Studeni sa sobom donosi i pad temperatura te polako, ali sigurno najavljuje dolazak najčarobnijeg godišnjeg doba – zime. Jedna od omiljenih aktivnosti u zimskim mjesecima je i uživanje u finoj hrani kao što su zimski specijaliteti poput sarme, bunceka, kiselog zelja, kobasica. Osim što ćemo ih u narednim tjednima s guštom pripremati kod kuće, tradicionalne zimske specijalitete uskoro ćemo moći naći i na jelovnicima mnogih zagrebačkih restorana.
Zimski specijaliteti u Batak restoranima
Dolaskom pretposljednjeg mjeseca u godini polako kreće odbrojavanje do Božića. Neće proći dugo, a ulicama će zavladati blagdansko raspoloženje i mirisi prepoznatljivih zimskih specijaliteta koji će se širiti s adventskih kućica. U njima već sada možemo uživati u Batak restoranima koji su ovih dana uveli jesensko-zimsku ponudu. Na meniju – sarma, buncek, češnjovke, kiselo zelje, teleća jetrica i zimska plata.
Iako je Batak najpoznatiji po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput ćevapa, gurmanske pljeskavice, đevreka s kajmakom i punjene vješalice, osim njih na jelovniku možete pronaći i kvalitetan rib-eye steak, file lososa, burger te BBQ rebarca i krilca. Stručni tim ovog restoranskog lanca uvijek se trudi pratiti trendove i redovni jelovnik povremeno oplemeniti zanimljivim novim jelima pa u kategoriji predjela možete pronaći kremastu burratu, beef tartar i losos tartar, a osim redovnih specijaliteta u kategoriji glavnih jela, uvijek su aktualni i neki sezonski. Obzirom da zima polako kuca na vrata, sezona tradicionalnih zimskih jela ovih je dana otvorena u svim Batak restoranima. Pa što se to ovih dana kuha u Batkovoj kuhinji?
Jesensko-zimski meni u Batku
Buncek sa zeljem već je dobro poznat Batkov zimski specijalitet koji iz godine u godinu održava titulu najtraženijeg. Uz poznatu recepturu radi koje je meso mekano i sočno, buncek dolazi serviran s ukusnim dinstanim kiselim zeljem i kremastim pire krumpirom koji je obogaćen hrskavom prženom slaninom.
U bunceku možete uživati i na poznatoj Batak zimskoj plati na kojoj je poslužen s domaćim krumpirom i kiselim zeljem, a tu je još i ručno motana sarma te domaće češnjovke. I dok smo prijašnjih godina u sarmi uživali samo u sklopu zimske plate, novost ove sezone jest to što ju sada možete naručiti i kao samostalno jelo. Dolazi servirana uz omiljeni prilog koji svi uz sarmu volimo jesti – kremasti pire krumpir. Zimski meni zaokružuju tradicionalno pripremljena teleća jetrica sa žara.
Uz dobru hranu uvijek ide i dobro piće, a Batak se može pohvaliti izvrsnom vinskom kartom i najpopularnijim koktelima. Spomenute specijalitete u studenom najbolje će nadopunjavati graševina, frankovka i chardonnay vinarije Iločki podrumi koji su istaknuti kao vina mjeseca. Osim u Zagrebu, Batak restorane možete pronaći u Zaprešiću, Velikoj Gorici, Čakovcu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu.
FOTOGRAFIJE: Batak