Nema ničeg boljeg od opuštanja uz zdjelu vruće domaće juhe na prohladan jesenski dan. Juha je jedna od onih stvari kojoj se posebno veselimo kad dođe hladnije vrijeme jer predstavlja ultimativni comfort food. Podsjeća nas na djetinjstvo i u nama budi uspomene na bakinu kuhinju, a kroz jesen i zimu obično ju češće kozumiraju čak i oni kojima i nije baš na popisu omiljenih jela. Jer nakon napornog radnog dana, tanjur ili zdjelica tople jesenske juhe koja grije dušu i tijelo je sve što nam treba.
Jesenske juhe za hladne dane
Klasične jesenske juhe naći će se na našem stolu i ove jeseni, no poželjeli smo malo “začiniti” stvari te uz klasiku isprobati i nešto novo. U kuharici Soup for Good, zbirci ukusnih recepata organizacije Cook for Good iz Londona, pronašli smo tri recepta za jesenske juhe od kojih dvije možemo nazvati klasičnima, dok je jedna malo neobičnija. Radi se o juhi od pečene bundeve, pilećoj juhi s rezancima te curry juhi od pastrnjaka. Sve tri su jednostavne za pripremu, a možete ih poslužiti za ručak, večeru ili gablec.
Savjet ekipe iz organizacije Cook for Good za stvarno dobru juhu je da uvijek počnete s dobrim temeljcem, piše The Times. Uz to, savjetuju da koristite veći lonac te da karamelizirate povrće prije dodavanja temeljca, što će maksimalno pojačati okus. Nadalje, kažu da malo zdrave masnoće pomaže u postizanju glatke teksture. Pomoći će ako na početku kuhate povrće s maslacem ili dodate malo jogurta na kraju. Uz sve navedeno, najbolja stvar kod juhe je što ćete za malo novca dobiti ukusan i fin obrok. Ove jesenske juhe zaista griju dušu i tijelo, a mi jedva čekamo da ih isprobamo! Recepti su u nastavku.
Juha od pečene bundeve
Sastojci:
- 1 velika butternut tikva
- 1 velika mrkva
- 3 žlice maslinovog ulja, za pečenje
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja, za pirjanje
- 1 poriluk
- 1,25 litra temeljca od povrća
- Sol i papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190 C. Bundevu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Ne trebate ju guliti. Izrežite na komade od 3 cm. Operite i nasjeckajte mrkvu na kockice. Stavite bundevu i mrkvu u veliku zdjelu i dobro promiješajte s 3 žlice maslinovog ulja. Začinite s dosta soli i papra. Pleh obložiti papirom za pečenje. Bundevu i mrkvu posložite na lim za pečenje u ravnomjernom sloju. Pecite u pećnici dok ne omekša, oko 20 min.
Luk ogulite i narežite na kockice. Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru. Dodajte preostalo maslinovo ulje zajedno s lukom nasjeckanim na kockice. Lagano pirjajte na niskoj temperaturi i redovito miješajte.
Poriluk oprati i tanko narezati. Dodajte u lonac da se pirja zajedno s lukom. Kad omekša, dodajte pečenu tikvu i mrkvu. Ulijte temeljac i dobro promiješajte. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte dok povrće ne omekša, oko 25 min.
Kad povrće omekša, štapnim mikserom usitnite povrće dok juha ne postane glatka. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće.
Pileća juha s rezancima
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 mrkve
- 1 štapić celera
- 350g kuhane piletine
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 list lovora
- 1,75 litara pilećeg temeljca
- 250g rezanaca
- Sol i papar
Postupak:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Mrkvu ogulite i narežite na kockice veličine 1 cm. Celer narežite na kockice veličine 1 cm. Kuhanu piletinu narežite na komade od 2 cm.
Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru i dodajte maslac i ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer i pirjajte 5 minuta ili dok ne počnu omekšavati. Ubacite češnjak i lovorov list. Posolite i popaprite. Kuhajte još minutu.
Dodajte temeljac, zakuhajte pa ubacite piletinu. Vratite da zavrije i kuhajte još 2 min. Dodajte rezance i kuhajte dok ne budu al dente, oko 3 min. Izvadite lovorov list i začinite po želji.
Curry juha od pastrnjaka
Sastojci:
- 2 glavice luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 jabuke
- 750g pastrnjaka
- 5 cm đumbira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica curry praha
- 2 žličice mljevenog korijandera
- ½ žličice kurkume
- 1 litra temeljca od povrća
- 400 ml kokosovog mlijeka
- ½ limete
- 20g svježeg korijandera
- Sol i papar
Postupak:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Jabuke ogulite, očistite i nasjeckajte na grubo. Ogulite i grubo nasjeckajte pastrnjak. Ogulite i sitno naribajte đumbir.
Veliki lonac stavite na srednje jaku vatru. Dodajte ulje zajedno s lukom. Pirjajte 3-4 min uz stalno miješanje dok luk ne počne omekšavati. Dodajte češnjak, đumbir, curry prah, mljeveni korijander, kurkumu i jabuku. Smanjite vatru i pirjajte još 5-6 minuta dok ne porumene i ne zamirišu.
Dodajte pastrnjak, povrtni temeljac i dobar prstohvat soli. Dobro promiješajte. Pustite da zavrije, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok pastrnjak ne omekša, oko 15 min.
Štapnim mikserom blendajte dok smjesa ne postane vrlo glatka. Dodajte sok od limete zajedno s kokosovim mlijekom. Kušajte i po potrebi začinite solju i paprom. Korijandar sitno nasjeckajte i njime ukrasite juhu.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+, Pexels