Kako sam uz splitsku arhitekticu i njen Instagram zavoljela tjedni “meal prep”

31.05.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Gastronomija | Novosti
#meal prep

Već godinama slušam svoje kolegice u novinarstvu kako pričaju o meal prepu, odnosno pripremi obroka za radni tjedan, a jedna od njih svojom me predanošću tom projektu uvijek iskreno oduševljavala. Nije bilo uzmicanja od rutine, posustajanja ni odustajanja, zbog čega sam uvijek potajno priželjkivala da i ja budem tako organizirana i da svoje obroke na poslu (užine, gablece, marende) učinim tjednim prioritetom.

To se još nije dogodilo, no ipak, pomaci postoje, a veliku dozu inspiracije i tog „poguranca“ koji mi je nedostajao pronašla sam na Instagram profilu splitske foodie arhitektice Anite Karaman. Svoju platformu, blog i profil nazvala je Možeš se udat i svako toliko ondje se pojavi s novim brzinskim receptom za ukusan i zasitan obrok. Preko tjedna misao je uvijek ista: napraviti jednostavnu, finu, raznovrsnu marendu (ponekad i bez kuhanja!) u minimum vremena.

Marenda, Možeš se udat, Anita Karaman
Marenda
Anita Karaman, Možeš se udat
Anita Karaman

Anita je inače arhitektica u uredu Kolektiv tri, koji je prije dvije godine pokrenula s kolegicama i prijateljicama Dorom Komendom i Anom Krstulović.

„Arhitektura je predivan posao koji zahtijeva puno rada, strpljenja, učenja i ljubavi. Istovremeno je potrebno staloženo ploviti morem propisa, zakona, administracije, novca, prostornog (ne)planiranja i mainstream estetike. Sretna sam što i radost stvaranja i teške trenutke mogu podijeliti s dvije predivne žene s kojima se razumijem. Kada se možete na nekoga osloniti, slobodniji ste i za slabost, što je veliko olakšanje. Mislim da ne bih mogla ni htjela sama bez njih, bilo bi puno dosadnije i manje ispunjeno“, priča mi Anita.

Salata s breskvama

Zanimalo me gdje se i kada u njenom slučaju dogodio taj klik s hranom, a odgovor nas, nimalo iznenađujuće, vodi ravno u njeno djetinjstvo. Odrasla je u obiteljskom restoranu i odmalena bila okružena dobrom hranom, svježom ribom, školjkama, škampima, domaćim povrćem… Hrana je vrlo bitan dio života njene obitelji i gotovo svi su izvrsni kuhari. Ručak se kuha svaki dan, povrće se jede svaki dan, svaki obrok je važan, kao i namirnice koje ga čine… U dobro uhodanom obiteljskom stroju nije mogla tako lako pristupiti štednjaku, ali je pomno pratila i upijala. Kad je počela studirati i živjeti sama, kuhinja je konačno postala samo njena i slobodna od autoriteta „odraslih“. Tada je počelo, i ispostavilo se da joj jako dobro ide.

Mislim da svatko može naučiti pristojno kuhati, ali pretpostavljam da je kod mene postojala presudna doza talenta i strasti.
Anita Karaman, splitska arhitektica, Možeš se udat
Anita Karaman

Možeš se udat priča, koja prema statistici broji 7.500 pratitelja na Instagramu, započela je kao blog, koji je s vremenom prerastao u vrlo rado praćen profil na društvenim mrežama.

„Rekla bih da je moj profil posvećen radosti kuhanja i jedenja. Vjerujem da su dobri pjati jedna od velikih životnih radosti koju si možemo, uz malo truda, svakodnevno priuštiti. Dobri pjati u pravilu uvijek nastaju iz opuštenosti i jednostavnosti, nikada iz muke i kompliciranja. Sretna sam ako se to prepoznaje u mom radu“, zaključuje Anita.

meal prep recepti
Gregada s tikvicama i batatom

Mnogi od nas će se zapitati kako se uopće posvetiti kuhanju kraj posla koji nam obuzima dominantan dio dana i nerijetko zalazi i u naše slobodno vrijeme.

