U samom srcu Zagreba, u tihom i intrigantnom Ratkajevom prolazu, smjestila se jedna od najboljih concept trgovina u Hrvatskoj. Da, to je svima omiljeni Selectedd, mjesto gdje se navraća po poklone, po stvari za uljepšati si dom ili po dozu dobre inspiracije, a ovaj mali lifestyle raj na noge je uspješno podigla poduzetnica Nives Borko, učinivši ga nezaobilaznom adresom u gradu.
Nedavno sam ju pitala bi li voljela sudjelovati u novom izdanju naše Prve jutarnje kave i drago mi je da je pristala, jer istinski voli dobru kavu i oko nje kreira poseban ritual, o čemu će vam otkriti više u nastavku. Uzmite vlastitu coffee šalicu u ruke i dok dan još “ne gori”, a grad spava, pročitajte s kojom kavom Nives započinje dan, koju aparaturu koristi i u koje bi se gradove ponovno vratila – samo zbog kave.
Prva jutarnja kava: Nives Borko
Draga Nives, dobrodošla u Prvu jutarnju kavu na After5! Za one koji te tek trebaju upoznati, otkrij nam pobliže čime se baviš – i s kakvom jutarnjom kavom počinje tvoj dan?
Osnivačica sam i vlasnica hibridne dizajnerske trgovine, galerije i knjižare Selectedd te istoimenog web shopa. Isto tako, Selectedd je i ekskluzivni zastupnik multi-disciplinarnog dizajnerskog brenda FRAMA kojim se potiče mindful living.
Dan počinjem pripremom moka kave u kafetjeri Bialetti za 4 šalice kave koja je idealna mjera za supruga i mene. Koristimo Illy mljevenu moku iz konzerve jer pojačava i zatvara dragocjene arome, a u zadnje vrijeme pijemo i Franckovu Espresso kavu u tamno zelenom pakiranju, koja kao i Illy kava ima note karamele i lješnjaka. Kad dođem na posao u Selectedd obavezno popijem još šalicu ili dvije Sjöstrand specialty kave iz kapsula, a za tu pripremu koristim Sjöstrand aparat za kavu. Sjöstrand aparat za kavu je izrađen od nehrđajućeg čelika te ima visokotlačnu pumpu od 19 bara koja osigurava idealni balans punoće okusa i mirisa kave. Sjöstrand kapsule punjene su 100% organskom kavom, a ono što mi je bitno je da su same kapsule biorazgradive.
Trenutačno pijem No.3 Lungo, izbalansiranu produženu kavu blagog okusa s nježnim tonom slatkog citrusa.
Poznato je da kavoljupci imaju svoje coffee rituale oko kojih se ne rade kompromisi – kako izgleda taj beskompromisno tvoj jutarnji ritual pripremanja kave i uživanja u njoj? Zaustavljaš li vrijeme na trenutak zbog prve jutarnje šalice kave?
S obzirom na to da sam ranoranilac, uživam u prvoj kavi u potpunoj tišini. To je vrijeme za mene u kojem pokušavam odgonetnuti san koji lagano iščezava, ili skiciram u glavi plan za taj dan. Nakon mene ustaje i moj suprug, pa drugu moka kavu popijemo zajedno prepričavajući dogodovštine. Uglavnom su to ugodne teme, osvrt na film koji smo gledali ili nešto što nas je inspiriralo. Uz jutarnju kavu izbjegavamo teže teme.
Selectedd je dom izvanrednih inozemnih brendova za svakodnevni život, posao, dom i darivanje, a kako bi dovela sve ove brendove i trendove u Zagreb, često si na putovanjima. Pa, gdje se u svijetu pije najbolja kava?
Najbolju kavu sam popila u Rimu u caffe baru u jednoj sporednoj ulici blizu Piazze di Fiori, ali nisam zapamtila ime bara. Često se muž i ja sjetimo te kave i atmosfere, pa se šalimo da moramo brzo opet u Rim. Gradovi u koje često putujem zbog posla su Pariz i Copenhagen. Tamo imam svoje omiljene coffee barove. U Copenhagenu je to Coffee Collective u kvartu Norrebro koji se oslanja na Direkt trade model. To znači da kavu uvoze direktno od uzgajivača. Tu je i Lille Bakery koja je zapravo craft pekara s odličnom kavom. U Parizu volim otići u Telescope blizu Palais Royal ili u kafić u sklopu Merci concept storea.
Inače, prilikom rezervacije hotela detaljno razgledavam sobu i po nekoliko detalja raspoznajem je li to hotel za mene. Jedan od detalja je ima li espresso aparat u sobi.
• Prije prve jutarnje kave…
Prvo što radim ujutro je da uzimam moku i automatizmom kuham kavu. Nakon toga kreće sve ostalo. Lako se ujutro budim i hitro ustajem iz kreveta jer sam jutarnji tip. Kava mi ne treba kako bi me razbudila. Više je to lijepi ritual kojim suprug i ja počinjemo dan. Nemam “onaj” moment da ne funkcioniram dok ne popijem kavu.
• Dnevno popijem i do…
Moja potreba za kavom prestaje negdje oko 12 sati, ali broj šalica često ovisi broju društvenih interakcija, što privatnih što poslovnih. Najmanje dvije, a najviše pet.
• Mlijeko u kavi…
Mlijeko je obavezno, ali samo kapljica do dvije. Iako, inače ne konzumiram mlijeko i zaista bih ga se rado potpuno odrekla, ali zasad mi to nije pošlo za rukom. Nevjerojatno je koliko mi te dvije kapljice nedostaju ako ih nema. Najgori trenutak mi je kad ujutro shvatim da nema mlijeka u hladnjaku.
• Sa šećerom ili bez šećera…
Obožavam slatko, ali šećer u kavi je apsolutni “no go”.
• Mala vs. Velika šalica…
Kavu uglavnom pijem iz espresso šalice, dakle male. Ponekad kavu stavim u malo veću šalicu do 250 ml, ali nikad je ne napunim do vrha.
• Omiljena šalica iz koje trenutno pijem kavu…
Često mijenjam šalice iz kojih pijem kavu kako bih isprobala šalice koje imamo u ponudi: da osjetim kako sjede u ruci, je li ručka ergonomska. Ako nema ručke, želim osjetiti je li šalica ugodna za obuhvaćanje. Isto tako, koliko se zagrije sama šalica, je li rub šalice dovoljno „mekan“ za usne, ali ne i pretanak. Mnogo je detalja koje šalica mora zadovoljiti da bi bila optimalna. Trenutačno pijem kavu iz espresso šalice nizozemskog brenda Puik, a ponekad iz šalice još jednog nizozemskog brenda HKliving iz kolekcije Bold&Basic. Ono što mi je također bitno je da je šalica monokromatska, odnosno da je što jednostavnijeg dizajna.
- Kada bi me u kafiću pitali „kao i obično?“ naručila bih…
Godinama odlazim na kavu u Express bar na vrhu Petrinjske, pa shodno tome kavu naručujem s rečenicom „onu moju“. A „ona moja“ je zapravo, tako su mi objasnili, 100 postotna arabica speciality kava koja ima 84 boda i time ulazi u kategoriju tzv. specialty kave. S obzirom na to da kavu pijem s kap do dvije mlijeka, moja kava ima čokoladno orašaste, zemljaste tonove kako bi se idealno sljubila s mlijekom.
FOTOGRAFIJE: Sanjin Kaštelan