslinovog ulja, po njoj iscijedite sok limuna  te začinite solju i paprom. Stavite u pećnicu na 20 minuta dok se riba ne ispeče, a povrće lagano porumeni i omekša. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu, ocijedite kad je gotova, vratite u lonac i dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja.

View this post on Instagram

A post shared by CARRIE WALDER, MS, RD (@walderwellness)

Izvadite posudu s lososom iz pećnice te ga, koristeći lopaticu ili vilicu, nasjeckajte na manje komadiće. Promiješajte. Na kraju ubacite tjesteninu i bosiljak, sve ponovno promiješajte te po potrebi dodatno začinite solju i paprom. Po želji možete dodati preostalu žlicu maslinovog ulja. Poslužite dok je toplo.

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5