Malo Mexico Cityja u Ljubljani: Otvorena je Taqueria Unomas

19.11.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Ljubljana | #restoran | #After5 Gurman

Ljubljana je u zadnjih pola godine dobila nekoliko novih gastro adresa u gradu. Pisali smo vam o Aftru, kao i o Jazu, novom ljubljanskom restoranu Ane Roš, a sada nas je zainteresirala jedna simpa priča koju predvodi ekipa iz Hood Burgera, inače vrlo popularnog lokala za burgere u Ljubljani.

Njihov novi projekt je Taqueria Unomas, o kojoj sam imala prilike više čuti kada smo krajem kolovoza posjetili Odprtu kuhnu. Naime, tada su gostovali na ovoj popularnoj i u večernjim satima poprilično napučenoj street food tržnici u centru, najavljujući skorašnje otvorenje svoje prve fizičke i fiksne adrese u gradu. Kao što i samo ime govori, uža specijalnost su im tacosi, oni autentični meksički, a nakon što mi ih je preporučila Špela koja vodi odnose s javnošću u Odprtoj kuhni, znala sam da ću ih ondje i isprobati. Doista su odlični i od 13. studenog imaju svoj krov nad glavom u Ljubljani, na adresi Ajdovščina 1.

Taqueria Unomas, Ljubljana

Taqueria Unomas: Poznati dvojac iza novog projekta

Zahvaljujući Odprtoj kuhni, meksička znamenitost tacos s potpisom Taquerije Unomas našla se u rukama slovenskih ljubitelja ulične hrane. Bila je to svojevrsna štih proba i prilika da lokalna publika ne samo isproba njihove tacose koji nas okusima odvode ravno u Mexico City, već i da ugostitelji i poslovni partneri iza Hood Burgera, Til Pleterski i Klemen Ptičak, ispipaju teren.

Taqueria Unomas njihov je novi poslovni podvig, koji stiže nešto više od deset godina kasnije, otkako su gradu predstavili Hood Burger. Ljubljana sada broji tri adrese po mnogima najboljih burgera u gradu, a kako to obično biva, i Tilov i Klemenov poduzetnički put je jedna od onih “from rags to riches” priča.

Hood Burger Ljubljana
Hood Burger

Naime, 2011. godine obojica su bili nezaposleni i sa svega par sto eura u svojim novčanicima. Istovremeno im je sinula ideja da nije moguće pronaći dobar burger u Ljubljani, onaj s lokalnim sastojcima i s jedinstvenom recepturom. Odlučili su ga napraviti sami i razviti recept za “najbolji burger u Sloveniji”. Nakon šest mjeseci razvijanja i testiranja, imali su pobjedničku formulu, koju su u kolovozu 2012. prvi put predstavili publici na štandu ispred Sax puba u Ljubljani.

Jednu večer ovog ljeta smo jeli njihove burgere u poslovnici u Nezorjevoj ulici; s menija smo izabrali Le Brie i Jake’n’Jay i činilo nam se kao pun pogodak. Zanimljivi okusi, smisleno, sočno, uz Hood Fries jako dobar comfort food.

No, vratimo se mi Taqueriji Unomas!

Taqueria Unomas, Ljubljana

Putovanje u Meksiko bilo je ključno za otkrivanje autentičnih tacosa

Tacose u ponudi trenutno ima nekoliko lokalnih barova u Ljubljani, a stigli su i ovi novi. Tacosi se temelje na tortiljama koje bi se po obliku mogle usporediti s palačinkama. U meksičkim restoranima u Sloveniji najčešće se pripremaju od pšeničnog brašna, ali u zemlji tekile od kukuruznog zrna, obrađenog na poseban način. Kako bi dobili taj moment autentičnog, Til Pleterski i Klemen Ptičak prije nekog su vremena otputovali u Meksiku, u želji da doznaju sve što treba o tacosima.

“Većina meksičkih kantina kod nas nudi svojevrsnu mješavinu tex-mex hrane – odnosno teksašku verziju meksičkih jela – a osim toga, takvi restorani su nam došli iz susjedstva, što znači da su jela također prilagođena iz tog razloga. Većina jela koja nude meksički restorani kod nas nisu ni blizu onima u Meksiku“, ispričao je za Odprtu kuhinju slovenskog Dela Klemen Ptičak.

