Last-minute Uskrs: Sve što još uvijek stignete kupiti i pripremiti

07.04.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Novosti | Život iza 5
#Uskrs

Iako bismo voljeli biti oni sretnici koji za blagdane stignu sve pripremiti daleko unaprijed, realnost je najčešće bitno drugačija, a da last-minute pripreme baš nikad neće izaći iz mode, dokazuju nam gužve koje se ovih dana stvaraju zbog uskrsne nabavke. Bilo da su vam poslovno-obiteljske obaveze oduzele vrijeme ili ste kampanjac u duši, složili smo popis za last-minute nabavku i uskrsnu pripremu, kojim ćemo se poslužiti i sami. Glavni kriterij pritom nam je brzina – želimo biti što efikasniji i potrošiti što manje vremena.

Plac

Sigurno ste primijetili da je u zadnjih nekoliko dana zavladala velika gužva na gradskim tržnicama. Nije ni čudno, jer upravo na placu možemo nabaviti najviše toga, i potpuno svježe namirnice koje ćemo pripremati i u njima uživati kada se okupimo oko uskrsnog stola.

Ako želite izbjeći gužvu, na plac je najbolje pohitati rano ujutro, na samo otvaranje u 6:30 ili 7. Dolac se primjerice otvara već u 6:30 i koliko god će vam možda biti teško iskočiti iz kreveta u rane jutarnje sate, toliko ćete i profitirati, izborom proizvoda i brzim, lakim i neometanim kretanjem po placu. Ovo nam je svake godine omiljena metoda za efikasnu nabavku i uštedu vremena.

Na placu nabavljamo sve od kruha, jaja i mliječnih proizvoda, preko mladog luka, rotkvica i salate, pa do mesa. U kolica za kupovinu za kraj ćemo ubaciti i neki pušlek cvijeća, a svi oni koji nemaju vremena za pripremu tradicionalnih stvari za Uskrs, sigurno će se obradovati činjenicom da mnoge kumice na placu računaju na last-minute kupce i spremno ih dočekuju ofarbanim jajima, šunkom u kruhu, kiflicama, kolačima…

View this post on Instagram

A post shared by Mrkvica- Dućan za svaki dan (@mrkvica_hr)

Male kvartovske trgovine

Mrkvica je jutros pustila “last call” za najbolje šunkice u gradu, koje dolaze iz Eltoma kraj Varaždina, iz slovenske proizvodnje Kodila i iz mesnica Kanurić. Nude i domaća jaja od kokica iz slobodnog uzgoja, hren, mladi luk i rotkvice, a jutros su im pristigle i sirnice domaćeg brenda Croccantino.

Mrkvica dućani zastupljeni su na 5 adresa u Zagrebu – najbližu trgovinu pronađite ovdje.

Friškoteka ima sveobuhvatnu ponudu za Uskrs: šunkice iz mesnice Kanurić, jaja iz slobodnog uzgoja, domaći kruh, hren, rotkvice, mladi luk, eko rikolu, špinat, ciklu, crveno zelje i luk za farbanje jaja. Prodaju i domaću pincu (bez jaja i mlijeka), kao i pincu bez glutena, a da su adresa na kojoj ćete brzinski obaviti kompletan shopping, sugerira još k tome i ponuda tulipana i raznih uskrsnih čokolada i medenjaka.

Friškoteka dućan posjetite na adresi Lopatinečka ul. 4 ili naručite putem Wolta.

View this post on Instagram

A post shared by Friškoteka Zagreb (@friskoteka)

Kolači

Za pincama trenutno traje velika potražnja u gradu; prošlog tjedna objavili smo adrese na kojima se može naručiti, no ako niste stigli ostaviti rezervaciju, sreću možete okušati u Bread Clubu, Korici i Kukuriku Artisan Bakery. Narudžbi više nema, samo u jutarnjim satima stižu velike količine novih pinci, pa je i tamo dobro skočiti rano ujutro, po otvaranju, i obaviti shopping. U subotu ujutro, 8. travnja, stiže nova pošiljka. Kada ste već ondje, nabavite i fini domaći kruh!

Kroštula je svoju pincu, kako sami kažu, nabrijala i ručno ju izradila s brašnom, vodom, maslacem, žumanjcima, šećerom, medom, koricom domaćeg limuna i naranče, te ju zatim dizala na turbo pogon prirodnog kvasca. Trenutno ju možete nabaviti na svim Fisherija adresama u gradu.

