Iz bakine kuharice: Mramorni kolač u formi kuglofa

07.04.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #kolači

Ususret uskrsnim blagdanima našla sam se zatrpana poslovnim obavezama i početkom tjedna nazvala mamu u potrazi za receptom nekog tradicionalnog kolača kojeg ću moći poslužiti na stolu za uskrsni doručak. Znala sam da će referenca biti bakina kuharica, nevjerojatna riznica iskustva i znanja, ali i preciznih mjera zahvaljujući kojima bi uspio baš svaki njen recept. Iz nje smo mama i ja izvadile “how to” za mramorni kolač pečen u formi kuglofa, koji vam donosim u nastavku.

mramorni kolač

Mramorni kolač

Mramorni kolač je vrsta kolača koji se priprema (polaganim) miješanjem dvije smjese – jedna je obično od vanilije, a druga od kakaa. Kada se te dvije smjese izmiješaju, stvara se mramorni uzorak koji podsjeća na mramor. Mi u ovom receptu koristimo čokoladu i dobivamo još dekadentniju i još sočniju verziju s dodatnim okusom, u kojoj uživamo kao u desertu ili u bilo koje doba dana uz šalicu kave/čaja. Mramorni kolač je vrlo popularan u mnogim zemljama i postoje mnoge njegove varijacije, pa se u njega mogu dodavati i orasi, limunova korica, krem sir, karamela, cimet… Bakin recept sugerira, ovisno o ukusu, dodatak limunove/narančine korice i cimet. Ovaj se recept priprema u kalupu za kuglof!

Sastojci:

  • 15 dkg putra
  • 4 jaja – žumanjci + snijeg od bjelanjaka
  • 20 dkg šećera
  • 1 vanil šećer
  • korica limuna ili naranče, može i malo cimeta po ukusu
  • 25 dkg brašna + 1 prašak za pecivo
  • 8 žlica mlijeka
  • 2 rebra čokolade ribane ili otopljene
recept za mramorni kolač

Priprema:

Brašno se prosije sa praškom za pecivo, a limunova korica nariba.

Putar sobne temperature, žumanjci i šećer dobro se izmiješaju mikserom. Zatim se po malo u tu smjesu dodaje prosijano brašno s praškom za pecivo, žlica po žlica mlijeka, a na kraju špatulom lagano umiješa snijeg od bjelanjaka.

Smjesa se podijeli na dva dijela. Jedan dio mase ostane žute boje, a u drugi se umiješa ribana ili rastopljena (mlaka) čokolada.

Kalup za kuglof (stranice i sredinu) dobro namazati uljem, posuti brašnom, pa u njega stavljati naizmjence žlicom red žute mase, pa red tamne mase. Zadnji red mora biti žuta masa.

Po želji, kad je već kalup napunjen, može se cijela masa pomiješati štapićem za ražnjić, pa će kad kolač bude pečen i razrezan, unutarnja šara imati izgled mramora.

Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta, ovisno o pećnici. Provjeriti par puta čačkalicom je li kolač pečen. Na čačkalici ne smiju biti djelići mase od kolača.

Kolač ohladiti, kalup preokrenuti na pladanj za serviranje i posuti šećerom u prahu. 

Ako kolač ne ide glatko iz kalupa, treba ga prije okretanja lagano štapićem za ražnjić ili tankim duljim nožićem odvojiti po stranicama, pazeći da se kalup ne ošteti.

FOTOGRAFIJE: Shutterstock

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5