Taqueria Unomas, Ljubljana

Na svojem meksičkom putovanju, cijelo vrijeme su bili u potrazi: u glavnom meksičkom gradu, Guadalajari, Méridi na poluotoku Yucatán i drugdje. Držali su se najautentičnijih okusa, pa su između ostalog kušali i skakavce, salsu od cvrčaka i pečenu svinjetinu umotanu u lišće banane. Naravno, prvo i drugo neće biti na jelovniku ljubljanske taquerije, ali naći će se tako svinjetina umotana u listove banane (u Meksiku bi se ti tacosi zvali cochinita pibil).

„Meksikanci pripremaju nadjeve od mesa, povrća i ribe. U ovoj zemlji nalazimo mješavinu različitih kultura: meksičke, španjolske, čak i japanske… Tamo gdje se osjeti utjecaj Japana, dodaju ribu prženu u tempuri”, pojašnjava Klemen za Odprtu kuhinju slovenskog Dela. Tacosi u Taqueriji Unomas ne sadrže ono što nisu pronašli ni kada su isprobavali autentične meksičke tacose: nacho sir, BBQ umak i svježu papriku.

Taqueria Unomas, Ljubljana

A što je s umacima?

I oni su ključni za cijelo iskustvo i doživljaj tacosa, pa su tu salsa verde, salsa macha koja uključuje čili i orašaste plodove, serrano umak koji je obično jako ljut zbog nasjeckanog čilija, guacamole te salsa roja, crveni umak od pečenih rajčica s dodatkom svježeg ili dimljenog čilija.

“Tacosi se dobivaju od zrna kukuruza, koja se pripremaju posebnim postupkom koji se zove nikstamizacija. To se radi kuhanjem zrna kukuruza u vapnenoj vodi. Limeta uzrokuje ljuštenje kožice, a pritom se razvija karakterističan, blago kiselkast okus. Zrnca zatim prolaze kroz mlin i nastaje masa koja se, uz dodatak malo vode, može pretvoriti u tacose. Drugačijeg su okusa od onih od pšeničnog brašna“, objašnjava Ptičak za Odprtu kuhinju, dodajući da su za Unomas dugo tražili odgovarajuću masu. Našli su je u Njemačkoj, gdje je grupa mladih, ekološki orijentiranih farmera prije nekog vremena počela uzgajati kukuruz s ciljem proizvodnje posebne paste za pripremu tacosa.

Taqueria Unomas, Ljubljana

Jelovnik i cijene

Taqueria Unomas dobila je ovo ime jer “uno mas” znači još jedan, a to je ono što većina ljudi kaže kada proba njihov prvi tacos. Ekipa poznata po svojim burgerima prvi je put predstavila novo jelo na ovogodišnjoj Odprtoj kuhni i pobrala mnoštvo pohvalnih komentara.

Meni u Taqueria Unomas nije velik: upoznaje nas s ukupno pet tacosa, od kojih su njih tri cjelotjedna konstanta, a to su redom Al pastor (marinirana svinjetina + ananas), Carne asada (odrezak pečen na ugljen + grah) i Vegetal (polupikantna paprika sa sirom + grah). Pije se Aquas de Jamaica (čaj od hibiskusa), Horchata (bademovo i rižino mlijeko + cimet), Corona Extra lager pivo, kao i tequila i mezcal.

Cijene tacosa kreću se između 3,3 i 4,1 euro po komadu. Da se mene pita, mjerna jedinica bi mi bila 3-4 komada, što je dobro imati na umu kada planirate posjet. Čitala sam neke komentare da su cijene previsoke za tako male porcije, no zbog ovih okusa vrijedi doći isprobati i doživjeti cijelu priču. Ako ste gladuši, na tacose ovdje mogli biste potrošiti 20-ak ili nešto više eura.

View this post on Instagram

A post shared by TAQUERIA “UNOMAS” Ljubljana (@taqueriaunomas)

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – subota, 11.00 – 22.00

FOTOGRAFIJE: Taqueria Unomas

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5