Neki dan prvi sam put napravila pečene breskve. Recept sam željela isprobati još od prošlog ljeta, no na red je došao tek nedavno, jednog petka navečer, kada sam tražila način čime upotpuniti ugodnu proljetnu večer na balkonu. I, odmah ću reći, nisu svi bili oduševljeni idejom, no nisam se dala poljuljati u svojem naumu. I – dobro da nisam!
Pečene breskve poslužila sam u kombinaciji sa skutom, orasima i medom, a nakon praznog tanjura, prva rečenica skeptika bila je: Ima li ih još? Recept sam odmah proslijedila i mami, koja ih je i sama napravila istu večer, a od tada smo ga obje ponovile nekoliko puta. Mislim da je to najbolja potvrda naše oduševljenosti ljetnom slasticom u kojem se savršeno spajaju slatki i slani okusi te se savršeno uklapaju u omiljenu ljetnu filozofiju – dolce far niente.
Pečene breskve, jelo koje oduševljava i najveće skeptike
Pečene ili grillane breskve recept su kojeg ću ovog ljeta ponoviti još na desetke puta, a već sad imam ideja za nekoliko varijanti koje bih voljela isprobati – u salati, uz sladoled, u kombinaciji s mahunama, što je recept koji sam vidjela kod arhitektice i food blogerice Anite Karaman s profila ‘Možeš se udat’ i odmah si ga ‘sejvala’ kao ideju za brzi obrok kada mi zafali inspiracije za lagani ručak ili večeru (inače, Anita je prava majstorica marendi pa mi je njezin profil go to adresa kada želim nešto ukusno i zdravo, a relativno brzo gotovo).
Po dozu inspiracije za pečene breskve otišla sam i na profil Anje Maršić, food blogerice u čijim receptima za comfort food te praktične i ukusne obroke jednostavno uživam. Pronašla sam recept iz prošle ljetne sezone, kada ih je Hungry Anja poslužila u kombinaciji s burratom, pršutom, ciabattom, maslinama i bosiljkom te tako postigla harmoniju okusa – slatko, slano, kremasto, crunchy… Njezin recept pronađite ovdje, a ja svakako idem po novu porciju breskvi kako bih isprobala i ovaj recept koji je, ne sumnjam, osvježavajuć i ukusan.
Priprema grillanih breskvi uvijek, zapravo, počinje na isti način. Treba ih prerezati na pola ili na ploške, a zatim ispeći na tavi. Kada sam ih radila, na tavi sam zagrijala maslac i tako ih ispekla, no u mnogim receptima pečene breskve rade se u kombinaciji s maslinovim uljem. Sa svake strane peku se 2-3 minute, dok se ne postanu mekane. Bolje je koristiti one koje još nisu dozrele, no kako sam doma imala breskve koje su stajale par dana i bile prilično mekane, moram istaknuti da su i one odlično funkcionirale u receptu.
Nakon što ih grillate, slijedi igra sastojaka u kojoj možete pustiti mašti na volju – food kreativnost dolazi u prvi plan! Idući ih put planiram probati kao dio salate za brzi ljetni obrok i u kombinaciji sa sladoledom; na umu mi je buorbon vanilija. Pečene breskve, u svojoj slanoj i slatkoj varijanti, svakako su jedno od jela koje ću rado poslužiti i društvu na nekom od kućnih druženja. Ako vam se na prvu možda ne čini da breskve idu na tavu, zanemarite taj skeptičan glas i prepustite se pravoj rapsodiji ljetnih okusa.
FOTOGRAFIJE: Freepik (Racool_studio), Pexels, Instagram