Uvijek mu se rado vraćamo: Banana bread koji stignete pripremiti čak i kad ste u žurbi

12.05.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak | #recepti

Prije nekoliko mjeseci, za useljenje sam dobila kuharicu nutricionistice Emily English koja me odmah oduševila jer njezine recepte i inače volim pripremati, a kroz vrijeme se pokazalo da je najveća prednost ta što je sve “offline”, odnosno nisam morala scrollati mobitelom za vrijeme pripreme, što mi je u kuhinji često itekako važno. Jedan od recepata koje sam učestalo ponavljala je onaj za banana kruh.

Prvi put kada sam ga vidjela u kuharici, pitala sam se je li i dalje “aktualan”, s obzirom na njegovu popularnost prije par godina, dok smo ga svi radili kad smo bili doma. Međutim, jednostavnost pripreme, nutritivna vrijednost, bogatstvo okusa i sočnost potvrdili su mi da je banana kruh jedan od onih snackova kojem se uvijek rado vraćam, bilo da želim malo drugačiji doručak, brzi zalogaj za ponijeti ili ukusan međuobrok koji će me stvarno zasititi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Emily English (@emthenutritionist)

Banana kruh s potpisom Emily English

Prije nego se bacim na recept za banana kruh, želim reći par riječi o autorici recepta te kuharici “So Good” (kod nas je dostupna u knjižari Hoću knjigu). Emily English je nutricionistica na koju ste, ako vas zanima gastro tematika, vjerojatno naletjeli na Instagramu ili TikToku. Pravi je hit među foodiejima koji istovremeno žele jesti zdravo i uravnoteženo. Otkad sam je počela pratiti, isprobala sam na desetke njezinih recepata i svi su redom jednostavni, uravnoteženi i okusom koji često nadmaši očekivanja. Ono što mi se posebno sviđa je da ne uključuje teško dostupne namirnice u recepte, nego je sve pristupačno, baš onako kako i kuhamo kod kuće.

Emily u pripremi ne komplicira: koristi sastojke koji su “uobičajeni” u mnogim smočnicama, kombinira ih pametno i nutritivno uravnoteženo, a rezultat je uvijek ukusan. I to je ono što mi najviše odgovara – osjećaj da jedem kvalitetno, ali bez potrebe da za jedan obrok obilazim tri trgovine kako bih pronašla sve potrebne namirnice. Osim toga, kuharica “So Good” nije samo zbirka recepata, već i vrlo praktičan vodič za svakodnevne obroke.

Ono što me oduševilo, osim konciznih uputa i atraktivnih fotografija koje stvaraju zazubice, jest i činjenica da je uz svaki recept, osim točnog vremena pripreme, navedeno i ono što rijetko viđamo u klasičnim kuharicama: kalorijska vrijednost i makronutrijenti, odnosno količina proteina po porciji. To su male informacije koje čine veliku razliku za one koji pokušavaju jesti promišljeno, ali bez pretjeranog brojanja.

banana kruh, banana bread, recept, emily english
kuharica “So Good”

Sada kada sam nahvalila kuharicu – i sasvim sam sigurna da ovo nije zadnji recept koji ću oduševljeno podijeliti (već sam vam pisala o njezinoj čokoladnoj torti, koja je pravi hit!) – idemo na banana kruh. Volim ga iz više razloga: prvo, jer mi je to savršen način da iskoristim zaboravljene banane. A drugo, jer nudi toliko mogućnosti prilagodbe. Možete ga obogatiti komadićima čokolade, smanjiti ili povećati količinu orašastih plodova ili ih zamijeniti drugim sjemenkama, dodati borovnice ili jabuke za dodatnu sočnost – sve prolazi. Banana kruh uistinu svaki put može biti drukčiji, a opet je toliko jednostavan i, najvažnije, ukusan.

Recept za banana kruh

Što o receptu kaže Emily English?

