Ove jeseni otvoren je jedan od najtrendi restorana: Otkrijte njegovu priču

09.11.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#restoran

U doba kada se i za odlazak u restoran razmatra je li isti TikTok ili Instagram Worthy, jedan je lanac restorana postigao pun pogodak. Ako ste od pandemije naovamo putovali u Španjolsku, možda ste na njega već i naišli. Zove se Voltereta i predstavlja niz jedinstvenih tematskih restorana, koji posjetiteljima nudi iskustvo putovanja kroz različite kulture i gastronomske svjetove, a sve kroz pažljivo osmišljene prostore koji prikazuju specifičan ambijent određenih gradova i kultura.

Osnovana s idejom da gostima pruži priliku da iz prve ruke dožive daleke destinacije bez napuštanja grada, Voltereta je izrasla u jedan od najtrendi restorana u Španjolskoj. Bez obzira posjećujete li njezine ekspoziture u Valenciji ili Zaragozi, jedno je sigurno: očekuju vas maštoviti interijeri nadahnuti Balijem, Novim Zelandom, Manhattanom i Kiotom, a ove je jeseni otvoren i najnoviji u Sevilli – inspiriran Parizom.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris

Voltereta

Ne pretjerujemo kada kažemo da zadnjih mjesec i pol dana društvene mreže bruje o novoj Voltereti u Sevilli, jer to je doista slučaj. Vlasnici kažu da se zalažu za reklamiranje otvaranja novog objekta s puno marketinga, kako bi što više ljudi saznalo za to, što znači da su “regrutirali” cijelu silu lokalnih influencera koji su proklamirali novu Volteretu kao place to be.

A ona je doista mjesto na kojem gosti žele biti trenutno, jer restoran je non-stop krcat i lokalci toplo preporučuju rezervaciju mjesta unaprijed. Doživljaj prostora, sudeći po recenzijama novinara u Sevilli, jest kao da ste otišli na let avionom i odjednom “upali” na šarmantni pariški trg. Mjesto je puno stimulansa, interijer je dizajniran do posljednjeg milimetra u pariškom stilu, a jelovnik s popularnim cijenama čini ovu novu gastro adresu u gradu prihvatljivom široj publici.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris

Pablo Calvo, zajedno sa svojim bratom Gonzalom i prijateljem Carlosom Verom, osnovao je lanac restorana Voltereta. Njihova inspiracija proizašla je iz zajedničkog putovanja oko svijeta tijekom kojeg su posjetili 20 zemalja i 60 gradova. Ova iskustva potaknula su ih da spoje strast prema putovanjima s poslovnim ambicijama, što je rezultiralo konceptom restorana koji gostima pružaju doživljaj različitih kultura kroz tematski uređen interijer i specifične jelovnike.

Na ovo su se veliko putovanje oko svijeta zaputili u ranim 20-ima, nesigurni što bi trebali raditi u životu i u kojem bi se smjeru trebala razvijati njihova karijera. Pablo i Gonzalo inače su sinovi osnivača Grupo Saona, lanca restorana koji se temelji na mediteranskoj kuhinji i čvrstoj predanosti omjeru vrijednosti za novac, što im je pružilo uvid u svijet ugostiteljstva i poduzetništva, a i bez sumnje osiguralo potrebni kapital da krenu u vlastitu poslovnu avanturu.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Kioto
Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Kioto
Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Kioto

Unatoč mladosti, pokazali su odlučnost i strast prema stvaranju jedinstvenih gastronomskih iskustava. Njihov prvi restoran, Voltereta Bienvenido a Casa, otvoren je u Valenciji, a slijedili su ga Voltereta Bienvenido a Bali i Voltereta Bienvenido a Manhattan, svaki s tematikom koja odražava specifičnu destinaciju.

Svaka Voltereta posvećena je jedinstvenoj temi, inspiriranoj određenim gradom ili regijom koja odiše specifičnom kulturom. Na primjer, Voltereta Kioto, njihov četvrti restoran u Valenciji, poziva goste na putovanje u Japan kroz pažljivo kreiran ambijent koji odražava suptilnu ljepotu i mirnoću japanskog grada Kiota. Gosti ovdje mogu uživati u tradicionalnim japanskim jelima, od sushija i sashimija do složenijih specijaliteta poput ramen juhe, ali u atmosferi koja nadilazi uobičajeno restorantsko iskustvo – prostor je dizajniran tako da goste vodi kroz japanske vrtove i minimalističku arhitekturu, stvorenu da dočara zen osjećaj Kiota.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Kioto
Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Kioto

Drugi primjer ovog koncepta je Voltereta Manhattan, također u Valenciji, koji transportira goste u vibrantno doba New Yorka iz 1920-ih godina. Inspiriran užurbanim životom i elegancijom Manhattana tijekom ere jazza, ovaj restoran nudi ambijent američkog velikog grada prošlog stoljeća, od zidova koji evociraju zlatno doba arhitekture do jelovnika prepunog ikoničnih američkih jela. Dodatak živih jazz nastupa i elegantnih koktela doprinosi dojmu autentičnosti, pretvarajući večeru u Manhattanu u pravi mali povratak u prošlost.

S obzirom na ranije stečenu reputaciju, na dan kada su pokrenuli rezervacije za Volteretu Manhattan, nastao je pravi kaos: u prvih 12 minuta popunili su cijeli prosinac, a u dva sata popunili su tri naredna mjeseca.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris

Novi restoran inspiriran Parizom je priča za sebe. Da biste došli do srca Volterete morate prijeći recepciju, koju krase deseci lopti u stilu Inside Out suvenira. Zatim slijedi soba ispunjena visećim sferama koje mijenjaju boju, a sve je to popraćeno prigodnom glazbom. Napokon se dolazi do velike dvorane gdje doista možete reći da ste u Parizu. Ogromno stablo dominira prostorom, a oko njega različite zone restorana služe kao knjižara, taverna ili kafić.

Poanta je da je svako od ovih mjesta dio zajedničke niti vodilje Volterete Sevilla: ljubavne priče između Emme i Antoniea. Čak i kupaonica dolazi s iznenađenjem. Ulaz rekreira stanice pariške podzemne željeznice u čijim dubinama ćete pronaći toalete i kabinu za fotografiranje.

Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris
Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris
Voltereta restoran, Španjolska, Sevilla, Seville, Valencia
Voltereta Paris

Što se tiče gastronomske ponude, Voltereta Sevilla se kreće između tradicionalnih tapasa i originalnih zalogaja te zatim naginje međunarodnoj kuhinji. Jelovnik je raščlanjen na petit plaisires, ukusne zalogaje i startere, i desetak glavnih jela i deserata. Cijene variraju od 4,5 EUR za predjela do 19,9 EUR koliko košta najskuplje jelo u restoranu, s nekim prosjekom od 11 EUR za većinu glavnih jela.

FOTOGRAFIJE: Voltereta

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5