Jedan od sinonima za advent i blagdansko razdoblje je kuhano vino. Volite li ga pripremati i kod kuće, dobro je pri ruci imati provjereni recept s kojim možete počastiti sebe i društvo na nekom od kućnih druženja u prosincu (a i u ostatku zimske sezone). Super stvar kod kuhanog vina je ta što se može prilagoditi različitim ukusima pa svatko može izabalansirati savršen okus za sebe. Prednost mu je i što je recept za kuhano vino vrlo jednostavan te zahtijeva minimalan trud pa je priprema brza i laka.

Provjereni recept za kuhano vino
Kuhano vino gotovo je za čas: crno vino se kuha sa začinima, voćem i ostalim dodacima, sve dok se okusi ne sjedinje. Delish, gdje smo i pronašli jedan od dva recepta koje danas donosimo, piše kako se kuhano vino pilo još u antičko doba Rima, kada su se ljudi njime grijali tijekom zime. Kako bi kuhano vino ispalo savršeno, osim samog vina, potrebno je još nekoliko sastojaka:
- Začini – klinčići, štapići cimeta, zvjezdasti anis, muškatni oraščić… U kuhano vino dobrodošli su razni dodaci, ovisno o ukusu.
- Med – mala količina meda pružit će slatkoću i suptilnu cvjetnu notu, a kao zamjena mogu poslužiti i smeđi šećer ili javorov sirup.
- Voće – obično se koristi naranča koja pruža citrusni okus i aromatičnu svježinu.
- Brandy – dodaje više od samog alkohola; dubinu okusa i blagu slatkoću koja dodatno naglašava začine. No, nije nužan pa se može i izostaviti iz recepta.
Priprema kuhanog vina
Prilikom pripreme, jedan je savjet najbitniji, poručuju iz Delisha: nemojte ga prokuhati! Sve sastojke stavite u lonac i zagrijavajte lagano, postupno dovodeći tekućinu do laganog vrenja. Povremeno miješajte kako bi se med otopio, a svi sastojci povezali. Ako dođe do prokuhavanja vina, narušit će se ravnoteža okusa. Kada vino dosegne lagano vrenje, smanjite vatru kako biste izbjegli slučajno prokuhavanje te ga ostavite da se lagano krčka 10 minuta. I to je zapravo – to. Ulijte kuhano vino u šalice i ukrasite dodatnim kriškama citrusa i štapićima cimeta.

Još jedan izvrstan recept za kuhano vino pronašli smo na Cookingu The New York Timesa. Svidjelo mi se kako su opisali kuhano vino: “Ako ugoda ima miris, onda je to aroma crnog vina koje lagano krčka na štednjaku s citrusima i začinima.”
Sastojci za kuhano vino (6-8 porcija):
- 2 velike naranče
- 1 litra crnog vina
- 300 ml brandyja
- 120 g tamnog smeđeg šećera
- 2 štapića cimeta
- 6 cijelih klinčića
- 3 mahune kardamoma, lagano zgnječene
Priprema je jednostavna:
Pomoću gulilice uklonite koru s jedne naranče, a zatim iscijedite njezin sok. Drugu naranču narežite na kolutove i ostavite za ukras.
U posudu dodajte koru i sok naranče te ostale sastojke. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi, približno dvije minute.
Povećajte vatru gotovo do vrenja, a zatim odmah smanjite na najniže.
Lagano krčkajte dok se okusi ne povežu, približno 30 minuta. Procijedite smjesu i uklonite krute dijelove.
Ulijte vino u šalice i ukrasite pripremljenim kolutom naranče.

Koje vino odabrati i kako ga pohraniti?
Iz Delisha preporučuju suha vina poput Merlota, Malbeca ili Cabernet Sauvignona. Takva vina sprječavaju da kuhano vino bude preslatko i održavaju ravnotežu začina. Dodaju i da nema potrebe za skupocjenim bocama pa savjetuju izbor vina koja inače preferirate. Iz The New York Timesa, s druge strane, preporučuju vina koja nisu potpuno suha, nego lagano voćna kako bi dala dodatnu aromu. Dakle, konačni će izbor ovisiti o preferencijama.
Kuhano vino najbolje je konzumirati isti dan. Međutim, ako vam ostane, pustite ga da se potpuno ohladi prije nego što ga prebacite u hermetički zatvorenu posudu i pohranite u hladnjak, gdje može biti do 24 sata. Kada ga poželite popiti, ponovno ga zagrijte na štednjaku.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+, Pexels