Banksy i Zadar su baš dobra kombinacija za vikend izlet

03.06.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja
#Zadar | #Banksy

Ovog je tjedna u Kneževoj palači u Zadru otvorena izložba posvećena britanskom street artistu, umjetniku Banskyju, koja će se ondje zadržati sve do 8. listopada. Izložba “Zadar does Banksy” je, kao i sve druge, pa tako i ona nedavna u Trstu, neautorizirana od strane Banksyja, no nema sumnje da će u idućim danima, tjednima i mjesecima privući mnoge na razgledavanje, što je efekt koji se u slučaju publike misterioznog Banksyja događa svugdje u svijetu. Mi smo zamislili jedan vikend izlet u Zadar (a možda i godišnji odmor) i napravili itinerar mjesta i sadržaja koji kombinaciju Banksyja i Zadra pretvaraju u fora iskustvo.

Gdje na izložbu?

Zadar does Banksy, izložba
Zadar does Banksy

Obnovom i turističkom valorizacijom Kneževe palače izgrađene u 13. stoljeću, Zadar je riješio dugoročnu potrebu grada, županije te institucija u kulturi i turizmu za prezentacijom kulture na moderan i inovativan način. U ovim prostorima u proteklih pet godina ostvaren je niz likovnih i glazbenih događanja koji su obogatili kulturni život grada Zadra, a izložba posvećena Banksyju nova je crtica u modernoj povijesti Kneževe palače.

“Zadrani i njihovi gosti moći će uživati u preko 70 umjetničkih djela koji su utjecali na njega i umjetnika na koje je on utjecao”, piše Zadarski list i nastavlja: “Tako se izložba sastoji od njegovih originalnih grafita među kojima su najpoznatije Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag i Gulf Sale – poznata ručno prskana naslovnica Röyksoppove ploče i druge ploče s njegovim najpoznatijim grafičkim dizajnom, poput Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge, Happy Choppers. U izložbenim dvoranama Muzeja dvije palače posjetitelji će tako moći vidjeti plakate Greenpeace, Banksy’s Wall Off Hotel, Dismaland te brojne filmske plakate.”


Adresa: Poljana Šime Budinića 3, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/QYceAExtCnZDBnc19

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja od 10 do 20 sati

Cijena ulaznica: 12 EUR (odrasli), 5 EUR (djeca), 9 EUR (studenti), 25 EUR (obiteljska)

Gdje odsjesti?

Almayer hotel, Zadar
Almayer Art & Heritage Hotel

Svima je poznato kako ljeta u Zadru izgledaju i da mnogi što lokalci, a što gosti traže mali bijeg u svoj mir i tišinu. Gosti koji posjete Almayer Art & Heritage Hotel dobit će mogućnost odmaka od gradske vreve, i dalje se zadržavajući u povijesnoj jezgri grada.

Ovaj hotel ima doista sjajnu lokaciju, u neposrednoj blizini svih najvažnijih gradskih znamenitosti, a epiteti koji ga opisuju su “malen”, “obiteljski” i “adults-only (14+)”. Osim luksuznog smještaja koji se sastoji od šesnaest komfornih dvokrevetnih soba uređenih u stilu suvremenog chic dizajna, Almayer uključuje i restoran Corte te vlastitu prodajnu umjetničku galeriju. Promišljena kombinacija arhitekture, dizajna, umjetnosti i visoko-personalizirane usluge, svrstava Almayer u najbolje hrvatske boutique hotele te mjesto na kojem se vrijedi zadržati prilikom boravka u Zadru i proputovanja obalom Dalmacije. 

Almayer, hotel
Almayer Heritage Hotel, Zadar

Dodatnih bonusa ovog hotela ima više, no mi ćemo istaknuti čarobno okruženje Almayerova tajnog vrta, u kojem se uživa u bilo koje doba dana, za doručak, brunch i večeru, uključujući popodnevni tea-time i večernje signature koktele.

Cijena noćenja u standardnoj sobi za dvoje: 200-injak EUR

Link za booking

Adresa: Ul. Braće Bersa 2, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/hdNB5pmJdnWCenPg7

Gdje na prvu jutarnju kavu?

d16 specialty coffee shop Zadar
D16 Specialty Coffee Shop Zadar

One koji cijene vrhunsku kavu, mogao bi zainteresirati podatak da Zadar ima svoj specialty coffee shop, otvoren prošle godine na adresi Poljana Pape Aleksandra III 3. Ako ste u potrazi za razbuđivanjem u znaku kofeina, D16 Specialty Coffee Shop Zadar ondje vas dočekuje od 8 ujutro.

Inače, D16 Coffee je entuzijastični tim barista i eksperata u području specialty kave koji su svoju priču pokrenuli u Splitu, i to s pržionicom, šarmantnom kavanom u srcu Dioklecijanove palače i espresso barom u prometnoj četvrti u blizini starog grada. Splitske poslovnice dobile su svoj zadarski pandan, no filozofija je svugdje ista: za kupce se nabavljaju najbolja zelena zrna iz tekuće sezone, koja se svježe prže i omogućuju baristima da kupcima poslužuju najbolju kavu. Isključivo koriste 100% arabica zrna kave koja su u skladu s najvišim standardima uzgoja, sušenja, sortiranja, transporta i prženja.