View this post on Instagram

A post shared by 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢 𝐤𝐫𝐮𝐡® (@korica.hr)

Pince vas čekaju i u drugim pekarama poput Mlinara i Pan-Peka, a vidjeli smo ih i u većini supermarketa, tako da ćete u svakom slučaju na jednoj od ovih lokacija imati sreće.

Uvjerljivo najslasniju makovnjaču ovog smo Uskrsa isprobali u Bread Clubu – cijena jedne štruce iznosi 15 eura, no vjerujte nam na riječ, isplati se svakog centa. Čeka vas na prodajnim mjestima Bread Cluba u Zagrebu.

Slastičarna Amelie je idealna adresa za vaše slastice “to go”. Njena bogata uskrsna ponuda uključuje sočne i mirisne pince, orahnjače i makovnjače, kao i Ellipse deserte – šarena jaja punjena kombinacijom slane karamele, pesto lješnjaka u kremi od čokolade s karamelom. Ne treba zaboraviti ni Mille Feuille i Lou Lu deserte koji su već tradicionalno u ovo doba godine izbor mnogih, a poželite li dragoj osobi zasladiti Uskrs, miks prepoznatljivih Amelie kutijica sa slasticama spreman je za preuzimanje u njihovom slatkom kutku za ponijeti kolače na adresi Vlaška 2.

View this post on Instagram

A post shared by Amélie (@amelie_slastice)

Za Uskrs ne kupujemo neke velike poklone, ali “nešto slatko” nam se uvijek čini kao simboličan znak pažnje. Mangia u svojim poslovnicama prodaje Borsari Colomba Classica, tradicionalni talijanski uskrsni kolač u obliku golubice, pun aroma naranče, limuna, badema i šećera. Kod njih smo spazili i Colomba Crema Limoncello, uskrsni kolač punjen Limoncello kremom i glaziran čokoladom.

Do it yourself kolači

Jedan jednostavan slatki uskrsni recept za napraviti kod kuće dala je Iva Erić koja stoji iza torti Šlag na kraju. Pokazao se velikim hitom na njenom TikToku, a nije ni čudno zašto, jer ne zahtijeva nikakve lude sastojke, sve je lako dobavljivo, priprema je jednostavna i na kraju dobijete super rezultat. Video pogledajte u nastavku:

View this post on Instagram

A post shared by Šlag na kraju (@slagnakraju)

S vama smo na After5 podijelili još dva recepta idealna za last-minute aktivnosti: recept za banana bread i recept za mramorni kolač u formi kuglofa.

Bojenje jaja ljuskama luka

Ove godine isprobavamo jednu dobru, staru metodu bojenja jaja s kojom nema greške, a rezultat je vrlo dopadljiv. Riječ je o bojenju jaja ljuskama luka. Postupak i nije tako zahtjevan, no uvijek je dobro imati nekog u paru s kim ćete kroz proces proći još lakše i brže: uzmete veću količinu olupinki crvenog luka (2-3 šake), ubacite ju u lonac u kojem se nalazi 2 litre vode i kuhate 45 minuta, nakon kojih će voda biti tamnosmeđa. Ostavite vodu da se prohladi.

bojenje jaja lukom

Dok se voda s ljuskama luka kuha, vi pripremite najlonske čarape, konac, sitno bilje i jaja koja planirate bojati. Na jaje stavite list peršina ili nekog drugog sitnog bilja. Jaje na kojem je list obavijte najlonskom čarapom, zategnite i zavežite pri vrhu koncem. Spustite jaja u obojenu vodu u kojoj se kuhala ljuska (ohlađenu, kako jaja ne bi popucala), pričekajte da sve zajedno proključa i zatim kuhajte još 6 minuta. Jaja moraju biti skroz potopljena u vodi, a kada su gotova, izvadite ih iz čarape, maknite list, osušite i premažite uljem pomoću blazinice, kako bi dobila sjaj. Osim predivne boje, imat će i fora biljni efekt, i to na potpuno prirodan način.

Mali prigodni pokloni za Uskrs

Planirate li odnijeti poneku sitnicu u goste, ovdje smo izdvojili male prigodne poklone za Uskrs koje još uvijek možete nabaviti.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5