Jedan od najpopularnijih recepata koji se može unaprijed pripremiti i lako ponijeti sa sobom. Ovaj banana kruh sadrži zob, orahe i maslinovo ulje koji pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Odličan je u kombinaciji s jogurtom i malo maslaca od orašastih plodova. U hermetički zatvorenoj posudi može trajati i više od tjedan dana.

Vrijeme pripreme: 55 minuta + hlađenje

Hranjiva vrijednost: ispod 250 kcal i 4 g proteina po kriški (za banana kruh narezan na 10 kriški)

banana kruh, banana bread, recept, emily english

Sastojci za banana kruh

  • 3 velike prezrele banane + 1 dodatna banana za ukras
  • 5 žlica maslinovog ulja + dodatno za premazivanje
  • 80 g (1/4 šalice) meda
  • 150 g (1 i ½ šalice) zobenih pahuljica
  • 75 g (½ šalice) glatkog brašna
  • 1 puna čajna žličica praška za pecivo
  • ½ čajne žličice sode bikarbone
  • 40 g (1/3 šalice) nasjeckanih oraha
  • 2 žlice sjemenki bundeve

Priprema banana kruha

Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C s ventilatorom). Lagano nauljite kalup za kruh od 900 g.

U jednoj zdjeli vilicom zgnječite tri banane, dodajte maslinovo ulje i med te dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

U drugoj zdjeli sameljite zob u teksturu sličnu brašnu, zatim dodajte sve suhe sastojke, uključujući orahe i sjemenke.

Polako sjedinite mokre sastojke sa suhima i lagano promiješajte – pazite da ne miješate previše.

Ostavite smjesu da odstoji pet minuta, zatim je ulijte u pripremljeni kalup. Prepolovite četvrtu bananu po duljini i stavite je na vrh smjese.

Pecite 20 minuta, zatim labavo prekrijte folijom i pecite još 20 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ohladite banana kruh u kalupu 30 minuta.

Izvadite kruh iz kalupa, narežite na kriške i posluži topao uz jogurt, maslac od orašastih plodova i smrznute maline za dodatni okus.

banana kruh, banana bread, recept, emily english

I moj dodatak…

Kad nemam vremena ili volje mljeti zobene pahuljice, ovaj recept pripremam i bez tog koraka, ali tada koristim sitnije zobene. To kruhu malo promijeni teksturu, učini ga možda mrvicu “rustikalnijim”, ali okus ostaje jednako dobar. Također, često se poigram s dodacima, ovisno o tome što imam pri ruci. Umjesto oraha znala sam staviti lješnjake, bučine sjemenke ponekad preskočim, a često ubacim i nasjeckane jabuke koje kruhu dodaju dodatnu sočnost. Važno je, međutim, napomenuti da se s tim izmjenama mijenja i nutritivna vrijednost recepta koju je Emily navela, posebno ako pazite na kalorije ili unos makronutrijenata.

Emily u receptu predlaže da se banana kruh posluži uz jogurt, maslac od orašastih plodova i malo smrznutih malina – i moram reći, to je stvarno izvrsna kombinacija. Moja idealna verzija uključuje skyr ili grčki jogurt, a često dodam i žlicu pirea od jabuka za slatkoću. Kad je sezona borovnica ili jagoda, to mi je najdraži dodatak – osvježavaju, a okus banana kruha i dalje se osjeti, odnosno ne “zasjene” ga.

Ipak, treba reći i da je ovaj banana kruh sjajan i “samostalan” – bilo da ga jedete hladnog ili toplog. U toj varijanti meni je najdraži uz čašu kefira ili uz popodnevu kavu, jednostavno i savršeno. Veliki plus mu je i to što kroz cijeli tjedan zadrži sočnost, ne postane suh ni mrvljiv, zbog čega mi je prvi izbor kad želim unaprijed pripremljen doručak ili kvalitetan međuobrok – pogotovo u danima kada sam u žurbi.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5