Jaja Benedict – ili na engleskom Eggs Benedict – sastoje se od nekoliko slojeva: ugljikohidratne podloge, sloja proteina, poširanog jaja i na kraju je sve to prelivno bogatim hollandaise umakom. Omiljeno jelo za doručak ili brunch, jaja Benedict uživaju trajnu popularnost diljem svijeta, s raznovrsnim interpretacijama koje nadilaze granice i kontinente. Evo kako su tiho osvojila hotelske doručke diljem svijeta – od New Yorka do Japana.

Kako su nastala jaja Benedict?
Postoje dvije glavne priče o tome kako su nastala jaja Benedict, piše The Washington Post. Prema jednoj, šef sale hotela Waldorf Astoria u New Yorku spontano ga je osmislio 1894. godine.
Prema članku objavljenom u časopisu The New Yorker 1942., gost po imenu Lemuel Benedict došao je na doručak u restoran hotela Waldorf, tražeći lijek za mamurluk. Naručio je četiri komponente: tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva poširana jaja i šalicu hollandaise umaka.
Umjesto da posluži te sastojke odvojeno, tada poznati šef sale Oscar Tschirky odlučio je zamijeniti tost engleskim muffinima i složiti sve u jedan slojeviti obrok. Tako su nastala moderna jaja Benedict i postala stalni dio jelovnika. (Legendarni hotel trenutno je zatvoren zbog renovacije i planira ponovno otvorenje ove godine.)

Druga priča o nastanku jela dolazi iz poznatog restorana Delmonico’s, smještenog u financijskoj četvrti New Yorka, svega nekoliko kilometara od Waldorfa. U kuharici “The Epicurean”, koju je 1894. objavio chef restorana Charles Ranhofer, nalazi se recept pod nazivom “Eggs à la Benedick“, a sastojci su engleski muffin, šunka, poširana jaja i hollandaise umak.
Više od stoljeća kasnije, Delmonico’s i dalje poslužuje to jelo, ali kao stavku izvan službenog jelovnika, jer više ne nudi brunch, objašnjava Dennis Turcinovic, vlasnik i glavni partner u Delmonico’s Hospitality Group.
“Nismo puno mijenjali recept u odnosu na Ranhoferovu verziju, osim što danas koristimo kvalitetnije sastojke i suvremene tehnike pripreme”, rekao je Turcinovic za The Washington Post.
Simbol uživanja i bogatstva
Nesporno je da se popularnost jaja Benedict proširila na druge luksuzne hotele i restorane.
“Jaja Benedikt postala su simbol bruncha i određene vrste luksuza kasnog zlatnog doba”, kaže Paul Freedman, profesor na Sveučilištu Yale koji proučava povijest hrane.
Ovo jelo postalo je simbol uživanja, a time i bogatstva. “Odjednom su ljudi provodili cijelo nedjeljno jutro izležavajući se, ispijajući piće i jedući jaja Benedikt”, dodaje Freedman.
Dugo su se jaja Benedict posluživala isključivo u vrhunskim restoranima i hotelima s četiri ili pet zvjezdica, jer je priprema hollandaise umaka bila zahtjevna i tehnički izazovna.
“Godinama ste ih mogli pronaći gotovo isključivo u hotelima, jer je za pripremu hollandaisea potrebna visoka razina kulinarskog znanja”, objašnjava Adam Crocini, viši potpredsjednik i globalni voditelj odjela hrane i pića u Hiltonu.
Hollandaise, jedan od pet tzv. “majčinskih umaka” francuske kuhinje, prema Freedmanu potječe iz regije Normandije iz sredine 18. stoljeća. Umak na bazi jaja i maslaca prešao je Atlantik otprilike stoljeće kasnije i danas je ključan dio svakih pravih jaja Benedict.
Jaja Benedict i njegove interpretacije
Neki hotelski restorani poigravaju se ekstravagantnim podrijetlom ovog jela. Primjerice, Peninsula New York u svom restoranu Clement poslužuje verziju s tartufima iz Périgorda ili lososovom ikrom, no jaja Benedikt danas nisu više samo simbol luksuza i klasičnih sastojaka.
Danas postoje stotine, ako ne i tisuće, interpretacija ovog jela diljem svijeta.
“Hoteli i njihovi chefovi imaju ogromnu priliku interpretirati okuse i stilove regije u kojoj se nalaze i dodati vlastiti pečat”, kaže Adam Crocini.
Takve varijacije mogu se vidjeti u Benedict verziji s tajlandskim curryjem u resortu Naka Island na Phuketu, kao i u hollandaise umaku s notom svježih citrusa Floride u JW Marriott Clearwater Beach Resort & Spa, piše The Washington Post. U Sagamore Pendry Baltimore tradicionalna se šunka zamjenjuje plavim rakom iz Marylanda, dok u Rosewood Bermuda engleski muffin mijenja slana riblja pljeskavica od bakalara.


Kreativni kuhari kod kuće često eksperimentiraju s avokadom, sušenom govedinom, gljivama ili chorizom. Različite varijacije i globalna popularnost dokazuju da su jaja Benedikt i dalje nezaobilazna, napominje Freedman.
“Nekako je to jelo preživjelo više od 100 godina – i bez problema može još jedno stoljeće”, zaključuje.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash+