Pomno odabrane preporuke za sigurnije sunčanje
SAZNAJTE VIŠE

Nakon Uskrsa, spremni smo za lagani detox. Donosimo recept za juhu od šparoga

22.04.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Juha od šparoga jedno je od onih jela kojima se uvijek vraćam kad počne njihova sezona – toliko ju volim da mi često posluži kao cijeli obrok. Šparoge su mi među najdražim sezonskim povrćem, i to ne samo zbog okusa, nego i zato što su nevjerojatno svestrane. Možemo ih pripremati na sto načina: u kajgani, kao salatu, uz tjesteninu ili jednostavno pečene na maslinovom ulju. Ali krem juha ipak je nešto posebno.

Ona gusta, utješna, topla juha od šparoga koja grije iznutra i s kojom se nikada ne zadržim samo na jednoj porciji. Rekla bih da svatko ima neku svoju verziju za koju tvrdi da je najbolja. I sama sam ih dosta isprobala, dok nisam došla do onog “to je to” trenutka; pravog balansa povrća, začina i temeljca, s dodacima poput žlice kiselog vrhnja i hrskavih krutona koji sve podignu na još višu razinu.

juha od šparoga, recept, recept za juhu od šparoga

Juha od šparoga

Isprobala sam stvarno puno recepata za juhu od šparoga. Neke su juhe ispale previše rijetke, druge preguste i teške. Nakon nekoliko pokušaja, omjer koji mi nekako najviše odgovara pronašla sam pod imenom jednostavna, kremasta juha od šparoga. Već sam iz naslova znala kako je to ono što tražim. Moram reći kako mi je najdraža juha od šparoga ona u čijem se receptu koristi mlijeko, kao i maslac s malo brašna.

S tim napravim nešto poput zaprške. Svjesna sam da to možda nije najzdravija opcija od svih koje postoje, ali volim tu punoću i zaokruženost okusa koju takva baza daje juhi pa, kada se želim “počastiti”, biram ovaj recept. Upravo joj ta kremoznost, bez da se oslanjam na vrhnje za kuhanje, pruža onu domaću notu koju uvijek tražimo u jelima – kao da je radim godinama, iako sam do recepta došla tek nedavno.

Kod juhe od šparoga nekako posebno pazim na tu teksturu. Kad je prelagana, imam osjećaj da ne dobijem “pravo jelo”, a kad je pregusta, gubi onu svježinu zbog koje šparoge i volim. Zato je kod mene ključ u ravnoteži: dovoljno (povrtnog) temeljca da sve ostane lagano, ali i dovoljno mlijeka, maslaca i brašna da zaokruže okus.

Razlog zašto mi je od juha od šparoga jedno od dražih proljetnih jela je i taj što ima nešto posebno u kada skuhaš jelo od sezonskih sastojaka: znaš da koristiš ono što je trenutno najbolje. Sezona šparoga traje kratko i možda me baš zato svake godine iznova veseli. Nema ih uvijek i svugdje, nisu ni sve jednako dobre, pa kada kada su u ponudi, želim ih maksimalno iskoristiti. Juha od šparoga svakako je odliča način jer traži jednostavne dodatke s kojima će osnovna namirnica doći do izražaja.

Juha od šparoga: Sastojci i priprema

Sastojci za juhu od šparoga

  • 450 g svježih šparoga, očišćenih i narezanih na komade od otprilike 2,5 cm
  • oko 400 ml temeljca (dio ide za kuhanje šparoga, dio kasnije u bazu juhe)
  • 120 ml nasjeckanog luka (otprilike pola srednje glavice)
  • 2 žlice maslaca (oko 30 g)
  • 2 žlice glatkog brašna (oko 20 g)
  • 1 žličica soli, ili po vlastitom ukusu
  • prstohvat mljevenog crnog papra
  • 240 ml mlijeka (punomasno ili po izboru)
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 1 žličica svježe iscijeđenog limunovog soka
juha od šparoga, recept, recept za juhu od šparoga

Priprema juhe od šparoga

U većem loncu pomiješajte nasjeckane šparoge, polovicu količine pilećeg ili povrtnog temeljca i nasjeckani luk. Poklopite i kuhajte na jakoj vatri dok ne zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte otklopljeno na laganoj vatri, dok šparoge ne omekšaju, približno 12 minuta.

Smjesu prebacite u blender i usitnice dok ne postane potpuno glatka. Ostavite sa strane.

U istom loncu na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno, sol i papar pa kuhajte uz stalno miješanje dvije minute, dok se smjesa ne poveže.

Pojačajte na srednju jačinu, ulijte preostali temeljac i miješajte dok ne zakipi. Umiješajte usitnjenje šparoge i mlijeko te sve dobro povežite.

U posebnoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje s jednom kutlačom vruće juhe, kako bi se izjednačile temperature, pa sve vratite natrag u lonac.

Dodajte limunov sok i lagano zagrijte do željene temperature – važno je da juha ne proključa.

Poslužite odmah, dok je još topla. Po želji dodajte svježeg začinskog bila ili nekoliko kapi maslinovog ulja. Osobno volim dodati žlicu kiselog vrhnja i malo krutona.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5