Jesen nam tek kalendarski stiže, ali već se polako okrećemo svim onim receptima i namirnicama zbog kojih je toliko volimo. Jedan od simbola jeseni su i vrganji, koje u šumama nalazimo od kasnog ljeta do kasne jeseni, a rujan i listopad smatraju se njihovim vrhuncem. Vrganji su popularni u kuhinji zbog svoje raskoši: s jedne strane, tu je mesnata tekstura, a s druge strane intenzivni, orašasto-zemljani okus koji podiže i najobičnija jela. U njima je prisutna prirodna punoća okusa pa jelima daju dubinu, što ih čini jednom od omiljenih namirnica na jesenskom tanjuru.

Vrganji kao zvijezde jesenske kuhinje
Vrganji na jelovniku obično asociraju na sva ona comfort food jela koja povezujemo s hladnijim danima: rižoto, juhe, umaci… Jednako dobro funkcioniraju i u kombinaciji s mesom, palentom ili svježom tjesteninom, ali i sušeni. Naime, kada se osuše, njihova aroma kao da postane još intenzivnija pa se koriste za obogaćivanje gulaša, variva i temeljaca tijekom cijele godine. Izvrsno se slažu s mesom, posebno s junetinom i divljači, a vrganji su popularni i među vegeterijancima jer jelima daju prirodnu punoću okusa.
Za potpuni osjećaj jeseni na tanjuru, vrganji se mogu kombinirati s drugim sastojcima ove bogate sezone: bundevom, kestenjem, aromatičnim začinima… Omiljeni su u složenim jelima, ali i u onim praktičnima jer njihova sposobnost da zadrže intenzivan okus čini ih pogodnima i za jednostavna jela: primjerice, sotirani vrganji s maslacem i češnjakom ili omlet s vrganjima i svježim začinskim biljem.

Recepti s vrganjima koje pripremamo ove jeseni
Ako vam nedostaje ideja kako pripremiti vrganje, izdvojili smo tri recepta koji mogu poslužiti kao inspiracija. Riječ je o jelima koja naglašavaju njihov intenzivan okus, a istovremeno nisu previše komplicirana pa se jednostavno mogu uklopiti u svakodnevni jelovnik. Svaki od recepata na svoj način pokazuje koliko su vrganji svestrani i zašto zaslužuju posebno mjesto na stolu. Još jedna prednost je njihova prilagodljivost – recepti se lako mogu obogatiti dodacima koje imate pri ruci, bilo povrćem, začinskim biljem… Upravo su zato vrganji klasik jesenskog kuhanja, a ova tri prijedloga su super način za isprobati nešto novo ili se vratiti provjerenim kombinacijama.
Carbonara s gljivama
Nutricionistica Emily English moja je go-to adresa kad trebam brze ručkove i ukusne doručke za svaki dan. Sviđa mi se njezin pristup jer su obroci uvijek nutritivno uravnoteženi, ali istovremeno puni okusa i raznolikih namirnica. Kod nje sam pronašla recept za carbonaru s gljivama koji sam prvo isprobala sa šampinjonima, a definitivno ga planiram ponoviti i s vrganjima. Vrganji će jelu dati još dublji, intenzivniji i “mesnatiji” okus nego šampinjoni, a ako koristite svježe najbolje ih je kratko sotirati na maslacu ili maslinovom ulju prije dodavanja u recept, kako bi otpustili aromu i dobili lijepu teksturu. Mislim da će ta kombinacija još bolje dočarati jesenski ugođaj i pokazati koliko vrganji mogu podići i najjednostavnija jela.
SASTOJCI
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 250 g gljiva (Emily koristi chestnut, ali mogu i vrganji ili smeđi šampinjoni)
- 1 puna žličica bijele miso paste
- 2 kriške pršuta (Parma ham)
- 1 ljutika
- 2 češnja češnjaka
- 60 g ribanog parmezana + još malo za posipanje
- 120 g tjestenine
- opcionalno: 1 žličica praha od vrganja
- sol i svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA
Pripremite sve sastojke unaprijed jer kuhanje ide brzo. Nasjeckajte ljutiku i nasjeckajte češnjak. Gljivama odstranite peteljke i narežite ih na četvrtine.
Umutite jaje i žumanjak s parmezanom i puno crnog papra.
Pršut ispržite u air fryeru ili na tavi par minuta sa svake strane dok ne postane hrskav. Stavite na papirnati ubrus i zatim nasjeckajte na komadiće.
Zakuhajte lonac vode za tjesteninu.
U tavu dodajte malo maslinovog ulja i na jakoj vatri pržite gljive 8–10 minuta dok ne ispari sva tekućina i ne dobiju zlatno-smeđu boju (nemojte soliti u ovoj fazi).
Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi do al dente. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja, a ostatak ocijedite.
Gljivama dodajte ljutiku i češnjak, smanjite vatru i miješajte da ne zagori. Začinite solju, misom i paprom te kuhajte još 4–5 minuta.
Dodajte kuhanu tjesteninu u tavu, podlijte s malo vode od tjestenine i ugasite vatru. Pustite 2 minute da se lagano ohladi.
Dodajte malo tople vode od tjestenine u smjesu s jajima da se zagrije, pa ulijte u tjesteninu i neprestano miješajte dok se ne stvori sjajni kremasti umak. Ako je pregusto, dodajte još malo vode od tjestenine.
Poslužite s hrskavim komadićima pršuta i parmezanom.
