Pomno odabrane preporuke za sigurnije sunčanje
SAZNAJTE VIŠE

Najukusniji recept za kolač od jagoda za koji trebate samo 30 minuta

15.04.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#kolači | #recepti

Kad bih morala izdvojiti jedan recept kojem se svake sezone vraćam, to bi bio kolač od jagoda s Cookinga The New York Timesa, tzv. Strawberry Spoon Cake. Prvi put sam ga isprobala prije par godina i od tada ga radim redovito, a svaki put ispadne savršeno. Volim recepte s Cookinga jer su jasno napisani, s realnim vremenom pripreme, korisnim savjetima i, možda najvažnije, s komentarima stvarnih korisnika koji su recept testirali prije mene pa se njima vodim hoću li ih uopće isprobati.

Ovaj kolač od jagoda prepisala sam u svoju bilježnicu s receptima jer mi je posebno drag: često me spasi kada trebam brzinski recept, a opet želim nešto domaće, mekano i sočno. Sada kada ponovno kreće sezona jagoda, sigurno će opet biti na repertoaru.

@nytcooking

Jerrelle Guy’s Strawberry Spoon Cake just might become your go-to summer dessert 🍓#nytcooking

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Recept za kolač od jagoda

Prije nego krenem s pripremom nekog recepta s interneta, uvijek prvo scrollam ravno do komentara. Oni su pravo blago – tamo saznam sve što me stvarno zanima: je li recept uopće dobar, na što treba paziti, postoje li korisni trikovi ili savjeti i, najvažnije, vrijedi li uopće zbog njega uključiti pećnicu. Tako je bilo i s ovim kolačem od jagoda. A komentari ispod recepta? Malo je reći da su genijalni! Kolač od jagoda ima ocjenu 5,0, i to na više od 11.300 recenzija. Izdvojila sam i nekoliko komentara koji potvrđuju o kako se dobrom receptu radi:

  • “Moja obitelj je ovo pojela u jednom dahu!”
  • “NEMOJTE RADITI OVAJ KOLAČ! Previše je zarazan.”
  • “Ukusan rezultat uz minimalan trud.”
  • “Mislim da sam ovaj kolač radila svaki tjedan ovog ljeta – za goste, bez gostiju, samo za sebe…”
  • “Pojela sam cijeli kolač od jagoda sama. Cijeli.”
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli NYT Cooking (@nytcooking)

Već nekoliko komentara ispod recepta bilo mi je dovoljno da me, uz savršenu ocjenu, uvjere kako se radi o desertu od jagoda koji definitivno vrijedi isprobati. Volim kad komentari nisu samo “super!” i “top!”, nego kad se iz njih stvarno da iščitati je li kolač uspio, koliko je zbilja ukusan i jesu li mu se vratili nakon što su ga prvi put isprobali (osobno to smatram jednim od glavnih “mjerila” kvalitete nekog recepta).

Najdraži su mi recepti koji u sebi spajaju tri stvari: dobar okus, jednostavne sastojke i, često najvažnije – laku i brzu pripremu. Više od toga mi ne treba, pogotovo u danima kada poželim nešto slatko, a nemam volje provesti sate u kuhinji s uključenom pećnicom. Ovaj je kolač od jagoda upravo to: sastojci koje vjerojatno imate doma, malo svježih ili zamrznutih jagoda (nisam isprobala, ali kažu da je odličan i s drugim voćem – već ga zamišljam s borovnicama ili breskvama!) i pećnica koja radi svega 25 minuta.

kolač od jagoda, torta od jagoda, recept za kolač od jagoda, recept za tortu od jagoda, recept s jagodama
kolač od jagoda, torta od jagoda, recept za kolač od jagoda, recept za tortu od jagoda, recept s jagodama

Sastojci za kolač od jagoda

  • 115 g maslaca, otopljenog, plus dodatno za premazivanje
  • 145 g jagoda (zamrznutih ili svježih, očišćenih), otprilike 1 šalica
  • 150 g svijetlog muscovado šećera (ili smeđeg šećera)
  • 120 ml punomasnog mlijeka sobne temperature
  • ½ žličice krupnije soli
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sladoled od vanilije za posluživanje

Priprema kolača od jagoda

Zagrijte pećnicu na 175 °C i namažite maslacem kvadratni ili okrugli kalup za pečenje promjera 20 cm. Ostavite sa strane.

Rukama ili vilicom zgnječite jagode kako bi pustile što više soka, pa umiješajte polovicu smeđeg šećera. Ostavite sa strane.

U srednje velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte otopljeni maslac, preostalu polovicu smeđeg šećera, mlijeko i sol. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Prebacite smjesu (nema je mnogo) u prethodno namašćen kalup i ravnomjerno je rasporedite do rubova.

Žlicom rasporedite jagode (sa svim njihovim sokovima) po vrhu tijesta. Stavite u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 3 do 5 minuta prije posluživanja. Poslužite toplo, uz kuglicu sladoleda.

Kolač koji se prilagođava sezoni

Mnogi ovaj kolač od jagoda uspoređuju s cobblerom – američkim desertom koji se sastoji od voća prekrivenog slojem tijesta i peče se dok sve zajedno ne postane zlatno, sočno i mekano. Iako je tekstura kod ovog recepta nešto mekša, gotovo spužvasta, princip je sličan – voće pusti sokove, tijesto ih upije, a rezultat je desert koji se jede žlicom, ravno iz protvana, još topao i uz obaveznu kuglicu sladoleda.

Iako su jagode glavna zvijezda ovog recepta, dobra vijest je da funkcionira i s drugim voćem: borovnicama, breskvama, čak i ananasom, što sam pročitala u komentarima. Bitno je da voće pusti dovoljno soka jer upravo taj sok daje kolaču onu “ljepljivu”, mekanu sredinu koja ga čini tako posebnim. Zato je ovo jedan od onih recepata koje je lako prilagoditi sezoni – ili onome što trenutno imate u zamrzivaču.

FOTOGRAFIJE: Instagram, TikTok, Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5