Dva recepta za malo drugačije čokoladne cookiese koje pečemo za Uskrs

16.04.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#Uskrs | #recepti

Cookiesi s čokoladom (Chocolate chip cookies) najpopularniji su keksići na svijetu. Varijacija na temu ima napretek, a mi smo ih odlučili ispeći za Uskrs. Pronašli smo dva recepta – jedan donosi spoj čokolade s pistacijama, a drugi s kavom i smeđim maslacem – i jedva čekamo da ih isprobamo! Ukoliko i vi ovog Uskrsa na blagdanskom stolu želite poslužiti nešto malo drugačije, recepte pronađite u nastavku teksta.

cookiesi, čokoladni cookiesi, keksići, recept za čokoladne cookiese, chocolate chip cookies, uskrs, uskrsni kolači, recepti za uskrs

Uskrs kuca na vrata pa ovih dana razmišljamo što ćemo sve servirati na blagdanskom stolu. Osim nezaobilaznih pisanica, šunke, francuske salate i mladog luka, uskrsni stol nije potpun bez omiljenih slastica. Uz tradicionalne kolače poput orehnjače, makovnjače, pince i kuglofa, svake godine na jelovnik volimo dodati i nešto novo. Ovog Uskrsa odluka je pala na cookiese. 

Cookiesi koje pripremamo za Uskrs

Cookiesi, odnosno keksići, zapravo su isto jedan od onih slatkih zalogaja koje često pripremamo za blagdane – bilo da je u pitanju Božić ili u ovom slučaju – Uskrs. Pečenje uskrsnih keksića odlična je aktivnost za cijelu obitelj – djeca ih mogu oslikavati šećernom glazurom, a odrasli mogu uživati u nešto sofisticiranijim varijantama. 

Osim za desert, cookiesi su idealni za dijeljenje pa ih možete zapakirati kao poklon za goste. Uz to, mogu poslužiti i kao ukras, pogotovo ako ih odlučite napraviti u obliku uskrsnih motiva. Još jedan plus pečenja keksića za blagdane je njihova dugotrajnost jer ih, za razliku od kremastih kolača, možete spremiti u limenu kutiju u kojoj mogu stajati danima. Ako ih prije ne pojedete, naravno. 🙂 

Mi smo ove godine za Uskrs odlučili pripremati američke cookiese, točnije, malo sofisticiranije verzije tog klasika. Jedna donosi spoj hrskavih pistacija i tamne čokolade, a druga je miks čokolade, espressa i smeđeg maslaca. 

Slani cookiesi s pistacijama i čokoladom

View this post on Instagram

A post shared by Christina Marsigliese – Food Scientist (@scientifically.sweet)

Recept za ove cookiese s pistacijama i komadićima čokolade pronašli smo na blogu Scientifically Sweet. Autorica kaže da su nevjerojatno ukusni – prepuni su hrskavih pistacija i tamne čokolade, a točka na i je prstohvat krupne soli. Dodaje da imaju savršenu chewy teksturu s karameliziranim, hrskavim rubovima te da se bogate note prženih pistacija savršeno stapaju s okusom butterscotcha koji dolazi iz tijesta s maslacem i smeđim šećerom.

Vrijeme pripreme: 15 min

Vrijeme pečenja: 10 min

Količina: Za 20 cookiesa 

Sastojci:

  • 60 g prženih slanih pistacija (bez ljuske)
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 100 g slanog maslaca, omekšanog
  • 110 g svijetlog smeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
  • 50 g kristalnog šećera
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice ekstrakta badema
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 160 g glatkog brašna
  • 1 žličica matcha praha
  • 142 g tamne čokolade narezane na komadiće
  • 2 žlice mljevenih pistacija za posipanje
  • krupna morska sol (po želji, za posipanje)
View this post on Instagram

A post shared by Christina Marsigliese – Food Scientist (@scientifically.sweet)

Priprema:

