U ovo doba godine Beč postaje najpoželjnija vikend destinacija, a nije teško ni pogoditi zašto. Advent u Beču iz godine u godinu privlači milijune ljudi sa svih strana Europe i svijeta pa je tako najpoznatije adventsko zbivanje, ono na impresivnom Rathausu, u 2024. godini okupilo čak 3 milijuna znatiželjnih posjetitelja. A uzmimo u obzir činjenicu da je to tek jedna u nizu adventskih lokacija…
U kojem god smjeru krenuli po centru Beča, pronaći ćete adventski sadržaj i Beč to radi zaista dobro. Od ponude hrane i pića pa do kućica koje prodaju rukotvorine i poklone, štandovi koji se mogu pronaći ususret Božiću plijene pozornost publike, svaki na svoj način.

24 sata u Beču
Današnja mala tura Bečom nije inspirirana adventom, koliko je inspirirana mojim nedavnim posjetom austrijskoj prijestolnici. Ako ostavimo po strani posao zbog kojeg sam došla, na raspolaganju sam imala točno 24 sata za razonodu. Zaključila sam na kraju da je doista svašta stalo u jedan dan, a ideje vam možda posluže čak i ako idete na Advent u Beču jer ćete dobiti točke za putni itinerar koje su ipak mirnije i tiše, lagano udaljene od adventske groznice grada, ali i dalje vrlo centralne. Naravno, na kraju teksta imate i link do svih božićnih sajmova u gradu.
Svratite u pekaru Ährnst
I to obavezno ujutro, dok još ima proizvoda. Ova je pekara unatrag godinu dana odjeknula kao hit u Beču. Prilično je hipsterska i smještena je na podjednako hipsterskoj, arty ulici Burggasse. Nađete li se u kvartu Neubau (a tu je i fenomenalan božićni sajam na Spittelbergu!), svakako svratite.
Iza pekare Ährnst stoji Julian Lubinger, koji je proveo nekoliko godina usavršavajući umjetnost izrade kroasana i zatim ih je odlučio ponuditi svojoj publici koja se njima raspametila.
Iznutra pahuljasti, a izvana sa savršeno hrskavom i ljuskavom koricom, ovi kroasani postali su zaštitni znakog mladog eksperta koji je počeo kao kuhar, da bi s vremenom otkrio svoju ljubav prema pekarskim slasticama. U proizvodnji kroasana koristi sourdough i svakog tjedna mijenja ponudu okusa. Pekara Ährnst također ima fine delikatese s potpisom regionalnih proizvođača pa se iz nje ne izlazi praznih ruku (čak i ako su kroasani već rasprodani).
Napunite torbu začinima s Naschmarkta

Od kvarta Neubau do Naschmarkta vodi jedan fini presjek preko najpoznatije shopping ulice, Mariahilferstrasse. Osobno volim presjeći jer je ruta baš simpa i doista krati vrijeme koje biste inače proveli vozeći se u metrou. Naschmarkt je najpoznatija bečka tržnica sa 120 lokala koja donosi namirnice, okuse i arome iz cijelog svijeta, a subotom se u produžetku tržnice odvija i buvljak. Ono zbog čega se za vrijeme svakog posjeta Beču vraćam na Naschmarkt su začini koji dolaze iz različitih dijelove Azije. Kupujem skoro pa hrpe njih jer su doista odlični i zalihe mi potraju sigurno nekoliko mjeseci do pola godine. Odlučite li sjesti na i oko Naschmarkta i predahnuti, dvije popularne adrese su Neni am Naschmarkt i Café Drechsler.
No, ja sam ovog puta otišla negdje drugdje.
Doručak, kava i knjige u Philu



Phil u Beču je kafić i knjižara u jednom, smješten u Gumpendorfer Straße u 6. okrugu (dosta blizu Naschmarkta). Poznat je po toploj, kućnoj atmosferi s retro namještajem, policama punim knjiga i prostoru koji potiče sporiji, opušteniji ritam dana. Tako sam i ja “zasjela” ovdje i vrijeme je nakratko stalo.
Gosti mogu naručiti doručak, kavu, vino ili koktel, listati knjige pa čak i kupiti komad namještaja koji im se svidi. Uz ugodan boravak koji pruža svojim gostima, phil povremeno organizira promocije knjiga, čitanja i druge kulturne događaje, pa je postao kultno mjesto susreta ljubitelja literature i umjetnosti u Beču.
Posjet izložbi Marine Ambramović


Za Albertinu vjerojatno znate, no noviji dragulj grada koji još uvijek nije toliko razvikan je Albertina Modern, odnosno “nova, druga Albertina” otvorena na Karlsplatzu. U njenom smjeru sam se zaputila nakon posjeta Philu i isto je bila vrlo blizu na mojoj ruti.
Razlog? Novootvorena izložba Marine Abramović koja.predstavlja veliki pregled njezina stvaralaštva i obuhvaća više od pet desetljeća rada. U postavu su zastupljeni rani performansi iz 1970-ih, projekti iz perioda suradnje s Ulayem te kasniji radovi koji uključuju video, instalacije i skulpturalne forme. Poseban element izložbe su reenactments njezinih najpoznatijih performansa koji se izvode uživo, što posjetiteljima omogućuje rijedak i snažan doživljaj umjetnosti kojoj je tijelo istovremeno i alat i poruka. Kroz tematski organizirane cjeline, izložba otvara pitanja granica izdržljivosti, odnosa između umjetnika i publike, moći sjećanja i simbolike tijela. To je jedna od najvažnijih prezentacija Abramovićinih radova u Beču do sada, a ondje će se zadržati do 1. ožujka.
Ručak u Meinklang Hofladen


