Ljeti želimo neki brz, lagan i zdrav ručak, obrok koji će nas osvježiti, a ne stvoriti onu neželjenu težinu u želucu. Tom opisu savršeno odgovara juha od tikvica, jedno od onih jela koje zvuče nekako “skromno”, no u stvarnosti su sve osim toga. Zahvaljujući svom neutralnom okusu i podatnoj teksturi, tikvica je idealna baza za ljetnu krem juhu koja je jednako ukusna i topla i rashlađena. Juha od tikvica može se poslužiti kao osvježavajući početak obroka, ali i kao samostalno jelo.
Juha od tikvica kao lagan i nutritivan ljetni ručak
U sezoni kada ih ima u izobilju, tikvice su pravi kulinarski adut: nisu zahtjevne, mogu se brzo pripremati na razne načine te su prepune vode, vlakana i korisnih nutrijenata. Juha od tikvica zato nije samo praktično rješenje za dane kada ne znamo što skuhati, već i pametan izbor za one koji na tanjuru vole jednostavan, a zdrav obrok. Zanimljivo je da, iako ih većina smatra povrćem, botanički gledano tikvice su zapravo voće – točnije, voće iz porodice tikvenjača. Njihova nježna tekstura i neutralan okus čine ih savršenom bazom za juhu, ali i za mnoga druga jela: od rižota i tjestenina do slastica. Najukusnije su kada su svježe, srednje veličine i još uvijek čvrste pod prstima.
TIkvice najčešće pripremam kao prilog, na najjednostavniji mogući način: lagano pirjane na tavi, uz malo maslinovog ulja, soli i papra. No, kada poželim nešto malo konkretnije, obrok na žlicu koji će me zasititi i osvježiti, onda je moj izbor – juha od tikvica. Savršena je i za ručak i za večeru, a posebno mi je praktično što mogu napraviti veću količinu i čuvati je u hladnjaku za idući dan. Juha od tikvica jednako je ukusna čak i kada je hladna, oko čega sam prvo bila skeptična, a tada služi kao savršeno ljetno osvježenje, posebno u vrućim danima kada mi nije do klasične, tople juhe.
Iako se držim osnovne verzije, ponekad u nju ubacim i neki dodatak, pogotovo ako imam neko povrće koje trebam potrošiti. Primjerice, komadić krumpira za gušću teksturu, par listova svježeg bosiljka ili mente za svježinu, no definitivno mi je najdraže dodati žlicu naribanog parmezana, kada želim slastan, pun okus. Juha od tikvica dobra je jer se s njom može improvizirati i eksperimentirati, no osnova joj je toliko dobra da joj zapravo ne treba puno da bi bila ukusna.
Bazu recepta pronašla sam još prije na stranici Food & Wine i odmah mi se svidjela jer su upute djelovale jednostavno, a svi sastojci pristupačno. Posebno mi je odgovaralo to što u receptu nema vrhnja za kuhanje, što juhu čini lakšom i pogodnijom za ljeto, ali joj svejedno ne nedostaje kremoznosti, pogotovo kad se dobro izblenda. Upravo ta jednostavna, lagana baza omogućuje da joj se lako doda nešto po vlastitom ukusu, ovisno o tome što imate pri ruci.

Ako poželim malo konkretniji obrok, uz juhu ponekad poslužim prepečeni komad kruha – najbolje neki rustikalni, po mogućnosti sourdough, s hrskavom koricom, koji upija sve te fine okuse. Volim ga lagano “natrljati” češnjakom, dodati kap maslinova ulja ili, ponovno, malo naribanog sira. U toj kombinaciji, i najjednostavnija juha od tikvica postaje nešto sasvim posebno: brzo, ali comforting, idealno za dan kad želim jesti lagano, a fino.
Kako se priprema juha od tikvica?
Sastojci za juhu od tikvica:
- 1 žlica neslanog maslaca
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, tanko narezan
- sol (ili krupna morska sol)
- svježe mljeveni crni papar
- 680 g tikvica, prepolovljenih po duljini i narezanih na ploške debljine 0,5 cm
- 160 ml povrtnog temeljca ili temeljca s niskim udjelom soli
- 360 ml vode
- sirova tikvica, narezana na tanke trakice (opcionalno, za ukras)

Priprema juhe od tikvica:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac zajedno na srednje laganoj vatri. Ova kombinacija osigurava bogat, uravnotežen okus — maslac daje punoću, dok maslinovo ulje sprječava njegovo prebrzo zagorijevanje. Kada se maslac otopi i smjesa lagano zapjeni, nastavite s dodavanjem luka i češnjaka.
Dodajte sitno nasjeckani luk i tanko narezani češnjak, posolite i popaprite po ukusu, pa pirjajte uz često miješanje. Cilj je postići staklastu mekoću, ne zlatnu boju – želimo da okusi budu nježni i zaokruženi. Taj proces traje oko 7 do 8 minuta.
Zatim umiješajte tikvice narezane na tanke ploške – najbolje je da su prethodno prepolovljene po duljini, pa rezane na polumjesece debljine oko pola centimetra. Kuhajte ih uz povremeno miješanje dok ne omekšaju i lagano se raspadaju pod kuhačom, otprilike 10 minuta.
Ulijte povrtni temeljac i vodu, promiješajte i pustite da sve zajedno zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta, dok tikvice ne postanu svilenkasto mekane, gotovo kremaste same po sebi.
Maknite s vatre i u dvije ture pažljivo usitnite juhu u blenderu dok ne dobijete “baršunastu”, glatku teksturu. Ako želite dodatni sloj “mekoće”, možete dodati i žlicu vrhnja ili žlicu maslinova ulja dok blendate – ali i bez toga, ova je juha pun pogodak.
Vratite juhu u lonac, kušajte i po potrebi još malo začinite soli ili paprom. Poslužite je toplu ili rashlađenu – za osvježenje, uz završni touch u obliku trakica sirove tikvice koje dodaju teksturu i dašak svježine.
FOTOGRAFIJE: generirano uz ChatGPT, Pexels, Unsplash