Pasta grannies – najbolja stvar koju smo vidjeli danas

10.03.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Zara Home

Na kraju ovog radnog tjedna, baš nam je trebalo nešto da nas podigne i razvedri, a u tu svrhu Zara Home “mobilizirala” je talijanske bake koje se bave izradom tjestenine i predstavila nam svoju novu priču “Homemade pasta with grannies”.

U kuhinjama diljem Italije, bake, odnosno nonne, s ljubavlju pripremaju tradicionalna jela od svježe tjestenine za svoju obitelj, baš kao što su to radile njihove majke i bake, iz generacije u generaciju.

Pasta Grannies je YouTube kanal dostupan i na Instagramu kao @pastagrannies na kojem bake iz Italije dijele obiteljske recepte i svoje znanje. Zara Home predstavlja kolekciju sa svim potrebnim alatima za izradu tjestenine kod kuće, preko ruku triju talijanskih baka koje nas podučavaju svojim najboljim receptima.

Nonna Nadia je umirovljena nastavnica i ljubiteljica prirode koja živi u brdima iznad Genove.

Nonna Leondina će vas uvijek dočekati s osmijehom i zagrljajem. Živi na imanju i provodi dane kuhajući ukusnu tjesteninu za obitelj i prijatelje.

Nonna Maria dolazi iz Faenze i priprema tjesteninu od malih nogu. Ona je sfoglina, odnosno stručnjakinja za pripremu tjestenine. Tri genijalne bake sa Zara Home publikom dijele svoje recepte za homemade tjesteninu kojom biste mogli razveseliti svoje ukućane.

Pasta Grannies, Zara Home

Nonna Nadia

Mandilli di saea znači „svileni rupčići”. Stoga ovi veliki kvadrati tjestenine moraju biti tanki i lagani.

Nadia živi u Ligurskim planinama, blizu Lumarza. Voli živjeti u skladu s prirodom.

S prozora iznad kuhinjskog sudopera nazire se rub šume, gdje često vidi jelene, a ponekad i vukove.

Obožava uzgajati vlastito povrće i pripremati recepte od nule. Usto izrađuje i vlastito brašno od lokalno uzgojene pšenice cjelovitog zrna. To brašno ima prekrasan miris orašastih plodova.

Na linku je njezin recept s brašnom tip 00.

Nonna Leondina

Leondina živi u brdima južno od Faenze, grada u blizini Firence smještenog u regiji Emilia-Romagna.

Kada se jutarnja magla spusti nad dolinu, naziru se samo brda, a ponekad i tornjevi na vrhovima crkvica, koji još uvijek izgledaju isto kao i prije tri stotine godina. Leondina je tu odrasla sa svojih sedmero braće i sestara. Majka joj je bila iz Abruzza i kao dijete obožavala je jesti spaghetti al pomodoro.

Sada svake nedjelje za svoju obitelj priprema jela od tjestenine poput ovog. List tjestenine može se pripremiti na različite načine, a tijesto je zeleno jer sadrži koprivu.

Kako bi tjestenina dobro ispala, ključna je, kaže Leondina, kvaliteta sastojaka.

Za ovaj recept morate odabrati samo najmlađe koprive koje niču početkom proljeća.

„Uvijek kupujem Parmigiano Reggiano star najmanje 24 mjeseca jer će tako biti ukusniji.”

Nonna Maria

Nonna Maria obožava gledati kulinarske emisije na televiziji. Tako je dobila ideju da eksperimentira s različitim vrstama brašna. Većina kuhara obično koristi brašno tip 00, ali ona predlaže dodavanje male količine pšeničnog griza kako bi se postiglo više mase.

Preporučuje da tijesto odstoji barem sat vremena (najbolje preko noći) jer će ga tako biti lakše oblikovati.

Cappelletti znači „šeširići”, a riječ je o tjestenini koja potječe još iz srednjeg vijeka. Nekada se pripremala kao posebno jelo za Božić, a sada se kuha tijekom cijele godine.

U regiji Emilia-Romagna koriste se sve vrste nadjeva, ali u Faenzi se obično koristi nadjev od mješavine sireva. Marijin recept sadrži, u jednakom omjeru, meki sir iz te regije koji se zove bucciatello, parmigiano i ricottu od kravljeg mlijeka. Posljednja dva nije teško pronaći, ali dovoljno je udaljiti se samo nekoliko kilometara od Faenze da bi bucciatello bilo teže pronaći. Stoga ga možete zamijeniti bilo kojim mekim/polumekim i fleksibilnim sirom koji se može usitniti vilicom.

FOTOGRAFIJE: Zara Home

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5