Anitin odgovor je jednostavan: „Pronalazim vremena za kuhanje jer mi je to važno. Važno mi je što jedem svaki dan. S godinama sam stekla iskustvo i vještinu, tako da vrlo bogat obrok danas mogu pripremiti za deset minuta. Toliko vremena uvijek mogu pronaći, i nikada ga ne doživljavam kao mučenje. Dobar obrok su i kajgana i rajčica s maslinovim uljem (bolji nego pecivo iz pekare), a za to ne trebate biti Masterchef. Mislim da je problem više u generalnom stavu prema prehrani, manje u kuhinjskoj vještini.“

Samo u njenim naglascima na Instagramu pronaći ćemo preko 60 ideja za marende i moram priznati da sam se već poslužila nekima od njih. Inicijalno mi uopće nisu pale na pamet, a oduševile su me u svojoj jednostavnosti, brzini pripreme, svojim nutritivnim bogatstvom… Upravo je to i Aniti bitno kada ih izrađuje i da su uz to ukusne, zasitne, šarene i pune povrća, jer povrće je baza svakog njenog planiranja obroka.

Jaja u dinstanom povrću

„Subotom na pazaru obavljam tjednu kupnju tako da za svaki dan imam ponešto i oko toga gradim obrok. Nisam ljubitelj nakuhavanja unaprijed i zamrzavanja, sasvim dobro funkcioniram i bez toga. Svo povrće se može skuhati za desetak minuta ili pripremiti sirovo, zato uvijek u frižideru imam zelenu salatu, krastavce, rajčice, kiseli kupus, ciklu ili mrkvu koje mogu naribati, ovisno o sezoni.“

Povrću pridružuje brza rješenja: kuhana jaja, konzervu tune, inćune, razne sireve, tofu, jogurt, konzerve graha, leće i slanutka, kvinoju, heljdu, krekere, orašaste plodove i sjemenke, ali i ostatke ručka od prethodnog dana. I to ju uvijek čeka spremno u smočnici.

Crudaiola

„Ako još pripremite dobar dresing od maslinovog ulja, limuna ili octa i začina koji možete ponijeti u teglici, od dobrog obroka dijeli vas nekoliko minuta. Jednostavnost je ključ, a mašta će se razvijati s vremenom“, ističe splitska arhitektica.

Publika na njene ideje i recepte reagira očekivano dobro, a oni koji ju prate ističu da je sadržaj koji plasira lako poistovjetljiv, iskren i jednostavno dočarava naš svakodnevni život. Mnogi joj se, baš poput mene, imaju potrebu zahvaliti na inspiraciji.

„Mislim da je ljudima potrebno vrlo malo za poticaj: fotka, ideja, ili neka neobična kombinacija. Lako se prepustiti svakodnevnici, nagužvanom rasporedu i liniji manjeg otpora, to potpuno razumijem. Voljela bih vjerovati da publiku povremeno podsjetim da se ponekad može i drugačije, uz vrlo malo truda. Recepti su manje bitni, oni su samo smjernica.“

Grilana hobotnica

Možemo li ju i za vikend pronaći u kuhinji? Svakako. Za subotu i nedjelju rezervirani su složeniji zahvati, poput fermentiranja povrća, izrade labneha… No, vrijedi napomenuti da postoje i tjedni i tjedni kada se zbog posla ne stigne baviti ozbiljnim kuhanjem, što uvijek nastoji nadoknaditi kada se život malo smiri. Kuha i za prijatelje i ističe da su u tridesetima druženja uz ručak zamijenila noćne izlaske. Anita tada priprema ribu i morske plodove koji su joj najdraži, a koje njeni prijatelji i ne jedu toliko često, jer se u kuhinji rijetko upuštaju u morske avanture.

Za kraj smo ostavili mali blic upitnik s Anitom Karaman, koji nam je još malo dočarao njene foodie preferencije i navike.

Foodie upitnik

Najdraže kuharice… Ottolenghijevo Obilje i Nose to Tail Eating Fergusa Hendersona

Zadnja knjiga recepata koja te oduševila… Obiteljski ručak Ferrana Adrie

Na Instagramu bi nam još preporučila sljedeće foodie profile… Volim pratiti @inatkantine @eardur @anamarijabujic @hungry_anja @andreacukrov @bengingi @bakestreet @halfbakedharvest i mnoge druge.

Ideš na plac, koje sezonske ili stalne namirnice u ovom trenutku uzimaš? Trenutno su mi favoriti mlada cikla, mrkva, bob, fažoleti i tikvice.

Izdvoji nam tri recepta koja si objavila na Instagramu, a koja su nam dobra ideja za brze i fine ljetne obroke: bezglutenske palačinske s tikvicama, pasta alla crudaiola (tjestenina sa sirovim rajčicama) i salata od fažoleta, grilanih breskvi i skute.

Koja je tvoja najdraža marenda? Salata s pečenom ciklom i mladi kozji sir.

Što se jede kada ne stigneš napraviti homemade marendu ili imaš „merak“? Obično naručim nešto iz dostave, a slaba sam na pizzu.

FOTOGRAFIJE: Anita Karaman

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5