Početkom ove godine, slovenskim je, ali i regionalnim medijskim prostorom odjeknula vijest da prvi restoran koji je u Ljubljani dobio Michelinovu zvjezdicu u 2023. zatvara svoja vrata. Bio je to Atelje, a na njegovo mjesto došao je manje rigidan, opušteniji i ležerniji AFTR. Iza jednog i drugog projekta nalazi se poznati slovenski chef Jorg Zupan, koji je sa sommelierom Matjažom Ivancom u Nazorjevoj ulica 2 okrenuo novi list i predstavio sasvim drugačiji koncept. AFTR nas je oduševio već pri prvom posjetu, pa sam mu poželjela posvetiti članak; ako volite sjesti s društvom u zagrebački Sopal u Teslinoj i uživati u iskustvu dijeljenja hrane (ponekad i do kasnih večernjih sati), nešto mi govori da ćete ovo mjesto staviti na mapu nezaobilaznih lokacija za svoj idući posjet Ljubljani.
AFTR Ljubljana
Iako nas je u Ljubljanu prije nekoliko tjedana prvenstveno odvela želja za posjetom Odprtoj kuhni, dan poslije iskoristili smo za šetnju po Ljubljani i istraživanje gastronomske ponude. Na listi: AFTR, novi projekt kreativnog slovenskog chefa Jorga Zupana kojem je jako dobar marketing bila činjenica da se Jorg prethodno odrekao Michelinove zvjezdice, kako bi AFTR uopće mogao postojati.
Zatvaranje zvjezdicom ovjenčanog Ateljea koji je na istoj adresi poslovao neposredno prije AFTRa, chef je obrazložio željom da se više približi lokalnoj publici, i da ovaj novi restoran postane omiljeno okupljalište lokalaca tijekom cijele godine. Matjaž i Jorg zaključili su da će to postići jednostavnijim pristupom gostu, jelovnikom koji se mijenja u skladu s dostupnosti sezonskih namirnica, jelima koja se dijele s društvom, pristojnim cijenama, dopadljivim interijerom i glazbom koja stvara pogodnu kulisu za afterwork opuštanje i uživanciju.
Zamišljeni koncept uspješno je proveden u djelo: AFTR je jednom riječju poseban i unosi svježinu na gastronomsku scenu Ljubljane. Dat će vam to do znanja već prvi posjet, nakon kojeg ćete poželjeti dolaziti opet i opet – isprobati još nešto s jelovnika što niste u prvom navratu ili u idućoj sezoni kada Jorg “zakuha” sasvim novu ponudu jela.
Slovenski chef, koji je u tinejdžerskim danima kuhao ručak za svoju obitelj svaki dan nakon škole, ima prilično bogato iskustvo na kulinarskoj sceni, i zapravo ne voli svrstavanje u kalupe. Umjesto da definira vlastiti stil kuhanja, radije prati godišnja doba i prepušta se sastojcima da ga vode. Mnogo pozornosti posvećuje i tehnici kuhanja, kako onoj klasičnoj, tako i modernoj. Jelovnik AFTRa to i odražava, a ljetni menu u kojem smo guštali podijeljen je na hladna i topla jela, priloge, nareske i deserte. Sve vas nekako već instinktivno potiče na dijeljenje hrane; od želje da isprobate čim više zanimljivih kombinacija okusa s jelovnika, do cijena koje su sasvim OK za ovako kreativne zalogaje i porcije pristojnih veličina.
Ne zaobiđite, u samom startu, njihovu domaću focacciu s krumpirom i ružmarinom, koja dolazi servirana s maslacem po recepturi kuhinje. Na vruć dan u kojem se mjerilo 36 stupnjeva Celzija, mi smo podijelili jadransku ribu à la ceviche s krastavcem, ljutikom i čilijem, “Sac de coq” vrtnu salatu u škarniclu i tartar od divljači. Sva jela donijela su nam dašak svježine i iznenadila nas originalnim i inspirativnim okusima. Ako se u skorijoj budućnosti opet nađemo u AFTRu, s bucket liste obavezno planiramo skinuti crab cake s čilijem, kikirikijem, limetom i začinima, za koji smo nakon našeg posjeta dobili nekoliko preporuka.
Što bismo još istaknuli kao motive za posjetiti AFTR? Ambijent je vrlo ugodan, interijer funky, a usluga je profesionalna i prijateljski nastrojena. Osoblje se potrudilo upoznati nas sa slovenskim (prirodnim) vinima – ima puno dobrih etiketa koje se mogu isprobati na čaše. Kada bismo zamišljali svoj idealan afterwork u Zagrebu, nekako bismo formulu koju je realizirao AFTR voljeli prenijeti ovdje. Naravno, imamo svog asa u rukavu u vidu Sopala i Bekala, no dobra mjesta poput ovog uvijek su dobrodošla da malo “razdrmaju” lokalnu scenu.
AFTR LJUBLJANA
Adresa: Nazorjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Slovenia
Radno vrijeme: Ponedjeljak do četvrtak 12:00 do 23:00, petak i subota 12:00 do 01:00
Kontakt za rezervaciju: +386 (0)70 713 760
FOTOGRAFIJE: AFTR, privatno vlasništvo