Adresa: Poljana Pape Aleksandra III 3, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/5dUmFdUj8dT1cpwJ6

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja od 8 do 16 sati

*Ako želite živjeti baš kao lokalac za svog odmora u Zadru, bacamo vam hint za još neka mjesta za kavu: kafić Marex koji je idealan za scenarij “malo kava, malo kupanje”, ili neki od kafića na Narodnom trgu, pogotovo prijepodne dok traje jutarnji šušur

Gdje na ručak ili večeru?

restoran Foša, Zadar
Restoran Foša

Foša

Riblji restoran Foša u bedemu lučice Foša podignute u 16. stoljeću, spoj je iskonskog dalmatinskog i suvremenih trendova, podjednako u arhitekturi i uređenju interijera, kao i u gastronomiji. Ugodan ambijent restorana zadržao je elemente tradicije, ali suvremenim uređenjem poručuje da se razvija u duhu vremena i u skladu sa zahtjevima suvremenog gosta.

Jelovnik restorana Foša također je primjer kombinacije tradicionalnog i suvremenog. Od svježih sezonskih namirnica, karakterističnih za zadarsko podneblje, priređuju jela koja čuvaju davne okuse dalmatinske kuhinje, ali istodobno njeguju koncept zdrave prehrane i kreativne suvremnene gastronomije.

Menu

Adresa: Ul. kralja Dmitra Zvonimira 2, 23420, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/LtG1jGaCrCfi6TYK7

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja od 12 do 01 sati

Foša, Zadar
Restoran Foša

Bruschetta

Još jedno popularno, ako ne i najpopularnije mjesto za ručak ili večeru u Zadru je Bruschetta. Njena terasa velik je dio doživljaja cijelog restorana, naročito u večernjim satima kada se pruža pogled na zalazak sunca. Bruschetta je mjesto susreta, druženja, ali i uživanja u kvalitetnoj mediteranskoj, odnosno dalmatinskoj kuhinji. U restoranu svoje kulinarske kreacije opisuju tradicijom, stilom života, strasti, a ambicija im je kroz gastro putovanje svakom gostu približiti mirise i okuse Dalmacije, koristeći njene delicije i kombinirajući karakteristične namirnice i načine prigotovljavanja jela.

Menu

Adresa: Ul. Mihovila Pavlinovića 12, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/ivnZb6xXXuTo6C5K6

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja od 12 do 22:30 sati

Bruschetta
Restoran Bruschetta

The Botanist

U proljeće 2022. godine Zadar je dobio prvi restoran za vegane – The Botanist. Činjenica je kako do tada ovaj turistički grad nije imao specijalizirani veganski ili vegeterijanski restoran, već su gosti takvih prehrambenih navika obično pretraživali jelovnike konvencionalnih restorana kako bi pronašli vegansko jelo. Mnogi su ideju četvorice braće Stanišić, Roka, Vice, Duje i Luje, da u samom centru Zadra otvore baš takav restoran smatrali presmionom, no ubrzo po otvaranju, piše Zadar Travel, The Botanist je postao vrlo popularan. Danas u njega ne zalaze samo čisti vegani, već i gurmani uobičajenih gastronomskih navika. I ne dolaze u ovu vegansku oazu samo zbog znatiželje, nego radi izvrsnih i kreativnih jela koja izlaze iz restoranske kuhinje.

Adresa: Ul. Mihovila Pavlinovića 4, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/yuxmwGjYaEhkAQUQ9

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja od 12 do 22 sata

Restoran The Botanist

Gdje na street food?

Burger festival Zadar od 2. do 11. lipnja na Obali kralja Petra Krešimira IV postaje pozornica najpopularnijeg regionalnog burger festivala u organizaciji kreativne agencije Kokoš ili jaje, ekipe strastvenih gurmana i event majstora koji su, među inim, stvorili Fuliranje i Burger festival u Zagrebu.

“Cilj nam je donijeti uspjeh zagrebačkog Burger festivala u Zadar te kreirati novi gastro sadržaj gradu s najljepšim zalaskom sunca”, kažu organizatori koji u Zadar stižu s pomno probranom ekipom chefova, koktel majstora i DJ-a.

Na Burger festivalu Zadar posjetitelje očekuje deset kućica, a predstavit će se sedam gastronomskih stručnjaka sa svojim delicijama kreiranim posebno za Festival: Institut za burgere by Mate Janković, Chefs burger by Ivan Pažanin, Full Circle by Marko Palfi, 4 Burgers, Beg`s Plant Based, kao i dva lokalna, zadarska imena, Picnic Mingle & Fun i Burgers & More. Uz burgere piju se pivo i vrhunski autorski kokteli u kojima će posjetitelji moći uživati na Centralnom baru, Gingle Bells i Picnic Craft Cocktails kućicama.

Burger festival Zadar

Adresa: Obala kralja Petra Krešimira IV, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/4mRgw8jCfVfVuznr8

Gdje na sladoled?

Sladoledarna Bob Rock’s Ice Cream Shop atraktivna je već na prvu i privlači poglede uređenjem u kombinaciji retro i modernog stila. Uz klasične okuse poput čokolade i vanilije, ondje nas dočekuju s različitim, neočekivanim okusima, a posebno su ponosni na premium tip sladoleda, koji je kremast, pun okusa i u njemu su korišteni samo premium sastojci, vanilija s Madagaskara, trajni kerman iz Irana, kokos s Filipina i mnoge druge vrhunske sirovine.

Nude klasične i pomaknute vrste sladoleda, kao i veganske i sladolede bez glutena, šećera i mlijeka.

Bob Rock's Ice Cream Shop, Zadar
Bob Rock’s Ice Cream Shop

Adresa: Varoška ul. 6, 23000, Zadar

Google Maps: https://goo.gl/maps/db338WQJsdbvWheF7

Radno vrijeme: Ponedjeljak-srijeda od 10:30 do 22 sata, četvrtak-nedjelja 10:30 do 22:30 sati

FOTOGRAFIJE: Sandro Sklepić, Zadar Travel, Foša, Bruschetta, Almayer, D16

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5