Kako su jaja Benedict postala omiljeni hotelski doručak

28.03.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak | #jaja

Jaja Benedict – ili na engleskom Eggs Benedict – sastoje se od nekoliko slojeva: ugljikohidratne podloge, sloja proteina, poširanog jaja i na kraju je sve to prelivno bogatim hollandaise umakom. Omiljeno jelo za doručak ili brunch, jaja Benedict uživaju trajnu popularnost diljem svijeta, s raznovrsnim interpretacijama koje nadilaze granice i kontinente. Evo kako su tiho osvojila hotelske doručke diljem svijeta – od New Yorka do Japana.

jaja benedict, jaja benedikt, eggs benedict, doručak, brunch, hotelski doručak, kako su nastala jaja benedict

Kako su nastala jaja Benedict?

Postoje dvije glavne priče o tome kako su nastala jaja Benedict, piše The Washington Post. Prema jednoj, šef sale hotela Waldorf Astoria u New Yorku spontano ga je osmislio 1894. godine.

Prema članku objavljenom u časopisu The New Yorker 1942., gost po imenu Lemuel Benedict došao je na doručak u restoran hotela Waldorf, tražeći lijek za mamurluk. Naručio je četiri komponente: tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva poširana jaja i šalicu hollandaise umaka.

Umjesto da posluži te sastojke odvojeno, tada poznati šef sale Oscar Tschirky odlučio je zamijeniti tost engleskim muffinima i složiti sve u jedan slojeviti obrok. Tako su nastala moderna jaja Benedict i postala stalni dio jelovnika. (Legendarni hotel trenutno je zatvoren zbog renovacije i planira ponovno otvorenje ove godine.)

jaja benedict, jaja benedikt, eggs benedict, doručak, brunch, hotelski doručak, kako su nastala jaja benedict

Druga priča o nastanku jela dolazi iz poznatog restorana Delmonico’s, smještenog u financijskoj četvrti New Yorka, svega nekoliko kilometara od Waldorfa. U kuharici “The Epicurean”, koju je 1894. objavio chef restorana Charles Ranhofer, nalazi se recept pod nazivom “Eggs à la Benedick“, a sastojci su engleski muffin, šunka, poširana jaja i hollandaise umak.

Više od stoljeća kasnije, Delmonico’s i dalje poslužuje to jelo, ali kao stavku izvan službenog jelovnika, jer više ne nudi brunch, objašnjava Dennis Turcinovic, vlasnik i glavni partner u Delmonico’s Hospitality Group.

“Nismo puno mijenjali recept u odnosu na Ranhoferovu verziju, osim što danas koristimo kvalitetnije sastojke i suvremene tehnike pripreme”, rekao je Turcinovic za The Washington Post.

Simbol uživanja i bogatstva

Nesporno je da se popularnost jaja Benedict proširila na druge luksuzne hotele i restorane.

“Jaja Benedikt postala su simbol bruncha i određene vrste luksuza kasnog zlatnog doba”, kaže Paul Freedman, profesor na Sveučilištu Yale koji proučava povijest hrane.

Ovo jelo postalo je simbol uživanja, a time i bogatstva. “Odjednom su ljudi provodili cijelo nedjeljno jutro izležavajući se, ispijajući piće i jedući jaja Benedikt”, dodaje Freedman.

Dugo su se jaja Benedict posluživala isključivo u vrhunskim restoranima i hotelima s četiri ili pet zvjezdica, jer je priprema hollandaise umaka bila zahtjevna i tehnički izazovna.

“Godinama ste ih mogli pronaći gotovo isključivo u hotelima, jer je za pripremu hollandaisea potrebna visoka razina kulinarskog znanja”, objašnjava Adam Crocini, viši potpredsjednik i globalni voditelj odjela hrane i pića u Hiltonu.

Hollandaise, jedan od pet tzv. “majčinskih umaka” francuske kuhinje, prema Freedmanu potječe iz regije Normandije iz sredine 18. stoljeća. Umak na bazi jaja i maslaca prešao je Atlantik otprilike stoljeće kasnije i danas je ključan dio svakih pravih jaja Benedict.

Jaja Benedict i njegove interpretacije

Neki hotelski restorani poigravaju se ekstravagantnim podrijetlom ovog jela. Primjerice, Peninsula New York u svom restoranu Clement poslužuje verziju s tartufima iz Périgorda ili lososovom ikrom, no jaja Benedikt danas nisu više samo simbol luksuza i klasičnih sastojaka.

Danas postoje stotine, ako ne i tisuće, interpretacija ovog jela diljem svijeta.

“Hoteli i njihovi chefovi imaju ogromnu priliku interpretirati okuse i stilove regije u kojoj se nalaze i dodati vlastiti pečat”, kaže Adam Crocini.

Takve varijacije mogu se vidjeti u Benedict verziji s tajlandskim curryjem u resortu Naka Island na Phuketu, kao i u hollandaise umaku s notom svježih citrusa Floride u JW Marriott Clearwater Beach Resort & Spa, piše The Washington Post. U Sagamore Pendry Baltimore tradicionalna se šunka zamjenjuje plavim rakom iz Marylanda, dok u Rosewood Bermuda engleski muffin mijenja slana riblja pljeskavica od bakalara.

jaja benedict, jaja benedikt, eggs benedict, doručak, brunch, hotelski doručak, kako su nastala jaja benedict
jaja benedict, jaja benedikt, eggs benedict, doručak, brunch, hotelski doručak, kako su nastala jaja benedict

Kreativni kuhari kod kuće često eksperimentiraju s avokadom, sušenom govedinom, gljivama ili chorizom. Različite varijacije i globalna popularnost dokazuju da su jaja Benedikt i dalje nezaobilazna, napominje Freedman.

“Nekako je to jelo preživjelo više od 100 godina – i bez problema može još jedno stoljeće”, zaključuje.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5