Advent u Ljubljani nam je svaki put dosad bio senzacija. Evo što se sprema u 2023.

19.11.2023. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Putovanja
#Božić | #Ljubljana | #advent

Još nas dva tjedna dijele od početka Adventa 2023.! Trgovine su već pune božićnih ukrasa, a uskoro će i na ulicama gradova zavladati prava blagdanska atmosfera. Osim što planiramo posjetiti neke od ovogodišnjih Adventa po Hrvatskoj, nadamo se da ćemo uspjeti uloviti koji slobodan vikend za posjet jednom od adventskih sajmova u Europi. Pregled najpopularnijih europskih destinacija za Advent 2023. donijeli smo vam ovdje, a na tom je popisu svoje mjesto zaslužila i Ljubljana.

Advent u Ljubljani 2023.

Foto: Nina Kurnik

Iako glavni grad Slovenije rado posjećujemo kroz cijelu godinu, u adventskom razdoblju pruža poseban ugođaj. Božićna čarolija osjeti se na svakom koraku zahvaljujući jedinstvenim svjelosnim dekoracijama koje ističu ljepotu grada. Ljubljanski dvorac pretvara se u bajkoviti ambijent, a gradski trgovi, crkve i mostovi svake godine zablistaju u potpuno novom svjetlu. Originalno uređenje grada godinama je bio rad lokalnog umjetnika Zmaga Modica, a posljednjih nekoliko godina taj je posao preuzeo njegov sin Urban.

Foto: Nina Kurnik

Osim čarobnih lampica, druga stvar u kojoj možete uživati u Ljubljani za vrijeme Adventa su nezaobilazni božićni sajmovi. Štandovi s gastro ponudom, suvenirima, božićnim ukrasima i dekoracijama u prosincu postaju središte društvenog života grada, a obližnji gradski trgovi pretvaraju se u mjesta bezbrojnih besplatnih glazbenih koncerata i drugih događanja.

Čak i bez adventskih kućica, Ljubljana nudi priliku za božićni shopping. Zanimljive poklone možete pronaći u trgovačkom centru BTC City Ljubljana, jednom od najvećih trgovačkih centara u Europi, kao i u brojnim trgovinama u centru grada s ponudom odjeće i modnih dodataka, slovenskih umjetničkih i dizajnerskih proizvoda te domaćih kulinarskih delicija.

Prosinac se u Ljubljani smatra mjesecom događanja, a unatoč hladnoći, gradske ulice živahne su od jutra do mraka. Sva događanja koja se za vrijeme Adventa u Ljubljani održavaju na javnim mjestima su besplatna. Glazbeni koncerti i ostali zabavni sadržaji za cijelu obitelj održavaju se na većini trgova u središtu grada. Ako vam bude hladno, uvijek se možete ugrijati šalicom kuhanog vina ili mirisnog čaja na najbližem božićnom štandu. Vrhunac blagdanskih događanja je proslava Nove godine na glavnim gradskim trgovima. Osim događanja na otvorenom, Ljubljana nudi i mnoštvo drugih božićnih atrakcija, poput krstarenja turističkim brodovima po Ljubljanici, koje vrijedi doživjeti.

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Dunja Wedam

Advent u Ljubljani 2023.: Program i lokacije

Datum održavanja: 1. prosinca 2023. – 7. siječnja 2024.

SVEČANO PALJENJE LAMPICA

Svečanim paljenjem lampica u Ljubljani se stvara bajkoviti ugođaj i počinje blagdansko razdoblje koje traje sve do 7. siječnja 2024.

Datum i lokacija: 1. prosinca 2023., Prešernov trg

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Dean Duboković

BOŽIĆNE JASLICE OD SLAME

Ispred ljubljanske Zoisove palače izložene su jedinstvene ručno izrađene jaslice od slame. Posebnost ovih jaslica koje je izradio domaći umjetnik Anton Kravanja je to što su sve figure u prirodnoj veličini.

Foto: Andrej Tarfila

PROSINAC U LJUBLJANSKOM DVORCU

Najbolji pogled na Ljubljanu ukrašenu blagdanskom rasvjetom pruža se s najviše točke u gradu – Ljubljanskog dvorca. Blagdansko raspoloženje u Ljubljanskom dvorcu dopunjavaju raznovrsna događanja, jaslice, božićna sveta misa i dvorski blagdanski sajam koji posjetitelje mami pomno odabranom ponudom pića, toplih napitaka i kulinarskih delicija, kao i Friderikovom blagdanskom linijom artikala iz Dvorske trgovine. Prosinački ugođaj nad gradom je nešto posebno, zato ga vrijedi doživjeti i uhvatiti objektivom u nekom od foto kutaka.

U kapelici dvorca koju po svojim slikarijama svrstavaju među bisere Europe, tijekom blagdana su izložene jaslice s drvenim figurama u prirodnoj veličini, a na Badnjak se pjevaju božićne pjesme i služi sveta misa. Jaslice će biti izložene od 1. prosinca 2023. do 2. veljače 2024. od 9 do 18h u Dvorskom dvorištu.

