“Cunk on Earth” je sjajan mockumentary serijal, idealan za završetak dana

06.02.2023. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Kultura | Život iza 5
#Netflix | #serija

Prije nekoliko dana je na Netflixu osvanuo novi serijal „Cunk on Earth“ s Diane Morgan u glavnoj ulozi. Oni koji su gledali „Afterlife“ prepoznaju glumicu, no oni zagriženi ljubitelji britanskog humora sjećaju je se kao Philomene Cunk iz „Charlie Brooker’s Weekly Wipe“ Charlieja Brookera, jednog od autora „Black Mirrora“.

Cunk on Earth

Philomena je svojevremeno dobila i spin off u vidu limitiranih serija „Cunk on Shakespeare“, „Cunk on Britain“ i „Cunk and Other Humans“. Ako još niste pogledali navedene satire, pogledajte, jer radi se o najboljem od britanskog humora. Diane Morgan je sjajna u ulozi Philomene Cunk do te mjere da je teško odvojiti lik od glumice.

No, sada je posebnu pažnju dobila s novim serijalom „Cunk on Earth“, mockumentaryjem koji će vas nasmijati do suza. Točno ono što trebate nakon radnog dana. Naime, Cunk razgovara sa stvarnim stručnjacima na zadanu temu i na sebi svojstven način objašnjava temu te ispituje stručnjake. Skoro kao da gledate Alija G-ja ili Borata, ali u uglađenijoj, ženskoj formi. Ona bez imalo uzbuđenja, poštovanja ili ikakve začudnosti obrađuje teme umjetnosti, društva…

Putuje od Pompeja, Rusije, posjećuje piramide u Egiptu i sve stavlja u „svoju“ perspektivu sa suludim pitanjima, da se ponekad morate pitati – je li ona normalna? I – gdje je bila do sada? Što TOLIKO malo zna? Njezini sugovornici, stručnjaci u svojim poljima su beskrajno strpljivi i na njezine bizarne komentare i pitanja reagiraju i odgovaraju s najvećom smirenošću, s najozbiljnijim izrazima na licu.

Mogli bismo provesti komad vremena istražujući i pitajući se jesu li stručnjaci upućeni u šalu, jesu li instruirani da budu dio nje, na ovaj specifičan način. No, mislim da to nije bitno, jer stvar funkcionira odlično.  Morgan izvodi svoj lik s toliko ravnodušnosti i rezignacije da je – fantastična. Serijal „Cunk on Earth“ je istovremeno toliko fantastično „cringy“ i odlično napisan da ćemo ga uskoro, vjerujem, nazivati – kultnim.

Brooker je sjajan pisac i zaslužuje veliko i značajno priznanje jer su mu rečenice – besprijekorne. Ima nešto briljantno u trenucima kada se Cunk pita ima li antički kip – anus. I to pitanje te moguću tezu zašto ga nema, postavlja smrtno ozbiljna, kao da se radi o pitanju s kojim svi znanstvenici razbijaju glavu i bave se u bezbrojnim disertacijama. I tu ćemo stati, na vama je da pogledate ovih pet epizoda. Nećete požaliti, naprotiv, gledat ćete ih svaki puta kada ćete se htjeti dobro nasmijati, pametnoj satiri.

FOTOGRAFIJE: stillovi iz serije, Netflix

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5