S prvim mjesecima 2023. godine, krenule su i prve velike priče o Hrvatskoj u uglednim svjetskim medijima. Američki Vogue skrenuo je pozornost na našu zemlju, reportažom autorice Julije Eskins koja u prvi plan ističe hrvatske vinske regije.
Hrvatske vinske regije
“Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, osim tirkiznih plaža i povijesnih gradova koji su ga učinili omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo jadranske nacije uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline. Prošle godine Hrvatska je na prestižnom Decanter World Wine Awards odnijela rekord od 3 platinaste i 16 zlatnih medalja, što je potaknulo još veći interes za njezina vina malih serija (od kojih se većina ne izvozi). Sada, sa sve većim međunarodnim fokusom na njenih 130 autohtonih sorti grožđa, zemlja konačno dobiva priznanje kao destinacija za ljubitelje vina”, piše Julia za američki Vogue.
U svom tekstu ističe višestruku motivaciju za posjet glavnim hrvatskim vinskim regijama, a osim zbog procvata vinarstva kod nas, ambicija za posjet Hrvatskoj nesumnjivo će narasti i zahvaljujući povijesnom koraku priključivanja naše zemlje Schengenskoj zoni i usvajanja eura kao službene valute. Umjesto za turističke hotspotove u Hrvatskoj, Julia poziva čitatelje američkog Voguea da se ove godine odluče za hrvatske vinske regije u razvoju.
Konavle
“Smještena na najjužnijem dijelu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika — ali ta udaljenost čini se bitno veća zahvaljujući njenim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i obiteljskim farmama. Prestiž koji regija uživa u proizvodnji vina učvrstila je malvasija dubrovačka, drevna sorta grožđa koju je lokalni enolog Niko Karaman spasio od izumiranja nakon što je Domovinski rat uništio mnoge izvorne vinograde u 90-ima. Regija je sada dom za više od 20 proizvođača specijaliziranih za suho bijelo vino, uključujući nagrađivanu vinariju Karaman”, ističe Julia za Vogue i nastavlja:
“Unatoč dojmu da su ispod radara, Konavle se sve više ističu kao destinacija koju vrijedi zapamtiti. Prošlog ljeta Hotel Supetar Cavtat otvoren je nakon opsežne obnove privatne vile iz 1920-ih, izgrađene na ostacima starogrčkog naselja. Elegantni boutique hotel, koji je sada dio Adriatic Luxury Hotel portfelja vrhunskih objekata diljem Dalmacije, ima 16 soba – sve ih je individualno dizajnirala hrvatska dizajnerska tvrtka Studio Lacroma u suradnji s lokalnom umjetnicom Katarinom Alamat Kusijanović. Namjenski vinski bar poslužuje odabrane brendove konavoskih vina, dok terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama.”
Pelješac
“Izdignut iz dalmatinske obale, sjeverno od Dubrovnika, poluotok Pelješac je meka za kamenice i vino svjetske klase. A zahvaljujući Pelješkom mostu, koji je otvoren u srpnju 2022., sada je lakše do poluotoka, a da ne morate prelaziti uski pojas Bosne koji je prije dovodio do dugih graničnih provjera. Nakon što ste dovršili svoju porciju svježih kamenica na tirkiznoj vodi Malostonskog zaljeva, kušajte drugi specijalitet regije: crno vino Plavac Mali”, piše Julia.
“Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, Vinarija Miloš, proizvodi vino već više od 500 godina, ali tek nakon što je komunistički sustav došao svom kraju 1990-ih, obitelj je uspjela otvoriti komercijalnu vinariju. Danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno. Rezultat blista u njihovom vinu Miloš Stagnum, napravljenom isključivo od najboljeg grožđa, od 20 do 50 godina starih trsova, a pušteno je u prodaju nakon desetljeća dugog procesa odležavanja. Mnoštvo obiteljskih vinarija na poluotoku osigurava kušanje bez gužve. A za one koji žele ostati u blizini, Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more.”
Istra
“Sjeverozapadna hrvatska regija Istra prije je bila dio Italije, a taj se utjecaj osjeća i danas. Zapravo, regija je dobila nadimak “nova Toskana” zbog svojih bukoličkih valovitih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa. Postoji mnoštvo obiteljskih vinarija – Kabola i Cattunar da spomenemo par – ali moderna imanja poput Roxanicha i Kozlovića počela su spajati suvremeniji arhitektonski jezik s hrvatskom tradicijom. Prošle je godine Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel s 40 soba ušuškan u stoljetnu kamenu zgradu, predstavio svoj vinski kompleks od 160.000 četvornih metara, koji uključuje podrum u obliku vojnog hangara, inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje, kao i privatnu kušaonicu.
Novost na sceni je i Stanzia Baracija, dizajnerski napredna vila koja se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavic. Kako bi obnovili kuću iz 19. stoljeća, vlasnici su angažirali njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman, koji je radio s lokalnim dizajnerima na spajanju obnovljenog drva i istarskog kamena s modernim detaljima poput rasvjete Aldo Bernardi i zidnih obloga Moooi. Iako je objekt udaljen, gosti nikada nisu daleko od akcije, s užurbanim plažama udaljenim samo 10 minuta vožnje.
Pola milje sjeveroistočno nalazi se sestrinsko imanje vinarije Clai, specijalizirano za biodinamička vina. Prošlog prosinca obitelj je otvorila restoran Stara Škola, koncept bez otpada, od farme do stola koji vode švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring i bivši članovi tima restorana Alchemist s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu. Ovdje je fokus nedvojbeno na blagodatima Hrvatske, uključujući mnoga vina koja privlače znatiželjna nepca izvan plaže i duboko u prirodu.
FOTOGRAFIJE: Meneghetti, Kabola, Stara škola, Hotel Supetar Cavtat, Pexels