Nedavno sam se vratila s putovanja Italijom gdje sam već drugi dan probala sendvič kojeg sam tada u afektu nazvala – sendvičem svog života. I s malim vremenskim odmakom stojim kod tog opisa jer je talijanski sendvič iz restorana All’Antico Vinaio uistinu najbolji kojeg sam jela – i vraćala mu se nekoliko puta tijekom putovanja.
Sendvič iz All’Antico Vinaio pronašla sam na TikToku,gdje bi videa uglavnom počinjala dugačkim redovima ispred jednog od restorana. U Italiji ih ima nekoliko – u Milanu, Rimu, Firenci, Bergamu, Torinu… Njihova popularnost seže i izvan talijanskih granica, sve do SAD-a, gdje su otvoreni restorani u New Yorku i Los Angelesu. Na svom se putovanju, moram priznati, nisam susrela s takvim redovima, već bih svoj talijanski sendvič dobila kroz desetak minuta, što ipak pripisujem tome da sam, sasvim slučajno, došla u trenutku kada nije bilo velike gužve. No, neka vas gužva ne obeshrabri jer sve ide prilično brzo, a sendvič je vrijedan čekanja u redu.
Talijanski sendvič iz zalogajnice All’Antico Vinaio
Danas vam pišem o All’Antico Vinaio sendvičima kao gastro-preporuci ako se nađete u nekom od navedenih talijanskih gradova. Isprobala sam sendvič La Paradiso (10 eura), a kako mu i ime kaže, okus je uistinu takav – rajski. Schiacciata, mortadela (nisam veliki fan, više jede mi se dvaput godišnje osoba, no ovom spoju tako dobro pristaje), stracciatella, slana krema od pistacija, nešto poput pesta, i mrvljene pistacije. I, to je to, tako izgleda savršeni talijanski sendvič kojem sam se kasnije vratila još nekoliko puta. La Paradiso jedan je od najpopularnijih, no svatko može izabrati svoju kombinaciju.
U zalogajnici ima svega par mjesta, a omiljeno mjesto za jedenje sendviča je na ulici, zajedno s desecima drugih koji slasno uživaju u svojem talijanskom specijalitetu. I, već nakon prvog zalogaja, postalo mi je jasno zašto ovaj talijanski sendvič za sobom nosi toliki hype – potpuno opravdano. Cijelom iskustvu doprinosi i što sendviče rade pred vama, i u tome su pravi majstori pa je baš zadovoljstvo gledati ih kako režu kruh, pune ga sastojcima po želji, a potom spretno slažu i poslužuju nestrpljivim gostima. I vegeterijanci će doći na svoje jer u ponudi postoji i nekoliko vege opcija.
Talijanski sendvič s okusima Toskane
Inače, prvi All’Antico Vinaio otvorila je obitelj Mazzanti u Firenci 1989. Za imidž kakvog danas ima zaslužan je Tommaso Mazzanti, koji se pridružio 2006. i u kratkom roku transformirao All’Antico Vinaio u referentnu točku za ljubitelje street fooda. Danas je jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih sendvičarnica u Italiji, prepoznatljiva upravo po bogatim sendvičima napravljenima sa schiacciatom, toskanskim tipom pogače. Vole je i turisti i lokalci, a restoran je prepoznat po upotrebi svježih, lokalno dobavljenih sastojaka u svojim sendvičima. Prevladavaju talijanske delikatese; razni suhomestani proizvodi, sirevi i namazi.
U razgovoru za Insider, vlasnik Tommaso Mazzanti rekao je kako All’Antico Vinaio u Firenci dnevno servira prosječno 1000 sendviča, odnosno više od jednog po minuti. Ista je sendvičarnica jedna od najrecenziranijih lokacija u svijetu za quick bites, rekli su s Tripadvisora u istom intervjuu. No, i prije nego se bacite na čitanje recenzija, pozornost će vam vjerojatno ukrasti prizor iz stvarnog života, u kojem horde ljudi stoje sa sendvičima u prepoznatljivom bijelo-crvenom omotu i, bez riječi, uživaju u slasnim zalogajima – što je vjerojatno najjednostavnija i najtočnija recenzija za ovaj talijanski sendvič.
Gdje probati All’Antico Vinaio sendviče?
- Bergamo – Via Tiraboschi 73
- Forte dei Marmi – Piazza Garibaldi 2D
- Firenca – Via dei Neri na brojevima 65,74,76,78; Piazza San Marco
- Milano – Via lupetta 12; Stazione Centrale
- Rim – Via della Rosetta 6; Piazza della Maddalena 3
- I Gigli – Via San Quirico 165
- Torino – Via sant’Ottavio 18
- New York – 1 5th Ave
- Los Angeles – 6610 Melrose Ave
FOTOGRAFIJE: All’Antico Vinaio, Instagram