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Miha Mally

Na istom mjestu, od 1. prosinca do 7. siječnja pronaći ćete Dvorski blagdanski sajam. Pomno birana ponuda toplih napitaka, mirisi kave, tople čokolade, cimeta i tradicionalne blagdanske potice, mali zalogaji, probrana slovenska vina i pjenušci, suveniri… Sve to pronaći ćete na kućicama božićnog sajma od 12 do 18 sati.

Od 30. studenog do 30. prosinca 2023. u Peterokutnoj kuli možete posjetiti humanitarnu izložbu i razveseliti svoje nadraže UNICEF-ovom krpenom lutkom. Krpena lutka je igračka poznata u svim kulturama svijeta, a djeci u zemljama u razvoju često je i jedina igračka. Donacijom od 30 eura osigurat će se cijepljenje jednog djeteta protiv osam zaraznih dječjih bolesti, čime mu se omogućuje zdrav početak života i razvoj njegovih potencijala. Krpena lutka također donosi sreću nama ili osobi koja je od nas dobije na dar. Izložba će biti otvorena svaki dan od 9 do 18 sati.

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Dunja Wedam

SAJAM SV. NIKOLE

Na ovom sajmu možete pronaći razne prigodne proizvode za darivanje za Svetog Nikolu.

Datumi i lokacija: 3. prosinca – 6. prosinca, 10-20h, Prešernov trg uz franjevačku crkvu

ČAROBNA ŠUMA

Čarobna šuma predstavlja niz kreativnih radionica u kojima djeca mogu istraživati znanost, izrađivati glazbene instrumente i slikati. Osim radionica, petkom, subotom i nedjeljom održavat će se i kazališne predstave bajki.

Datumi i lokacija: 3. prosinca – 23. prosinca, 17-19h, Kongresni trg

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Andrej Tarfila

POVORKA SV. NIKOLE

Sveti Nikola će se u grad spustiti uspinjačom i stići na Krekov trg gdje ga čeka njegova pratnja. Uz čopor demona i zbor anđela koji će djeci dijeliti peciva, voće i slatkiše, potom će prošetati do Prešernova trga.

Datum i lokacija: 5. prosinca, 17-18:30h, centar Ljubljane

Foto: Uroš Abram

LEDENA KRALJICA

Ledena kraljica u pratnji umjetnika na ledu u grad će donijeti bajku. Umjetnici na ledu zabavljat će prolaznike žongliranjem, čarobnjaštvom i akrobatskim točkama.

Datum i lokacija: 10. prosinca, 17-18:30h, centar Ljubljane

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić

ORGULJAŠI U STAROJ GRADSKOJ JEZGRI

Na ulicama Ljubljane orguljaši odjeveni u povijesno ruho dočarat će atmosferu davno minulih vremena. Orgulje, poznate kao jednostavan instrument kojim su se služili ulični svirači iz 19. stoljeća putujući od sela do sela, ne mogu se svirati automatski kao što se čini na prvi pogled i mnogo su zanimljivije od toga.

Datumi i lokacija: 12. prosinca – 26. prosinca, 16-19h, centar grada

Foto: Dunja Wedam

KONCERTI ZBOROVA OSNOVNIH ŠKOLA

Blagdansku atmosferu u staroj gradskoj jezgri začinit će zborovi iz ljubljanskih osnovnih škola, pjevajući pjesme ispred Gradske vijećnice.

Datumi i lokacija: 18. prosinca – 20. prosinca, 17-19h, Mestni trg 1

BOŽIĆNI KONCERT

Datum i lokacija: 24. prosinca, 17-18h, Mestni trg

POVORKA DJEDA MRAZA

Nekoliko dana prije Nove godine, u Ljubljanu će s dalekog sjevera stići Djed Mraz. Vozeći se u kočiji koju vuku pravi bijeli lipicanci, u pratnju povorke snjegovića, medvjeda, zečeva i drugih bića iz bajki, obići će božićni sajam u staroj gradskoj jezgri i lokacije na kojima se odvijaju događanja za djecu.

Datum i lokacija: 26. prosinca – 30. prosinca, 17-19h, centar grada

Advent u Ljubljani, Advent u Ljubljani 2023., Advent 2023., Ljubljana, Božić
Foto: Luka Esenko

FESTIVAL ANA MRAZ

Na Gornjem trgu festival Ana Mraz ugostit će ulično kazalište, cirkus, pričaonice, plesne i lutkarske predstave. I veliki i mali moći će uživati u nastupima uličnih kazališnih trupa, cirkuskih izvođača i drugih umjetnika.

Datum i lokacija: 26. prosinca – 30. prosinca, 18-20h, Gornji trg

Foto: Andrej Tarfila

DJEČJA PROSLAVA NOVE GODINE

Kako bi djeci priredili čaroban i nezaboravan doček Nove godine, na proslavi će biti popularni likovi iz bajki, a očekuju ih i dječje predstave te dolazak Djeda Mraza.

Datum i lokacija: 31. prosinca, 16-18h, Kongresni trg

PROSLAVA NOVE GODINE

Program dočeka Nove godine na gradskim trgovima namijenjen je svim uzrastima.

Datum i lokacije: 31. prosinca, 21-02:30h, Kongresni trg, Trg francoske revolucije, Mestni trg, Pogačarjev trg

FOTOGRAFIJE: Visit Ljubljana

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5