zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zeljezimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje

Sarma, buncek sa zeljem, češnjovke: Gdje ovih dana otići na tradicionalne zimske specijalitete?

05.11.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#advent

Studeni sa sobom donosi i pad temperatura te polako, ali sigurno najavljuje dolazak najčarobnijeg godišnjeg doba – zime. Jedna od omiljenih aktivnosti u zimskim mjesecima je i uživanje u finoj hrani kao što su zimski specijaliteti poput sarme, bunceka, kiselog zelja, kobasica. Osim što ćemo ih u narednim tjednima s guštom pripremati kod kuće, tradicionalne zimske specijalitete uskoro ćemo moći naći i na jelovnicima mnogih zagrebačkih restorana.

zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje

Zimski specijaliteti u Batak restoranima

Dolaskom pretposljednjeg mjeseca u godini polako kreće odbrojavanje do Božića. Neće proći dugo, a ulicama će zavladati blagdansko raspoloženje i mirisi prepoznatljivih zimskih specijaliteta koji će se širiti s adventskih kućica. U njima već sada možemo uživati u Batak restoranima koji su ovih dana uveli jesensko-zimsku ponudu. Na meniju – sarma, buncek, češnjovke, kiselo zelje, teleća jetrica i zimska plata.

Iako je Batak najpoznatiji po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput ćevapa, gurmanske pljeskavice, đevreka s kajmakom i punjene vješalice, osim njih na jelovniku možete pronaći i kvalitetan rib-eye steak, file lososa, burger te BBQ rebarca i krilca. Stručni tim ovog restoranskog lanca uvijek se trudi pratiti trendove i redovni jelovnik povremeno oplemeniti zanimljivim novim jelima pa u kategoriji predjela možete pronaći kremastu burratu, beef tartar i losos tartar, a osim redovnih specijaliteta u kategoriji glavnih jela, uvijek su aktualni i neki sezonski. Obzirom da zima polako kuca na vrata, sezona tradicionalnih zimskih jela ovih je dana otvorena u svim Batak restoranima. Pa što se to ovih dana kuha u Batkovoj kuhinji?

Jesensko-zimski meni u Batku

Buncek sa zeljem već je dobro poznat Batkov zimski specijalitet koji iz godine u godinu održava titulu najtraženijeg. Uz poznatu recepturu radi koje je meso mekano i sočno, buncek dolazi serviran s ukusnim dinstanim kiselim zeljem i kremastim pire krumpirom koji je obogaćen hrskavom prženom slaninom.

zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje
zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje

U bunceku možete uživati i na poznatoj Batak zimskoj plati na kojoj je poslužen s domaćim krumpirom i kiselim zeljem, a tu je još i ručno motana sarma te domaće češnjovke. I dok smo prijašnjih godina u sarmi uživali samo u sklopu zimske plate, novost ove sezone jest to što ju sada možete naručiti i kao samostalno jelo. Dolazi servirana uz omiljeni prilog koji svi uz sarmu volimo jesti – kremasti pire krumpir. Zimski meni zaokružuju tradicionalno pripremljena teleća jetrica sa žara. 

zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje
zimski specijaliteti, Batak, zimska plata, zimska jela, buncek za zeljem, sarma, češnjovke, kobasice, kiselo zelje

Uz dobru hranu uvijek ide i dobro piće, a Batak se može pohvaliti izvrsnom vinskom kartom i najpopularnijim koktelima. Spomenute specijalitete u studenom najbolje će nadopunjavati graševina, frankovka i chardonnay vinarije Iločki podrumi koji su istaknuti kao vina mjeseca. Osim u Zagrebu, Batak restorane možete pronaći u Zaprešiću, Velikoj Gorici, Čakovcu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.

FOTOGRAFIJE: Batak

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5