Android developeri u Hrvatskoj zarađuju 40% više od developerki

10.03.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#Netokracija | #Ladies of New Business

Podatak je to iz prezentacije o iznosima plaća s Netokracijine konferencije Ladies of New Business posvećene ženama u razvoju digitalnih proizvoda.

Ladies of new business, Netokracija, 2024

Vatroslav Mileusnić iz online platforme za usporedbu plaća TABU iznio je najnovije brojke o plaćama u hrvatskoj IT industriji iz veljače 2024.*, s naglaskom na plaće u razvoju digitalnih proizvoda, ali i na razlike u plaćama između muškaraca i žena.

Prosječna plaća product managera u Hrvatskoj iznosi 2133 eura, product ownera 2,018, dok je medijan za obje pozicije 2000 eura. Voditelji produktnih timova zarađuju u prosjeku 2468 eura.

Iako je razvoj digitalnih proizvoda branša u kojoj radi žene nisu toliko podzastupljene kao u nekim drugim zanimanjima, razlika u plaćama u korist muškaraca svejedno postoji – iskusni product manageri u prosjeku zarađuju 13,46% više od kolegica (2459 u odnosu na 2148 eura).

Ladies of new business, Netokracija, 2024

Najveća razlika u plaćama u korist muškaraca vidljiva je kod Android developera, koji zarađuju prosječno 40,65% više od kolegica. Razlika je osjetna i kod DevOps inženjera koji zarađuju 28,86% više i fronted programera čije plaće su 28,02% veće od onih njihovih kolegica.

Razlika u plaćama u korist žena postoji samo u zanimanjima koja se bave stvaranjem sadržaja, ali iznosi tek 9,77%.

Na konferenciji Ladies of New Business posvećenoj ženama koje se bave razvojem proizvoda govorilo se i o tome kako započeti karijeru u razvoju proizvoda, pri čemu su mnoge govornice priznale da su godinama radile poslove koji su se tek s vremenom počeli zvati product marketing ili product owner.

Ladies of new business, Netokracija, 2024

Praktički nitko tko se danas u Hrvatskoj bavi razvojem digitalnih proizvoda se za to nije obrazovao, a komunikacijske i meke vještine, poput sposobnosti stavljanja u cipele korisnika, često su važnije od stručne terminologije ili diplome informatike. U razvoju proizvoda, ipak, treba se voditi više podacima nego intuicijom, a treba i paziti da se ne ‘zaljubite’ u proizvod koj vodite.

Također, product manager je zanimanje koje umjetna inteligencija neće tako skoro zamijeniti, ali je alat koji im već sad pomaže odrađivanjem dijela zamornih i ponavljajućih zadataka.

*Brojke se temelje na 11.000 plaća unesenih u TABU. Iznosi se odnose na neto plaću s dodacima, isplaćenu u Hrvatskoj zaposlenima na puno radno vrijeme u IT sektoru.

Ladies of new business, Netokracija, 2024

Ladies of New Business

Netokracija je vodeći nezavisni, regionalni magazin za sve koji žive za, na i od interneta – posvećen digitalnom poslovanju i startupima), marketingu i kulturi.

Ladies of New Business je događaj posvećen ženama u tehnološkoj industriji koji Netokracija organizira od 2016. godine. Dosad su održana brojna izdanja posvećena programerkama, ženama koje se bave umjetnom inteligencijom, tehnološkim lidericama i uzorima u IT industriji, važnosti mentoriranja i brojnim drugim aktualnim temama.

Ladies of new business, Netokracija, 2024

FOTOGRAFIJE: Marin Pavelić

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5