Fini, sočni (i gotovo grešni) sendviči s mortadelom u kojima uživamo u Zagrebu

21.02.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#gastronomija | #sendvič | #After5 Gurman

Znate li onaj osjećaj kada vam sama pomisao na fino jelo u kojem ste uživali u bližoj ili daljoj prošlosti izaziva ozbiljne zazubice? Za mene je to već neko vrijeme sendvič s mortadelom, dekadentan obrok kojeg si priuštim na dane kada mi treba nešto comforting ili se jednostavno želim dobro počastiti, jer jednom se živi. Ovaj pravi spektakl među sendvičima može se isprobati na sve većem broju adresa u Zagrebu – ako je dobro složen, i s kvalitetnim sastojcima, pretvara se u pravu rapsodiju okusa u ustima.

sendvič s mortadelom

Breadclub sendvič s mortadelom

Ako ne računamo kućnu varijantu koju izrađujem i konzumiram već godinama, svoj prvi sendvič s mortadelom u Zagrebu sam pojela u Breadclubu kod Langovog trga. Bio je topao proljetni dan, a ja sam ondje došla po komad focaccie s maslinama, koja mi je standardna go to opcija kada kod kuće imam goste. Već ozbiljno ogladnjela, u vitrini s desne strane spazila sam senzaciju za koju mi je intuicija govorila: uzmi i nećeš požaliti. I doista nisam.

View this post on Instagram

A post shared by Bread Club (@breadclub_zagreb)

Sa svojim primjerkom sendviča s mortadelom, prepolovljenim po pola jer je riječ o dosta velikoj porciji, zaputila sam se prema fontanama na Trgu hrvatskih velikana i ondje okupana suncem svjesno uživala u svakom zalogaju ove apsolutne predivnoće. Vrijeme je nakratko stalo i dalo prednost savršenoj kombinaciji mortadele, pesta i sira, i sve to omotano u istovremeno hrskavu i mekanu, prozračnu Breadclub focacciu. To vam je, ukratko, moja prva memorija na ovaj savršen sendvič, dekadentan, slastan (i mastan), kojeg i danas rado kupujem, no uvijek ga nekako izaberem za posebne prilike, odnosno kada baš imam ‘ćef’.

Noel Bread & Deli sendvič s mortadelom

View this post on Instagram

A post shared by Noel Bread&Deli (@noel_breadndeli)

Breadclubu su se u međuvremenu pridružile i druge craft pekarnice u Zagrebu, kao i ugostiteljski objekti. Noel Bread & Deli, primjerice, ima podjednako dobar sendvič s mortadelom, koji je nanizao mnogo pohvala slučajnih i namjernih prolaznika ove pekarnice u Ulici popa Dukljanina 1. Ako ne možete skočiti do nje, svoj sendvič s mortadelom (i vrijeme za sebe i svoje užitke) naručiti možete putem Wolta. Cijena sendviča ondje iznosi 3,60 eura, a u Noelovu focacciu stavlja se mortadela, rubiola sir i pesto od rukole.

Paninoteka panini

View this post on Instagram

A post shared by Mangia Paninoteka (@mangiapaninoteka)

Idući primjer čiste dekadencije u znaku mortadele prodaje Mangia Paninoteka, u Medulićevoj ulici 14, koja se smjestila u neposrednoj blizini svog sestrinskog lokala, Mangia delikatesa. U oba prostora na autentičan se način slavi sve ono najbolje i najpoznatije što dolazi iz talijanske gastronomije, a u Mangia Paninoteci možete probati 10 veličanstvenih Mangia panina koji se svježe slažu pred kupcima. Jedan od njih je, pogađate, na temu mortadele.

SPETTACOLO MORTADELLA njegovo je ime i za ovaj panini čula sam samo najbolje preporuke. U jednom obilatom sendviču, točnije unutar focaccie genovese dolaze mortadella al pistacchio, pecorino crema, grilani patlidžan i svježi bosiljak. Cijena nije malena i iznosi 11,81 EUR, no uzmemo li u obzir da je riječ o gotovo 500 grama sendviča i da je ovaj panini zasitan i stvoren za one jako gladne ili dijeljenje s dragim osobama, Paninoteka je svakako adresa vrijedna posjeta za foodieje.

Mrs. Fogg panuozzo

Svoju tematsku priču nastavljam u Pizza & Bistro Mrs. Fogg, prvoj steampunk pizzeriji u Zagrebu, koja se nalazi u Novom Zagrebu, na adresi Karla Metikoša 2b. Pažnju medija prošle je godine privukla panuozzom, pizza sendvičem koji je tradicionalan u Italiji, dok kod nas i nije toliko poznat. O njemu je super priču napravila Dobra hrana, a ako još niste potegnuli do ove pizzerije, motivirati bi vas mogao upravo panuozzo koji dolazi s mortadelom.

U Mrs. Fogg on je izvana hrskav, iznutra bogat tijestom i različitim nadjevima. Zasitan je i ukusan, a u Mortadela tartufi verziji dolazi s čitavim nizom finih sastojaka. Tu su umak od rajčice i pistacije, ekstra djevičansko maslinovo ulje, mozzarella, mortadella od vepra s tartufima, češnjak, ribani tvrdi kravlji sir, datterini rajčice, pinjoli i rikula. Cijena panuozza u Mrs. Fogg iznosi 13,14 EUR.

Još tri adrese za zgrabiti sendvič s mortadelom s nogu

Ako ste u centru grada, sendvič s mortadelom pronaći ćete na još tri adrese. Slastičarna Meet Mia u Staroj Vlaškoj prodaje Domaću focacciu s mortadelom, mozzarellom i rikulom po cijeni od 3,98 EUR, Nico’s u sklopu svog doručka poslužuje sendvič u hrskavom kruhu s mortadelom, mozzarellom i cherry rajčicama po cijeni od 5,18 EUR, a temom mortadele bavi se bar Cicchetti, koji donosi male zalogaje veličanstvenog okusa. Jedna od ponuđenih opcija su cicchetti s mortadelom koji uključuju domaći sirni namaz, pistachio, pekmez od marelice i chilli.

FOTOGRAFIJE: San Daniele, Instagram, Wolt

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5