Recept za banana bread koji uspije baš svaki put

06.04.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#kolači

Banana bread smatra se jednim od najjednostavnijih i zbog toga mnogima najdražih recepata, koji savršeno funkcionira na bilo koji dan u tjednu ili godini, a nama se danas čini kao dobar izbor za uskrsni stol, ako ste u nedostatku vremena i niste još stigli elaborirati čime ćete se pogostiti u nadolazećim danima. Donosimo recept za banana bread koji će vam uspjeti iz prve.

Recept za banana bread, banana kruh

Recept za banana bread

Stvar s banana kruhom vrlo je jednostavna i rekli bismo spontana. Kad god se nađemo u situaciji da imamo višak banana koje su počele tamniti i treba ih negdje potrošiti, u 99% tih slučajeva napravit ćemo upravo banana bread. Ovaj slatki kruh, kolač, odlično ide uz užurbani lifestyle, jer doista ne zahtijeva mnogo: ni vremena, ni sastojaka zbog kojih biste morali pohitati u dućan. Većinu njih, ako ne i sve, vjerojatno već imate kod kuće, pa sve što vam preostaje je baciti se na posao. Recept za banana bread, sastojke i postupak pripreme, čeka vas u nastavku.

banana bread, recept

Priprema je relativno brza i jednostavna, a kod banana kruha najviše nas oduševljava što od jedne štruce dobivamo jako puno. On se može jesti danima i ne gubi svježinu, pa nam je čest izbor za doručak, međubrok ili desert. Ovog Uskrsa imamo za vas novu ideju; hibrid banana breada i kuglofa. Nema neke velike filozofije, istu smjesu koju pripremate za duguljasti kalup možete uliti u kalup za kuglof i tako dobiti formu koja je vrlo popularna na uskrsnom stolu. Naše iskustvo pečenja: u rebrastom kalupu dužine 36 cm, širine 10 cm, visine 6 cm, smjesa je popunila cijelu visinu kalupa, dok je u standardnom kalupu za kuglof ona malo pobjegla preko ruba, pa je možete mrvicu manje staviti u kalup.

Recept za banana bread slijedi u nastavku!

recept za banana bread, recept za banana kruh

Recept za banana bread – sastojci:

  • 125 grama rastopljenog maslaca
  • 240 grama šećera
  • 2 jaja
  • 4 banane
  • 360 grama brašna
  • 1 vanil šećer i malo tekuće arome vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Šaka oraha – po želji
banana kruh, bread, recept

Recept za banana bread – postupak:

Rastopljeni i prohlađeni maslac i šećer pomiješati mikserom do pjenastog. U tu smjesu umiješati pola male žličice soli, te jedno po jedno cijelo jaje. Nakon toga dodati vanil šećer i aromu vanilije i dalje miksati.

Prosijati brašno sa sodom bikarbonom, pa žlicu po žlicu dodavati smjesi od jaja.

Vilicom posebno zgnječiti banane i dodati prethodnoj masi te pomiješati mikserom ili špatulom. Mogu se dodati i sitno sjeckani orasi.

Dobro namastiti i pobrašniti kalup koji je odabran za pečenje.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko sat vremena – je li gotovo, provjeriti možete čačkalicom kojom ćete probosti banana kruh – ako se na nju ništa nije ulovilo i nema tragova tijesta, vaš banana kruh je gotov!

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5