Umjesto palačinki: Jedini recept koji će vam trebati za Kaiserschmarrn

23.02.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak | #desert

Kaiserschmarrn je tradicionalna austrijska slastica, poznata i kao carski drobljenac ili careve palačinke. Radi se o laganom, prozračnom i blago zaslađenom tijestu napravljenom od jaja, brašna, mlijeka i šećera, koje se prži u tavi, zatim trga na manje komade i karamelizira sa šećerom.

Kaiserschmarrn, carski drobljenac, recepti, deserti, doručak

Kaiserschmarrn ili carski drobljenac

Kaiserschmarrn je obožavani desert u Austriji koji često možete pronaći na jelovnicima austrijskih restorana koji poslužuju tradicionalna jela. Obično se poslužuje posuto šećerom u prahu i uz prilog od voća, poput umaka od šljiva (Zwetschgenröster), jabuka ili bobičastog voća. Također, često ćete u Kaiserschmarrnu pronaći grožđice, no u pripremi ih možete izostaviti ukoliko ih ne volite. 

Prema legendi, Kaiserschmarrn je nastao slučajno kada je kuhar cara Franje Josipa pokušao napraviti savršenu palačinku, ali ju je slučajno potrgao. Naime, uz kuhanu govedinu, car Franjo Josip obožavao je jednostavne slastice pripremljene od jaja, brašna, mlijeka i malo šećera. Umjesto da palačinku baci nakon što se razdrobila, kuhar ju je poslužio caru kao novu slasticu. Bilo to istina ili ne, najvažnije je da je recept sačuvan i prenesen do današnjih dana.

Osim u Austriji, carski drobljenac je popularan u Bavarskoj i Južnom Tirolu te se često konzumira kao desert, ali i kao glavno jelo u planinskim kolibama i restoranima. Mi bismo dodali da je odličan izbor i za slatki doručak vikendom, idealan za lijena jutra kad imamo više vremena posvetiti se pripremi. Na stranici Austrijskog nacionalnog ureda za turizam pronašli smo recept pa ga prenosimo u nastavku.

Recept za Kaiserschmarrn

Sastojci za 4 porcije:

  • 6 jaja
  • 200 g brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 3 žlice kristalnog šećera za posipanje
  • 2 žlice grožđica (po želji)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Malo ruma
  • Naribana korica limuna
  • Prstohvat soli
  • Oko 50 g maslaca za prženje
  • 1 žlica listića maslaca i kristalnog šećera za karamelizaciju
  • Šećer u prahu i cimet za posipanje
Kaiserschmarrn, carski drobljenac, recepti, deserti, doručak

Priprema:

Stavite grožđice u zdjelicu, prelijte rumom i ostavite da odstoje otprilike 15 minuta. Odvojite jaja i stavite žumanjke u posudu za miješanje. Dodajte mlijeko i brašno te aromatizirajte s malo naribane korice limuna i vanilin šećerom. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Istucite bjelanjke s kristalnim šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg, zatim ih lagano umiješajte u smjesu s tijestom. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Otopite maslac i pustite da zapjeni u jednoj velikoj ili dvije manje tave. Ulijte smjesu i nakon 1–2 minute ravnomjerno pospite natopljene grožđice po vrhu. Pržite dok donja strana ne poprimi svijetlosmeđu boju, zatim pažljivo okrenite lopaticom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6–8 minuta, dok ne postane zlatnosmeđe boje.

Razdvojite Schmarren na manje komade pomoću dvije vilice. Po vrhu pospite listiće maslaca, pospite malo kristalnog šećera i karamelizirajte na visokoj temperaturi. Izvadite iz pećnice i poslužite na prethodno zagrijanim tanjurima. Pospite šećerom u prahu i cimetom. Poslužite uz umak od šljiva ili bobičastog voća ili uz voćni kompot.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5