Tjestenina od pečene buče s umakom od vrganja
Još jedna adresa kojoj se često vraćam je Foodoris. Sviđa mi se njezin pristup kuhanju jer potiče ono čemu i sama naginjem: kuhanje vlastitih obroka, promišljanje o tome što jedemo i kako jedemo te usvajanje slow food pristupa. Sviđa mi se i njezin fokus na nerafiniranu, cjelovitu i prirodnu prehranu, jer pokazuje koliko takva hrana može biti ukusna i praktična, čak i kada nemamo puno vremena. Svojim me kuhanjem motivira da zastanem, izdvojim vremena i posvetim se hrani na pravi način; od pripreme do uživanja u obroku. Prošle sam jeseni kod nje pronašla recept koji me oduševio i koji uključuje pečenu buču i vrganje pa već sad znam da ću ga pripremiti kada dođe prvi hladniji vikend.
SASTOJCI ZA TJESTENINU
- 1 šalica (220 g) pšeničnog brašna
- 1 žličica soli
- 1/2 šalice (130 g) pirea od pečene buče (stavite peći nauljenu tikvu i kada meso omekša, izmiksajte ga u blenderu. Ako je potrebno, dodajte malo vode)
SASTOJCI ZA UMAK
- približno 3 žlice maslaca ili veganske zamjene za maslac
- 400 g svježih vrganja
- 1-2 žlice tamarija ili sojinog umaka
- sol, papar (prema ukusu; pripazite sa soli ako dodajete tamari)
- 4 žlice mascarponea (ili veganske zamjene za mascarpone)
- svježe sjeckani peršin
PRIPREMA
Od brašna, soli i ohlađenog pirea od buče umijesite glatko tijesto (nemojte dodavati previše brašna). Ako je presuho, dodajte još malo pirea. Pokrijte i pustite da odstoji dok pripremate umak.
Prije pirjanja gljiva stavite kuhati lonac s vodom koju ćete posoliti kada zakuha.
Gljive narežete na komadiće te ih popirjajte na otopljenom maslacu.
Dodajte tamari ili sojin umak te dobro promiješajte i pirjajte još otprilike 5-7 minuta.
Dodajte mascarpone, pomiješajte i na laganoj vatri pustite da se krčka još 3- 4 minute.
Za to vrijeme u kipuću vodu izrežite tjesteninu direktno u lonac (Doris u videu pokazuje kako).
Kada tjestenina ispliva na površinu, pustite još kratko da se kuha (cca. minutu dvije) na površini te šupljikavom žlicom prebacite tjesteninu direktno u umak.
Sve dobro pomiješajte i krčkajte još minutu, dvije da se umak i tjestenina povežu i ispari višak tekućine (ako je ima).
Posipajte sjeckanim peršinom i parmezanom (po želji).
Palenta sa suhim vrganjima, svježim gljivama i lećom
Veliki sam fan palente (žganci, pura, kako vam je draže nazvati je) i tijekom cijele godine tražim nove načine kako je uklopiti u svoj jelovnik. Iako je obično jedem u nekoj kombinaciji sa šalšom, volim pronaći recepte koji joj daju neki novi twist i pokažu koliko je zapravo svestrana. Upravo zato mi je ova ideja s TikToka, gdje se palenta kombinira s lećom i suhim vrganjima te svježim gljivama djelovala savršeno. Spoj kremaste teksture, bogatih jesenskih okusa i nutritivnih sastojaka odmah me osvojio, a djeluje idealno za dane kada poželimo nešto raskošno, zasitno i puno povrća.
SASTOJCI
- naribani parmezan po želji
- 15 g suhih vrganja
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 1 žlica brašna
- 2 ljutike, sitno nasjeckane
- 120 ml crnog vina
- 1 žlica marmitea (zamjena može biti tamni soja umak, tamari ili miso pasta)
- 60 g zelene leće (oprane)
- 100 g gljiva, očišćenih i natrganih ili krupno narezanih
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 1 žlica maslaca
- 140 g palente
- 2–3 grančice timijana
- ulje za kuhanje
- sol i papar
SASTOJCI
Prelijte suhe vrganje s 250 ml kipuće vode, umiješajte kvasni ekstrakt (ili zamjenu) i ostavite sa strane najmanje 15 minuta.
U međuvremenu stavite leću u veliki lonac s hladnom vodom, zakuhajte i kuhajte dok ne omekša, zatim ocijedite.
Pripremite palentu: u srednjem loncu prelijte 140 g palente s 400 ml vode. Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i počne odvajati od stijenki lonca. Ako je potrebno, dodajte malo vode da se ne presuši. Umiješajte maslac, parmezan i začinite po želji.
Na srednje jakoj vatri prodinstajte sitno sjeckanu ljutiku na ulju dok ne omekša.
Dodajte koncentrat rajčice i brašno pa kuhajte 3–4 minute.
Ulijte crno vino i nastavite kuhati dok se tekućina ne reducira i smjesa jako ne zgusne. Postupno dodajte tekućinu u kojoj su se namakali vrganji, miješajući na srednjoj vatri.
Sitno nasjeckajte namočene vrganje i umiješajte ih u smjesu. Dodajte i kuhanu leću, pa začinite po ukusu.
U posebnoj tavi prepržite svježe gljive na malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i timijan, maknite s vatre i umiješajte pola sjeckanog peršina.
Poslužite palentu u zdjelice, na vrh stavite smjesu s lećom, dodajte pečene gljive, pospite ostatkom peršina i naribanim parmezanom po želji.
FOTOGRAFIJE: TikTok, Pexels, Unsplash