Jedna draga kolegica koja je preselila u Beč pozvala me ovdje na ručak, tako da sam se oko 13 sati “nacrtala” u Meinklang Hofladen, malom foodie raju u koji sam stigla pješke jer je na 15 minuta od Albertine Modern. Kada ona preporuči, vjerujte mi, doista je dobro.
Meinklang Hofladen je mjesto u kojem se gradski život i farma doslovno spajaju pod jednim krovom. Radi se o bečkom lokalu koji služi jela pripremljena od namirnica s njihove vlastite biodinamičke farme u Burgenlandu, a paralelno funkcionira i kao trgovina s istim tim proizvodima te kao mjesto na kojem se kušaju njihova prirodna vina. Dakle, ne očekujte samo restoran, nego svojevrsno urbano proširenje farme, a mnoge od njihovih proizvoda možete i kupiti na lokaciji, u maloj pekari i shopu koji je u produžetku restorana. Ako se pitate gdje doista idu lokalci, ovdje je odgovor.
Posjet paper republicu
Galerija
Popodne me ugostila ekipa paper republica, što znači da sam se zaputila u njihovu potpuno novu flagship trgovinu u samom srcu Beča i u neposrednoj blizini Stephansplatza.
paper republic su skoro pa vječni kožni rokovnici koje smo dosad dominantno kupovali putem njihovog web shopa. Novost je da su svoj novi dom podignuli u jednoj tihoj ulici nadomak gradske vreve, a taj dom izgleda poput elegantnog ateljea u kojem možete satima listati kožne rokovnike ručne izrade, birati personalizaciju, popiti kavu i jednostavno boraviti.
Interijer je zamišljen kao mjesto susreta – dio trgovina, dio café, dio coworking – što prirodno okuplja ljude koji cijene pisanje rukom i predmete s dušom. Upravo tamo upoznala sam osnivača, Jérômea Bacquiasa, čija priča jasno objašnjava viziju brenda: napustio je korporaciju kako bi stvorio nešto trajno, opipljivo i iskreno, i to mu se definitivno isplatilo. Priču pročitajte ovdje.
Popodnevna kava u Die Cafetière


Do popodneva sam već posjetila popriličan broj finih gastro adresa u gradu, a Die Cafetière je doista bio bombon za zaokružiti priču.
Smješten u Wipplingerstrasse, u prostoru nekadašnje pržionice Naber, ovaj kafić izgleda kao da je “zapeo” u 60-ima, ali na najljepši mogući način. Umjesto da ga pretvori u moderan Pinterest interijer, menadžerica Peggy Strobel sačuvala je mjedeni šank, tamno drvo, mozaične pločice i mural na pročelju pa cijeli prostor odiše nenametljivom elegancijom i nostalgijom. Kava je ozbiljna i savršeno balansirana, tostirani sendviči s imenima Karl-Heinz i Gerti mali su hommage obiteljskoj tradiciji, a kolači dolaze iz bečkih slastičarnica L’amour du pain i Naschsalon.
Već na prvi pogled, jasno je da dobro upućeni ovdje dolaze na dozu kofeina za kraj dana, s nogu za šankom ili u sjedećem aranžmanu.
Kraj dana u shoppingu: Prva Arket trgovina u Beču
Galerija
Prije pola godine, Beč je dobio svoju prvu Arket trgovinu. Iz centra grada popela sam se na Mariahilferstrasse i odlučila istražiti što je novo od trgovina. Zamijetila sam par vintage dućana koje sam obišla, iako me nisu baš impresionirali, i nastavila prema vrhu ulice, a tu uvijek ima dosta hodanja. U blizini mog hotela smjestio se elegantni Arket, za koji će oni upućeniji reći da i nije toliko velik kao u drugim europskim gradovima, no meni se baš ovih dimenzija i rasporeda učinio idealnim. Friško je stigla kolekcija s Barbourom, a postav proizvoda toliko je dobro koncipiran, da ćete teško iz Arketa otići praznih ruku. Djeluje kao da ste ušli u mali dizajnerski i lifestyle raj pa se tako izmjenjuju kolekcije odjeće, nakita i detalja za dom, u postavu koji nije nimalo napadan, a opet potiče na kupnju.
Planirate li na advent?

“Zucker kommt zuletzt”, prigodno, iliti šećer dolazi na kraju. U Beču ste zbog adventskih događanja? Ovdje smo složili veliki pregled božićnih sajmova u gradu koje možete posjetiti, zajedno s adresama, trajanjem i radnim vremenom svakog od njih.
Ako se mene pita, svi oni koji su ovdje prvi put, trebali bi doživjeti one najveće. No, ako se zaželite manjih, drugačijih, možda i ne toliko očitih sajmova, stari bečki božićni sajam na Freyungu, božićni sajam Am Hof, Art Advent na Karlsplatzu i božićni sajam Spittelberg bile bi moje preporuke.
FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo, Phil, Arket, Die Cafetière, Wien Tourismus