  • Prvo pripremite pastu od pistacija. Stavite pistacije u malu sjeckalicu ili blender i pulsirajte dok ne postanu vrlo sitno mljevene. Dodajte ulje i nastavite miksati dok ne dobijete gustu pastu. Tekstura neće biti glatka poput maslaca od kikirikija, već gusta i blago zrnata.
  • Pripremite tijesto za kekse. U posudi samostojećeg miksera s nastavkom za miješanje (ili uz pomoć ručnog miksera) miksajte maslac i obje vrste šećera na srednjoj brzini oko 3 minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Po potrebi sastružite smjesu sa stijenki posude, zatim dodajte jaje i ekstrakte pa miksajte dok se sve ravnomjerno ne sjedini i postane glatko. Umiješajte pastu od pistacija.
  • U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno s matcha prahom, sodom bikarbonom i solju, pa sve zajedno dobro promiješajte pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno sjedinili. Dodajte ovu smjesu maslacu s jajima i lagano umiješajte. Na kraju dodajte komadiće čokolade i umiješajte ih dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu. Tijesto će biti mekano i ljepljivo.
  • Pokrijte posudu i stavite tijesto u hladnjak na 2 sata.
  • Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje.
  • Oblikujte kuglice tijesta i slažite ih na pripremljene limove, ostavljajući oko 7–8 cm razmaka između jer se keksi dosta rašire tijekom pečenja. Po vrhu pospite dodatne mljevene pistacije.
  • Pecite 10–12 minuta, dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju. Prebacite lim na rešetku i ostavite kekse da se hlade minutu, zatim ih pažljivo premjestite pojedinačno na rešetku da se potpuno ohlade. Po želji pospite krupnom morskom soli.

Cookiesi s čokoladom, kavom i smeđim maslacem

View this post on Instagram

A post shared by Carolina Gelen (@carolinagelen)

Recept za ove cookiese potpisuje chefica Carolina Gelen za koju The Times piše da je jedna od originalnih food influencerica s društvenih mreža, zahvaljujući tome što gotovo deset godina dijeli primamljive videozapise i fotografije svojih jela. Ona su jednostavna, ali inovativna, zbog čega su privukla pozornost kako gastronomske scene, tako i korisnika Instagrama. Danas, sa samo 26 godina, slavna je među vrhunskim chefovima i gurmanima, a iza sebe ima i kuharicu koja je postala bestseler.

Njezina knjiga recepata Pass the Plate dospjela je na osmo mjesto liste bestselera The New York Timesa, a na Instagramu je prati 1,2 milijuna ljudi koji s oduševljenjem prate njezine videe u kojima priprema pečenu piletinu s narančom, komoračem i ljutikom ili peče cookiese s kavom i smeđim maslacem. Taj je recept podijelila za The Times, a mi ga prenosimo u nastavku.

Sastojci: (za 12-14 cookiesa)

  • 170 g neslanog maslaca
  • 3 žlice (7 g) instant espresso praha
  • 1 žličica destiliranog octa
  • 150 g muscovado šećera
  • 65 g kristalnog šećera
  • 1 srednje veliko jaje
  • 2 žlice (30 g) kiselog vrhnja ili punomasnog jogurta
  • ½ žličice (3 g) krupne soli
  • 185 g glatkog brašna
  • ¼ žličice (1 g) praška za pecivo
  • ⅛ žličice sode bikarbone
  • 80 g čokoladnih kapljica od tamne čokolade, plus dodatno po želji
  • Krupna morska sol za posipanje (po želji)
cookiesi, čokoladni cookiesi, keksići, recept za čokoladne cookiese, chocolate chip cookies, uskrs, uskrsni kolači, recepti za uskrs

Priprema:

  • U srednje velikom loncu zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Kuhajte ga, povremeno miješajući, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i ne zamiriše na orašasto, otprilike 6–8 minuta. Maknite lonac s vatre i ostavite sa strane.
  • U srednjoj zdjeli pomiješajte espresso prah i ocat, miješajući pjenjačom dok se espresso potpuno ne otopi. Dodajte muscovado šećer, kristalni šećer, jaje, kiselo vrhnje i krupnu sol pa sve dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte topli smeđi maslac i ponovno izmiješajte dok se sve ne sjedini. Napomena: smjesa u početku može izgledati kao da se razdvojila, ali će se s vremenom emulgirati i pretvoriti u svilenkastu, gustu smjesu.
  • U smjesu nasipajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u obliku male hrpice. Vilicom, pjenjačom ili prstima lagano promiješajte suhe sastojke kako bi se sredstvo za dizanje ravnomjerno rasporedilo po brašnu. Silikonskom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte suhe sastojke dok se sve dobro ne sjedini, pazeći da ne ostanu suhe hrpice brašna. Umiješajte čokoladne kapljice.
  • Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat, odnosno dok tijesto ne postane dovoljno čvrsto za oblikovanje i ne poprimi teksturu sličnu pire krumpiru.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite jedan veliki ili dva standardna lima za pečenje papirom za pečenje.
  • Pomoću žlice za sladoled ili velike žlice zagrabite ohlađeno tijesto i stavite ga na pripremljeni lim za pečenje, ostavljajući oko 5 cm razmaka između keksa (raširit će se tijekom pečenja). Pecite 10–12 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina ostane mekana. Izvadite iz pećnice, po želji pospite krupnom morskom soli i pustite da se hlade na limu 3–5 minuta. Poslužite toplo.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5